Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Πρόσφυγας στην Ειδομένη: Θα δεχόμουν να αποχωρήσω, αν η ελληνική κυβέρνηση μας έδινε ένα σπίτι να μείνουμε

Δέχονται να μετακινηθούν εκείνοι που δεν έχουν χρήματα και ελπίδα, λέει η 40χρονη Φατιμά στον «Guardian»

Εκτενές ρεπορτάζ στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και συγκεκριμένα στον καταυλισμό της Ειδομένης παρουσιάζει ο βρετανικός Guardian, αποκαλύπτοντας τις δύο όψεις του νομίσματος, καθώς η Ελλάδα υλοποιεί το σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες. Από τη μία είναι οι άνθρωποι που δέχονται να αποχωρήσουν και να περιμένουν - άραγε τι; - να αποφασιστεί σε κάποια γραφεία το μέλλον τους και από την άλλη είναι εκείνοι που επιμένουν, έχουν υψηλό κίνητρο και σκοπεύουν να το εξαντλήσουν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η 40χρονη Φατιμά Αχμέντ από το Ιράκ, μιλά στον Guardian και μέσα από τα λόγια της αναδεικνύεται όλη αυτή η αντιφατικότητα μίας εξαιρετικά πολύπλοκης κατάστασης. Η Φατιμά έχει τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της μαζί, καθώς η 13χρονη κόρη της βρίσκεται στη Γερμανία και την περιμένει, ενώ εκείνη είναι εγκλωβισμένη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Αναφερόμενη στις μετακινήσεις των προσφύγων με τα πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας, αποκαλύπτει μία πτυχή που ενδεχομένως να μην έχουν υπολογίσει εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις. «Δέχονται να μετακινηθούν εκείνοι που δεν έχουν ελπίδα και χρήματα. Εγώ, όμως, έχω ελπίδα. Ίσως κάτι καλύτερο να συμβεί αύριο, ίσως σήμερα, ανά πάσα στιγμή» και συμπληρώνει: «Θα δεχόμουν να αποχωρήσω, αν η ελληνική κυβέρνηση μας πρόσφερε ένα απλό σπίτι, για να μπορέσουμε να μείνουμε», δίνοντας μία άλλη, εντελώς διαφορετική διάσταση.

Ο 29χρονος Γιανγκέρ Χασάν, από την πλευρά του, από το ιρακινό Κουρδιστάν, ο οποίος βρισκόταν στην Ειδομένη με τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά, παρουσιάζει την άλλη πλευρά του νομίσματος, εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του. «Εδώ δεν υπάρχει τίποτα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τα παιδιά αρρωσταίνουν. Είναι δύσκολη κατάσταση εδώ και ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο ημέρες κάνει πολύ κρύο και συχνά βρέχει».

Η μία όψη του νομίσματος αφορά εκείνους που ελπίζουν, πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει στις πολιτικές και με το κίνητρο να βρεθούν ξανά με τους συγγενείς τους, επιμένουν και περιμένουν στα σύνορα, παρά τις κακουχίες. Από την άλλη, άνθρωποι που δεν τους περιμένει κάποιος, με παιδιά, θέτουν ως προτεραιότητα να τα προφυλάξουν.

http://www.protothema.gr/
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger