Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΕ ΕΣΦΑΛΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Κύριε Καββαδά,

Θα ήθελα να επισημάνω κάποια σφάλματα, που περιέχονται (θέλω να πιστεύω χωρίς δόλο),  στο ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Αναστήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα στην  πλατεία της Λευκάδας» με ημερομηνία 2-1-2016, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο www.mylefkada.gr, του οποίου είστε διαχειριστής.
1)      Ο τίτλος του άρθρου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ουδεμία αναστήλωση ξεκίνησε στον Αγιο Σπυρίδωνα. Προληπτικά, για την περίπτωση κάποιου νέου σεισμού, τοποθετήθηκαν εξωτερικές σκαλωσιές με δίχτυ περιμετρικά του ναού. Να σημειωθεί, ότι ουδεμία βλάβη υπέστη ο ναός από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015, που δυστυχώς έπληξε καίρια άλλους ναούς στη πόλη αλλά και στα χωριά ( Αγιος Γεώργιος στην πόλη, Παναγιά στο Λιθάρι και Αγιος Σπυρίδων στο Σύβρο, Υπαπαντή, Αγιος Βασίλειος και Αγιος Ανατόλιος στο Δράγανο, Αγία Παρασκευή και Παναγία στο Αθάνι κ.α).
2)      Οι Ενετοί κατέλαβαν τη Λευκάδα το 1684 και όχι το 1864 όπως αναφέρετε στο άρθρό σας. Επίσης δεν ζητήθηκε από τούς Λευκαδίους να δοθεί οικόπεδο για την ανέγερση του ναού. Αλλά μία ομάδα Λευκαδίων που ανήκαν σε γνωστές και ιστορικές οικογένειες της πόλεως ζήτησαν από τον Ενετό Αρχιστράτηγο Francesco Morosini να παραχωρηθεί οικόπεδο όπως και έγινε.
3)      Επίσης ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα δεν υπήρξε ποτέ παραδομένος στη δημόσια λατρεία αλλά ήταν ιδιόκτητος. Προυπόθεση για να είναι ενας ναός σε δημόσια λατρεία είναι να είναι ενοριακός. Και ο Αγιος Σπυρίδων ουδέποτε υπήρξε ενοριακός ναός (συνημμένα η βεβαίωση του τότε Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Ανδρέα ως τοποτηρητή της Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης με ημερομηνία 18-9-1940) .
Σας καλώ να ανατρέξετε στον έγκριτο ιστορικό της Λευκάδας Πάνο Ροντογιάννη, που στο έργο του «Η Χριστιανική Τέχνη στη Λευκάδα», επετηρίς Γ΄, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, Αθήνα 1974, σημειώνει στη σελίδα 122 : «Τώρα το 1974 ο ναός είναι ιδιόκτητος της οικογενείας Μάρκου Τσαρλαμπά» και, στη σελίδα 125 εξηγεί πως  περιήλθε μόνο στην οικογένεια Τσαρλαμπά (συνημμένο κείμενο).Ακόμη ο κατ’ εξοχήν γνώστης της ιστορίας των ναών της Λευκάδας πρωτοπρεσβύτερος π.Γεράσιμος Ζαμπέλης, συγγραφέας του δίτομου έργου με τίτλο «Ιστορία της Εκκλησίας της Λευκάδας», Λευκάδα 2002, σε άρθρό του στην εφημερίδα «Εβδομάδα» με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 2001 εκτενώς αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγίου Σπυρίδωνα και σημειώνει οτι : «Μπορούμε ανεπιφύλακτα να σημειώσουμε πως ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ιδιόκτητος. Κανένας δεν το αμφισβητεί»    (συνημμένο άρθρο).Παρακαλώ να αναρτήσετε την απάντησή μου και να διορθώσετε το άρθρο σας, όπως οφείλει κάθε δημοσιογράφος που επιθυμεί την ορθή και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών του και όχι την παραπλάνησή τους.


Σπύρος Μάρκου Τσαρλαμπάς
Λευκάδα, 3 Ιανουαρίου 2016



















Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger