Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Γλυκιά ζωή με το διαβήτη; Ναι γίνεται

Γλυκιά ζωή με το διαβήτη; Ναι γίνεται
 Του Γιαννη  Γεωργίου,
Την έχουν αποκαλέσει τη «σιωπηλή» επιδημία της εποχής και όχι άδικα, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 400 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σήμερα με τη νόσο, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει στα 600 εκατ μέχρι το 2035. Ήδη μάλιστα αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 5.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο λόγος για το
σακχαρώδη διαβήτη, που λόγω της «σιωπηλής» του δράσης –αφού τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα- κάνει πικρή τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, και με ένα ακόμα αρνητικό δεδομένο, ότι 175 εκατ. άτομα παγκοσμίως έχουν διαβήτη αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η έμφαση στην πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη. Οι επιστήμονες του κλάδου της υγείας, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συγκλίνουν στην άποψη ότι η αλλαγή τρόπου ζωής, με βασικό οδηγό το «τρώω υγιεινά, αθλούμαι τακτικά», μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, αλλά και τη ρύθμιση του διαβήτη, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όταν κρίνεται απαραίτητο από το γιατρό. Μάλιστα, εκτιμάται ότι 70% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με το συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.  

Πέραν των δυσάρεστων στατιστικών, λοιπόν, υπάρχουν και νέα δεδομένα, που προσφέρουν μια βαθιά ανάσα και λίγη… γλύκα στους διαβητικούς ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, νέα έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας, ενισχύει το θετικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όταν καταναλώνονται από άτομα με διαβήτη.
Βασικό εργαλείο
«Τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν μόνο αποδείξει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά και ότι συνιστούν ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος στα άτομα με διαβήτη», αναφέρει σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nutrición Hospitalaria", η συγγραφέας της μελέτης, μέλος της Υπηρεσίας Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Fundación Jiménez Díaz, Δρ Pilar Riobó.

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο "Low-and no-calorie sweeteners: myths and realities", υπογραμμίζει ότι «τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν ένα πρόσθετο εργαλείο στη διαιτητική αγωγή των ατόμων με διαβήτη για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους, αφού χάρις σε αυτά δεν χρειάζεται να στερούνται τη γλυκιά γεύση».

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε, σε πρόσφατη ομιλία της στο 8ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) στην Αθήνα η λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου. Όπως τόνισε η ίδια, «τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, που με τη χρήση τους μπορούν αφενός να διατηρούν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιό τους χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα και αφετέρου να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά το βάρος τους».

Το «δίδυμο» διατροφή-άσκηση αποτελεί, βάσει όλων των σχετικών ερευνών, το πλέον πολύτιμο όπλο των ατόμων με διαβήτη σε αυτή τη μάχη. Και το ευχάριστο είναι ότι η μάχη αυτή δεν είναι άνιση. Πλέον γνωρίζουμε ότι η δίαιτα για το διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνει απλά και συνηθισμένα τρόφιμα και παράλληλα να εμπλουτίζεται με νέα τρόφιμα και ποτά με συστατικά όπως τα ολιγοθερμικά γλυκαντικά που δεν επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα.

Γιάννης Γεωργίου 
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger