Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Δ.Ελλάδα:Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο ΠΕΚΑ ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πλήρης επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που αποκτήθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Δ. Ελλάδας και νότια της Κρήτης, από τη νορβηγική εταιρεία PGS.

Χθες, τα υψηλής ποιότητας δεδομένα μεταφορτώθηκαν σε βάση δεδομένων που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί για τον σκοπό αυτό στο ΥΠΕΚΑ (data room) και θα είναι διαθέσιμα προς τις πετρελαϊκές εταιρείες εντός του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν αντίστοιχα «data rooms» σε Λονδίνο, Χιούστον και Οσλο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους», από τα πλήρως επεξεργασμένα στοιχεία πέντε περιοχές συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον: Η μία είναι βορειοδυτικά του Αμβρακικού Κόλπου, η δεύτερη στα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, η τρίτη γραμμή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στα θαλάσσια όρια με την Ιταλία, η τέταρτη ανοιχτά στο Κατάκολο και η πέμπτη βορειοδυτικά της Κέρκυρας.


Η έκθεση των Νορβηγών για τα πετρέλαια στο Ιόνιο
Το πλέον όμως ενθαρρυντικό είναι πως η PGS επιβεβαιώνει επίσημα ότι το υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους μοιάζει με εκείνο της Νοτιοανατολικής Ιταλίας και της Αλβανίας, περιοχές στις οποίες ήδη παράγονται υδρογονάνθρακες.
Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject» πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.
Εξάλλου, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέο γύρο παραχωρήσεων με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα, τα οποία θα πρέπει πρώτα να ερμηνευτούν. Ετσι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, κοινή συνάντηση μεταξύ των στελεχών του ΥΠΕΚΑ και των εκπροσώπων της νορβηγικής εταιρείας PGS και του γαλλικού οίκου BEICIP (θυγατρική του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου).
Η ομάδα των ειδικών του ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί ήδη σειρά επαφών με πετρελαϊκές εταιρείες που επισκέπτονται τη χώρα μας, ώστε να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια (Βαρκελώνη-2013, Αθήνα-APPEX 2013, Λονδίνο-ΑPPEX-2014) παρουσιάζοντας το διαγωνιστικό πλαίσιο, τα γεωλογικά στοιχεία και τα πετρελαϊκά χαρακτηριστικά της περιοχής των σεισμικών ερευνών.
Σε λίγες ημέρες, εξάλλου, ξεκινά η επίσημη διεθνής προώθηση της Ελλάδας στην πετρελαϊκή αγορά, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του YΠEKA στο παγκόσμιο συνέδριο στο Χιούστον (NAPE 2014, 4-7 Φεβρουαρίου), όπου η χώρα θα συμμετέχει με ειδικό περίπτερο και ομιλητές.
Το παγκόσμιας εμβέλειας πετρελαϊκό αυτό συνέδριο παρακολουθείται από χιλιάδες εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών και αποτελεί το πλέον επίσημο «βήμα» που δίδεται σε Δημόσιες Αρχές Κρατών για να παρουσιάσουν την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρουν οι χώρες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γ. Μανιάτης
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Βάσιμες είναι πια οι ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας, καθώς τα πολυθρύλητα σεισμικά δεδομένα αρχίζουν και μιλούν...
Η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, δίνει «φως» στο μυστήριο που κρύβει ο βυθός του Ιονίου Πελάγους: «Από την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες σε γειτονικές χώρες (ΝΑ Ιταλία και Αλβανία).
Η ερμηνεία των δεδομένων, που θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, θα αναδείξει τις πλέον ελκυστικές περιοχές από άποψη πετρελαϊκού δυναμικού. Με πλήρη υπευθυνότητα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προχωρούμε και σε όλα τα επόμενα βήματα».
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, απέστειλε επιστολή και ενημερωτικό υλικό προς όλους τους πρέσβεις ξένων κρατών που βρίσκονται στην Ελλάδα και επίσημη πρόσκληση για τη θεσμική συνδρομή τους στις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας μας.
Αναμένεται πια το επόμενο στάδιο που θα είναι η παραχώρηση νέων «οικοπέδων» για έρευνες.

www.ethnos.gr



Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger