Του Γιαννη Γεωργίου,
Την έχουν αποκαλέσει τη «σιωπηλή» επιδημία της εποχής και όχι άδικα, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 400 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σήμερα με τη νόσο, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει στα 600 εκατ μέχρι το 2035. Ήδη μάλιστα αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 5.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο λόγος για το
σακχαρώδη διαβήτη, που λόγω της «σιωπηλής» του δράσης –αφού τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα- κάνει πικρή τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.
σακχαρώδη διαβήτη, που λόγω της «σιωπηλής» του δράσης –αφού τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα- κάνει πικρή τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Πέραν των δυσάρεστων στατιστικών, λοιπόν, υπάρχουν και νέα δεδομένα, που προσφέρουν μια βαθιά ανάσα και λίγη… γλύκα στους διαβητικούς ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, νέα έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας, ενισχύει το θετικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όταν καταναλώνονται από άτομα με διαβήτη.
Βασικό εργαλείο
«Τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν μόνο αποδείξει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά και ότι συνιστούν ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος στα άτομα με διαβήτη», αναφέρει σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nutrición Hospitalaria", η συγγραφέας της μελέτης, μέλος της Υπηρεσίας Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Fundación Jiménez Díaz, Δρ Pilar Riobó.
Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο "Low-and no-calorie sweeteners: myths and realities", υπογραμμίζει ότι «τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν ένα πρόσθετο εργαλείο στη διαιτητική αγωγή των ατόμων με διαβήτη για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους, αφού χάρις σε αυτά δεν χρειάζεται να στερούνται τη γλυκιά γεύση».
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε, σε πρόσφατη ομιλία της στο 8ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) στην Αθήνα η λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου. Όπως τόνισε η ίδια, «τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, που με τη χρήση τους μπορούν αφενός να διατηρούν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιό τους χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα και αφετέρου να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά το βάρος τους».
Το «δίδυμο» διατροφή-άσκηση αποτελεί, βάσει όλων των σχετικών ερευνών, το πλέον πολύτιμο όπλο των ατόμων με διαβήτη σε αυτή τη μάχη. Και το ευχάριστο είναι ότι η μάχη αυτή δεν είναι άνιση. Πλέον γνωρίζουμε ότι η δίαιτα για το διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνει απλά και συνηθισμένα τρόφιμα και παράλληλα να εμπλουτίζεται με νέα τρόφιμα και ποτά με συστατικά όπως τα ολιγοθερμικά γλυκαντικά που δεν επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα.
Γιάννης Γεωργίου