Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ημέρα μνήμης: 18 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου

andreas1
Σαν σήμερα, ξημερώματα Κυριακής 23 Ιουνίου του 1996 ο ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Ηγέτης, οραματιστής, καθοδηγητής αλλά και πηγή έμπνευσης και αγώνα για εκατομμύρια Έλληνες δημοκράτες
και προοδευτικούς, από την γενιά του ΕΑΜ και της εθνικής αντίστασης, την γενιά το 1-1-4, τους «Λαμπράκιδες», τους Κεντρώους, τους αντιστασιακούς της χούντας, μέχρι και τη γενιά του Πολυτεχνείου, περνά για πάντα στην αιωνιότητα.
Ταυτόχρονα όμως ριζώνει στις καρδιές παλιών του συντρόφων, συνεργατών, συμπατριωτών, συναγωνιστών κυρίως όμως των απλών ανθρώπων, που βίωσαν μέσα από την κοινωνική κινητικότητα που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις του Ανδρέα, τον ρεαλισμό του ονείρου μιας Ελλάδας πιο δίκαιης, πιο δημοκρατικής, με λιγότερες κοινωνικές, οικονομικές και ταξικές ανισότητες η οποία ερχόταν όλο και πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στη σύγκλιση με τα αναπτυγμένα κράτη της δύσης, μέσα από μια ισότιμη και περήφανη εταιρική συμμετοχή.
Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου είναι πια ιστορία. Παραταξιακή, εθνική, παγκόσμια. Ο πολιτικός, ο ηγέτης, ο ακαδημαϊκός, ο Άνθρωπος. Ως ιστορικό πρόσωπο πλέον, θαυμάζεται, ερευνάται, κρίνεται και κατακρίνεται. Ως ηγέτης όμως εν ζωή και ως μάχιμος πολιτικός άνδρας μπορούμε να πούμε πως μέσα από τη σχέση του με τον λαό, αγαπήθηκε και λατρεύτηκε όσο λίγοι. Ο Ανδρέας δόθηκε ψυχή τε και σώματι στο λαό και ο λαός δόθηκε στον Ανδρέα.



Η μνήμη του αιώνια, τα οράματά του ζωντανά και όσο περνά ο καιρός, η διορατικότητά του ανατριχιαστικά ακριβής.
Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Είχε προηγηθεί το Ιανουάριο η υποβολή της παραίτησής του από τη θέση του πρωθυπουργού και η απόσυρσή του από την πολιτική…
Δεινός ρήτορας όπως και ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε πίσω του πολλές ρήσεις που ακούγονται ακόμη και σήμερα είτε σε παραλλαγές είτε ατόφιες:
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες (βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ως και το 1996)
Το κοινωνικό κράτος δεν χαρίζεται, με αγώνα κερδίζεται
Το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία
Στις 18, Σοσιαλισμός (το 1981)
Βυθίσατε το Χόρα
Ο Λαός εμίλησε
Απόψε πεθαίνει η δεξιά (το 1981)
Ο λαός δε ξεχνά τι σημαίνει δεξιά
Δεν υπάρχουν θεσμοί, μόνο λαός
Τσοβόλα δώστα όλα (φράση που ειπώθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι, στις 20 Απριλίου 1989. Οι αντίπαλοι του Παπανδρέου την χαρακτήρισαν ψηφοθηρική και δημαγωγική, ενώ οι υποστηρικτές του απόδειξη ότι μετά το σταθεροποιητικό πρόγραμμα 1985 – 1987, η Κυβέρνηση μπορούσε να ασκήσει πολιτική παροχών)

Το όνομά μας είναι η ψυχή μας (εξηγώντας τη σκληρή στάση του και το εμπάργκο που επέβαλλε στην ΠΓΔΜ)

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger