Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ο Γκριμάλντι, τα μονοπώλια και το Playstation...


Τρώγοντας έρχεται η όρεξη, λέει ο θυμόσοφος λαός μας και στην περίπτωση του Εμάνουελ Γκριμάλντι, γόνου της μεγάλης ιταλικής πλοιοκτήτριας δυναστείας, η ρήση όχι απλά βρίσκει εφαρμογή, αλλά είναι επαπειλούμενη πλέον εφαρμογή της... Η όρεξη βλέπετε περισσεύει, αφού αρχικά άνοιξε με τη δημιουργία μονοπωλιακής κατάστασης στην αγορά της Αδριατικής που κοντραρίστηκε με την ελληνική σημαία. Η τελική κυριαρχία της οικογένειας Γκριμάλντι στις γραμμές της Αδριατικής, μετά από "πόλεμο διαρκείας" με ANEK-Attica, έχει δημιουργήσει μονοπωλιακές καταστάσεις στη συγκεκριμένη αγορά από τη μία. Από την άλλη, μετά την απόφαση του ιταλικού ομίλου να επεκταθεί ανατολικά, το μάρμαρο έχουν πληρώσει τόσο οι μικρές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και η ελληνική σημαία, όσο και οι θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών...

Τι ορέγεται αυτή τη φορά ο κύριος Γκριμάλντι; Μα φυσικά, το άλλο διαμάντι του ελληνικού στόλου, την Hellenic Seaways στην οποία διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό ύψους 30%, με έτερο μεγάλο μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς, που κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Γκριμάλντι, με πρωτοφανείς λαϊκισμούς και μικρότητες προσπαθεί να μειώσει τη συνεισφορά της Πειραιώς τόσο στην ναυτιλιακή εταιρεία, όσο και στην εθνική οικονομία. H δήλωση του αντανακλά ξεκάθαρα αυτές τους τις προθέσεις: «Θα πρέπει οι τράπεζες να πάψουν να κάνουν τους πλοιοκτήτες. Είναι σαν τα παιδιά που παίζουν playstation και δεν μπορείς να τους το πάρεις από τα χέρια!». 

Γιατί η αποστροφή του Ιταλού εφοπλιστή στα ...ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μα γιατί φυσικά, βλέπει ως "επόμενη πίστα" στο επεκτατικό του παιχνίδι, τον πλήρη έλεγχο της Hellenic Seaways. Εξ ου και οι δηλώσεις του, πίσω από τις οποίες κρύβεται ο πόθος για εξαγορά της εταιρείας για ένα κομμάτι ψωμί. Και ο λόγος; Μα φυσικά οι επιδόσεις της. Η Hellenic Seaways βρίσκεται από το 2013 σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και με νέα διοίκηση και θετικό πρόσημο συνεχίζει να πλέει σε ασφαλή νερά υγιής και κερδοφόρα. Ο έτερος μέτοχος της άλλωστε, η Πειραιώς, έβαλε πλάτη όλη την προηγούμενη περίοδο τόσο στην εταιρεία, όποτε υπήρξαν κεφαλαιακές ανάγκες, όσο και στο ελληνικό επιχειρείν συνολικότερα, στηρίζοντας την εγχώρια επιχειρηματικότητα σε κρίσιμες περιόδους.

Θα του περάσει του Ιταλού; Ο καιρός θα δείξει!

Νικ. Αρ. 
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger