Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΛΕΥΚΑΔΑ-ΤΑΙΠΕΔ : ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ… Πού σταματά η… αξιοποίηση και πού αρχίζει το… ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας του νησιού μας και όχι μόνο;




Της Άντζη Λάζαρη

Σπύρος Σπύρου: «Δεν είμαι από την αρχή αρνητικός στη άποψη που επικρατεί από πολλούς, να μην αξιοποιούμε απολύτως τίποτα και να χρησιμοποιούμε τον όρο «ξεπούλημα»,  γιατί από την άλλη θέλουμε να μην πέσουν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί.» 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣΔεν είμαστε κατά της αξιοποίησης , αλλά κατά του ξεπουλήματος.»

Κώστας Δρακονταειδής: «Δεν θα είχε κανείς αντίρρηση  για την αξιοποίηση κτημάτων του Δημοσίου. Εδώ , όμως , δεν μιλάμε για αξιοποίηση, μιλάμε για εκποίηση αντί πινακίου φακής.»



Τον περασμένο, μόλις , Μάιο, ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Λευκάδας στα Βαρδάνια, έκτασης 31.351,26 τμ μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Επειδή αυτό, φαίνεται, πως δεν ήταν αρκετό , τώρα πάμε για άλλα…  Μέχρι 31/12/2013 θα μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ χιλιάδες ακίνητα και εκατοντάδες εκτάσεις , ενώ  όσον αφορά το νησί μας δύο εκτάσεις «φιλέτα»
ΦΕΚ 2883/Β/14-11-2013,
«…μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.” (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.) κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή τα ακόλουθα ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με των επ’ αυτών κτισμάτων και εγκαταστάσεων,1. ΑΒΚ 75 - Κ. Αλυκές Λευκάδας με 558.600 τμ, 2. ΑΒΚ 10 - Βασιλική Λευκάδας με 9.037,5 τμ, 3. ΑΒΚ 102 - Πόντι, ακτή Βασιλικής με 8.895 τμ
Τώρα που το μαχαίρι φτάνει στο κόκκαλο, ποιές θα είναι οι αντιδράσεις της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όσων κρατούν στα χέρια τους , ο καθένας με το δικό του ποσοστό συμμετοχής, την «τύχη» του νησιού μας, οπότε και…  ολόκληρης της Ελλάδας; 
Κάπως… «ήξεις αφήξεις» η θέση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων  Σπύρου Σπύρου, που έχει έρθει σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει δεχτεί καμία εισήγηση, ακόμα,  από την τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού για παρέμβαση στο θέμα, δεν αποδέχεται τον όρο «ξεπούλημα» , συμφωνεί με ό,τι θεωρείται αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά διαφωνεί με την μεταβίβαση κάποιων δημόσιων κτιρίων.   
« Εγώ μίλησα μαζί τους. Πήγα στο ΤΑΙΠΕΔ και με παρέπεμψαν στο site για να δω ποιά είναι αυτά που δίνονται και μάλιστα,  μου είπαν αν θέλουμε κάποια διευκρίνιση ή οτιδήποτε άλλο, να τους το πούμε. Δεν είναι ότι δεν δέχονται συζήτηση. Στο site του ΤΑΙΠΕΔ υπάρχουν εκτάσεις παντού όπου παραχώρησαν κάπου 700 ακίνητα , το Υπουργείο Οικονομικών στο ΤΑΙΠΕΔ . Αυτοί μου λένε ότι δεν σημαίνει ότι δόθηκαν ή πουλήθηκαν, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ είναι κράτος και έχει δικαίωμα να τα αξιοποιήσει. Μ΄ αυτή την έννοια… Η δική μου  διαμαρτυρία είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε, να είμαστε ενήμεροι, να συμμετέχει ο κοινωνικός έλεγχος όπως τον εννοούμε.
Τώρα, στην Λευκάδα σ’  αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν και δημόσια κτίρια και άλλα, για τα οποία είμαστε κάθετοι, ότι διαφωνούμε. Έπρεπε κανονικά το Υπ. Οικονομικών,  μεταβιβάζοντας στο ΤΑΙΠΕΔ κάποια αξιοποιήσιμη έκταση, μέσα στη λογική τους και στην ανάγκη να εισρεύσουν χρήματα, να μην κάνουν ξεπούλημα. Εκεί είναι η διαφωνία μας. Έπρεπε να έχει ξεχωρίσει δομημένες περιοχές , πού ανήκουν , πού είναι τα Δημόσια κτίρια… Δεν είμαι σύμφωνος στην τακτική του  «γενικά». Πρέπει να παρακολουθήσουμε,  ακριβώς , να δούμε τι γίνεται.
Θα το δούμε θέμα, ώστε να είμαστε συγκεκριμένοι. Σύμφωνα με τη δική μου τακτική , δεν είμαι από την αρχή αρνητικός στη άποψη που επικρατεί από πολλούς, να μην αξιοποιούμε απολύτως τίποτα και να χρησιμοποιούμε τον όρο «ξεπούλημα»,  γιατί από την άλλη θέλουμε να μην πέσουν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί.  Αλλά, για όλα αυτά οφείλει , τουλάχιστον η Αυτοδιοίκηση κατά τόπους , να είναι γνώστης αλλά όχι μόνο γενικά. Μέσα σ’ αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν και κτίρια. Αν αυτά τα κτίρια ρημάζουν για χρόνια, είναι εγκαταλελειμμένα , μπορούν να αξιοποιηθούν και να συντηρηθούν,  γιατί όχι. Μπορεί να φέρει κάποιο έσοδο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε,  όμως,  για Δημόσια περιουσία , που είναι στη χρήση της κοινωνίας. Δεν μπορείς να μου βάζεις μέσα, για παράδειγμα το Διοικητήριο. Ξέρετε,  αποφεύγουμε να πάμε και στο ΤΑΙΠΕΔ , να είναι κι αυτοί ξεκάθαροι για το τι θέλουν και εμείς για το τι ζητάμε, ή πού διαφωνούμε. Γιατί μέσα από αυτό το γενικό και αόριστο κι αυτή την  εχθρική στάση,  που κρατούν κάποιες δυνάμεις , δεν γίνεται το καλύτερο δυνατόν . Γιατί υπάρχουν παντού εκτάσεις και στην Κέρκυρα,  ας πούμε,  που ρημάζουν , καταρρέουν. Θα ήταν καλό να αξιοποιηθούν , να γίνουν επενδύσεις, να προκύψουν θέσεις εργασίας.  Δε νομίζω ότι αυτό σημαίνει αδιαφορία και ότι πάμε να τα ξεπουλήσουμε όλα, γιατί υπάρχουν και πολλοί που δεν θέλουν και τίποτα.
Θα το συγκεκριμενοποιήσουμε, λοιπόν,  θα δούμε τι ακριβώς αφορά, πώς είναι , θα εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας, θα βάλουμε φραγμό σε πράγματα που δεν θέλουμε να συμβούν. Λένε ότι είναι κράτος, αλλά κι εμείς είμαστε κράτος κι εμείς θέλουμε να βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε διάφορα και  την αυτοδιοίκηση την ξεχωρίζουν, αλλά όταν έχεις πρόταση, διεκδικείς κάτι συγκεκριμένα, όχι αόριστα. Οι περισσότεροι οτιδήποτε πάει στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση , δεν το  θέλουν , ούτε μαρίνα, ούτε κτίρια, ούτε ακίνητα.
Εγώ θα καθίσω να συζητήσω και με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες, εφόσον το εισηγηθεί κάποιος συγκεκριμένα, να πάρουμε και θέση συγκεκριμένα. Δεν μας έχει εισηγηθεί τίποτα κανένας, ούτε από τον Δήμο. Μόνο κάποιοι από δω και από κει ενάντια στο ξεπούλημα κι όλα αυτά. Εντάξει,  να μην αξιοποιήσουμε το αεροδρόμιο , αλλά εδώ στάζει, εκεί τρέχουν νερά. Το φορτίο μας είναι τέτοιο,  που κι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για όλα . Ποιός ασχολήθηκε στ’ αλήθεια να απευθυνθεί σε εμάς,  να δούμε τι μπορούμε συγκεκριμένα να κάνουμε. Να καθίσουν και να πουν «κοιτάξτε εδώ μεταβιβάζονται κάποια πράγματα και σ’ αυτά ανήκουν Δημόσια κτίρια , όπως το Διοικητήριο» . Το κράτος νομίζει ότι είναι όλα δικά του, ενώ οι Δήμοι επειδή είναι θεσμός 150 ετών, έχουν  ιδιοκτησία. Η Περιφέρεια δεν έχει. Εκεί,  λοιπόν,  μπορεί να αντιδράσει κανείς και να πει πως εμείς δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο να μεταβιβαστεί αυτό ή το άλλο. Μπορεί να έρθει να μας πει ο άλλος,  το παίρνουμε όλο τώρα κι εσείς να πληρώνετε ένα νοίκι, ενώ εμείς ήδη πληρώσαμε , πήραμε 7.000.000 δάνειο, όπου η τράπεζα για τη δόση κάθε μήνα  μας έπαιρνε όλα τα χρήματα της Λευκάδας και καταφέραμε να το ξοφλήσουμε. Τώρα θα έρθουν έτσι απλά κάποιοι να το πάρουν κι εμείς να πληρώνουμε αντίτιμο; Αυτό είναι αιτία πολέμου!»       
Κάθετος και απόλυτα αρνητικός σε όλο αυτό που συμβαίνει εμφανίζεται , από τη μεριά του ο Κώστας Δρακονταειδής, που ασκεί αντιπολίτευση στον Δήμο της Λευκάδας και αντιδρά στη γενικότερη πολιτική του Μνημονίου η οποία , όπως υποστηρίζει, «αξιοποιεί» την Δημόσια περιουσία της Ελλάδας, προκειμένου να πληρώνονται οι δανειστές της.
«Εμείς αντιδράσαμε ήδη, με δύο τρόπους.Ο ένας είναι ότι το θέσαμε στο τελευταίο, το έκτακτο,   Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε. Ζητήσαμε να έρθει ως κανονικό θέμα στο Συμβούλιο, για να κάνουμε αναλυτική συζήτηση και δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος ότι θα έρθει, ενώ μάλιστα ζητήσαμε να γίνει άμεσα.
Ο άλλος είναι ότι εκδώσαμε ανακοίνωση , με την οποία ενημερώσαμε τον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει, το ποιά ακριβώς τεμάχια είναι, πώς εμπλέκονται όλα αυτά, γιατί τα δύο κομμάτια που αφορούν τη Βασιλική, είναι περίπου 18 στρέμματα , τα δε άλλα αφορούν όλη αυτή την επιφάνεια από τον κόμβο της Αστυνομίας και μέχρι πέρα στα σκουπίδια, συν όλα αυτά τα κτίσματα που εμπεριέχονται μέσα. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι ειλικρινά δεν ξέρουν τι κάνουν!
Ήθελα να επισημάνω όμως ότι: πρώτον υπάρχει συμβατική υποχρέωση – και γι’ αυτό και η βιασύνη τους – με βάση το Μνημόνιο και τα μεσοπρόθεσμα πλαίσια που υπέγραψαν ως Κυβέρνηση μέχρι 31 /12/13 συγκεκριμένος αριθμός εξ’ αυτών των ακινήτων του Δημοσίου πρέπει να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεν θα σταματήσουν, βέβαια, να δίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και μετά από αυτή την ημερομηνία. Θα συνεχίσουν να εκχωρούν και άλλα κτήματα του Δημοσίου τα οποία,  μετά το ΤΑΙΠΕΔ,  θα τα εκποιήσει με όποια μορφή θέλει. Δεύτερον, πρέπει να καταλάβει κόσμος ότι τα χρήματα από την τυχόν αξιοποίηση πάνε κατ’ ευθείαν  στους δανειστές.
Κάτι ακόμα, που θέλω να επισημάνω,  είναι ότι δεν θα είχε κανείς αντίρρηση  για την αξιοποίηση κτημάτων του Δημοσίου. Εδώ όμως, δεν μιλάμε για αξιοποίηση, μιλάμε για εκποίηση αντί πινακίου φακής. Είναι φανερό ότι μιλάμε για μια συγκεκριμένη πολιτική που ξεδιπλώνεται και θα συνεχιστεί και μετά την 01/01/14. Εμείς, ειδικά για τη Λευκάδα, έχουμε πει ότι δεν θα σταματήσουν εδώ. Είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή - όταν είχε δοθεί το ακίνητο που είναι ιδιοκτησίας και του Δήμου, μετά το Κλειστό, όλος αυτός ο χώρος που ήταν να γίνει το Αθλητικό Κέντρο - ότι αυτοί θα προχωρήσουν σε τέτοιες εκποιήσεις και είχαμε αναφέρει μάλιστα τις Αλυκές. Μάλιστα, θέλω να πω ότι όχι απλά δεν θα σταματήσουν εδώ, αλλά έχουν στο σχέδιό τους και τις Πάνω Αλυκές και όχι μόνο… Το μυαλό τους πάει παντού, θα φτάσει και στα Ιχθυοτροφεία!
Άρα, είναι μια αδιέξοδη πολιτική στην οποία εμείς πρέπει να αντισταθούμε. Η κοινωνία πρέπει να το αντιληφθεί αυτό και να αντισταθεί. Εμείς κάναμε τις δύο πρώτες κινήσεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε φυσικά εδώ. Δεν θεωρούμε , βέβαια, ότι μέχρι 31/12/ 13 θα γίνει κάτι, γιατί αυτός είναι ένας αγώνας διαρκείας, που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Η μεταβίβαση αυτή , μέχρι τέλος του χρόνου, λογικά θα γίνει, αλλά αυτό δεν αναιρεί τίποτα. Νομίζω ότι όλο αυτό μπορεί να ανατραπεί.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι μια ανακοίνωση του βουλευτή Λευκάδος,  του κυρίου Θεόδωρου Σολδάτου, που ούτε λίγο , ούτε πολύ και χωρίς -  ας μην το σχολιάσω καλύτερα – λέει μέσα , ότι,   ενδεχομένως , η αξιοποίηση θα περιοριστεί στα λίγα στρέμματα του οικοπέδου (των Αλυκών) τα οποία υποτίθεται ότι  είναι αδόμητα , γιατί εκεί υπάρχουν πολλά κτίσματα. Φαίνεται , από αυτή την τοποθέτησή του, ότι συμφωνεί απολύτως μ’ αυτήν την πολιτική που ξεδιπλώνεται»
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ, ΣΟΛΔΑΤΟΥ 
«….Μετά την πληροφόρησή μου για την πρόσφατη μεταβίβαση ακινήτων στο Ταμείο αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, (ΤΑΙΠΕΔ), μεταξύ των οποίων και τριών της Λευκάδας, συναντήθηκα με τους αρμόδιους του Ταμείου, προκειμένου να
ζητήσω εξηγήσεις και να ενημερωθώ για τις λεπτομέρειες του θέματος. Από
την ενημέρωση που είχα προκύπτουν τα εξής:
α) Συμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των
Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η χώρα οφείλει να
προχωρήσει στην αξιοποίηση περιουσιακών της στοιχείων, (Γη, Υποδομές,
Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο), μεταβιβάζοντας αρχικά μέχρι 31-12-2013,
συγκεκριμένο αριθμό εξ’ αυτών, στο ΤΑΙΠΕΔ.
β) Το ΤΑΙΠΕΔ στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε νομικό και τεχνικό έλεγχο των
περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάστηκαν, προκειμένου να εξεταστούν οι
προοπτικές αξιοποίησής τους.
γ) Η εικόνα ειδικά των ακινήτων που μεταβιβάζονται, στηρίζεται στη βάση
δεδομένων της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, (ΚΕΔ), η οποία
είναι ελλιπής. Αυτός είναι ο λόγος που στο ΦΕΚ μεταβίβασης, το ακίνητο ΑΒΚ
75 της Λευκάδας, εμβαδού 558,6 στρεμμάτων, όπως και τα άλλα δύο στη
Βασιλική, χαρακτηρίζονται ως Γη, δηλαδή χωρίς κτίσματα, κάτι που
προφανώς δεν ισχύει και θα διαπιστωθεί εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, μετά το
νομικό και τεχνικό έλεγχο.
δ) Ο νομικός και τεχνικός έλεγχος δεν προηγείται, εξαιτίας των
περιορισμένων χρονικών περιθωρίων των συμφωνιών, μεταξύ της χώρας και
των εταίρων της.
ε) Η προς αξιοποίηση γη, που ενδεχομένως θα προκύψει μετά το νομικό και
τεχνικό έλεγχο των τριών ακινήτων της Λευκάδας, περιορίζεται στα λίγων
στρεμμάτων οικόπεδα του δημοσίου, που βρίσκονται στο ΑΒΚ 75 και εφόσον
κριθεί σκόπιμη η αξιοποίησή τους, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν του
γεωτεμαχίου έχει οικοδομηθεί και καλυφθεί με τη διάνοιξη δρόμων, ενώ τα
δύο ακίνητα της Βασιλικής δεν υφίστανται, μετά την εφαρμογή του σχεδίου
πόλης, τη διάνοιξη τμήματος του παραλιακού πεζόδρομου και την επικείμενη
διάνοιξη του υπολοίπου, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
στ) Πιστεύω ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση στο στάδιο
αξιοποίησης υποδομών εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στη διαδικασία “Sale
and lease back”, που ακολουθείται σε ορισμένες περιπτώσεις….»

«Είναι  φανερό εδώ ότι έχουμε από τη μεριά του παραδοχή, ότι είναι από αυτούς που στηρίζουν αυτή την πολιτική με την ψήφο τους, επομένως έχει τεράστιες ευθύνες και ο ίδιος για ό,τι συμβεί. Εμείς, πάντως,  δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τίποτα από όλα αυτά, ακόμα και να τα ψηφίσουν και τα κάνουν πράξη. Εμείς με δικές μας πράξεις θα προσπαθήσουμε να τα ανατρέψουμε. Πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι αυτοί που βάζουν τις υπογραφές τους σε τέτοιου είδους εκποιήσεις – εκχωρήσεις  ξεπουλήματος της χώρας, με απλά λόγια, ότι θα μας βρουν μπροστά τους και μετά»
Ζητήσαμε από τον κ. Δρακονταειδή να σχολιάσει την άποψη του κ. Σπύρου, περί ανάγκης αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας , που σύμφωνα με την άποψή του, δεν σημαίνει ότι σηματοδοτεί απαραίτητα το ξεπούλημα της Λευκάδας ή της χώρας γενικότερα 
«Εγώ επεσήμανα από την αρχή ότι, βεβαίως, είμαστε υπέρ της αξιοποίησης εκτάσεων του Δημοσίου. Το ζήτημα είναι με τι όρους την κάνεις αυτή την αξιοποίηση , εάν ουσιαστικά αξιοποιείς και το όφελος που προκύπτει είναι υπέρ της κοινωνίας, των πολιτών, του λαού , ή αν έναντι ενός κομματιού ψωμί, το χαρίζεις. Όσο για το παραμύθι των θέσεων εργασίας , θέλω να πω ότι αυτοί προσπαθούν να κάνουν την  ανάγκη μας  όλο και μεγαλύτερη, οπότε και να τα πάρουν όλα,  όσο πιο φτηνά μπορούν. Αν εμείς λοιπόν , ως κοινωνία, ως χώρα, ως Κυβέρνηση, ως Δήμος ανεχτούμε αυτές τις διαδικασίες, στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα για πραγματική αξιοποίηση. Αλήθεια , γιατί να μην αξιοποιηθούν κι εδώ  πράγματα που θα μπορούσε το Δημόσιο να έχει αξιοποιήσει;  Γιατί να μην αξιοποιηθούν αυτά τα ακίνητα , μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή Δημόσιων Επενδύσεων; Ναι, δεν υπάρχουν χρήματα , αλλά υπάρχουν και αιτίες που δεν υπάρχουν χρήματα κι αυτό πρέπει ν΄ αλλάξει.
 Ο κύριος Σπύρου είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης στον τομέα της  Αυτοδιοίκησης. Αυτό που υποστηρίζει ότι δεν είναι αρνητικός στις αξιοποιήσεις, ότι υποστηρίζει τις νέες θέσεις εργασίας κ.λ.π., σαν γενική αρχή, είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Στο ερώτημα που οφείλει όμως να απαντήσει ο κύριος Σπύρου, είναι ότι στην Κέρκυρα – για παράδειγμα – που είναι και η πατρίδα του, θέλουν σε μια τεράστια έκταση τον Ερημίτη, να δομήσουν με κτίρια 36.500.000 τ.μ. Δηλαδή, παρθένες περιοχές που χρειάζονται αξιοποίηση, για να προφυλαχτούν όχι μόνο περιβαλλοντικά , αλλά και μέσω της τουριστικής αξιοποίησής τους. Γιατί τέτοιες παρθένες περιοχές οφείλεις να τις αξιοποιήσεις, γιατί ακριβώς είναι παρθένες και θα έχεις όφελος κι όχι να πας να της δομήσεις όλες.  Άρα,  θα πρέπει ο κύριος Σπύρου να πει καθαρά αυτό που έχει να πει και να μην κρύβεται με μισόλογα , μέσα στην πραγματικότητα, κατά την οποία εκποιούνται τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα!»
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Δήμαρχο Λευκάδος, κ. Κώστα Αραβανή, για το πώς σκοπεύει να κινηθεί ο Δήμος απέναντι στις εξελίξεις. 
«Προσπαθούμε να έχουμε μια γραπτή ενημέρωση από αυτούς στο ΤΑΙΠΕΔ,  για το τι ακριβώς προτίθενται να κάνουν , τι  εννοούν και τι ακριβώς περιλαμβάνεται σ’ αυτό το σχέδιο. Οι ημερομηνίες δεν έχουν παρέλθει ακόμα , απλά είναι αυτές που ορίζονται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Δεν είμαστε κατά της αξιοποίησης , αλλά κατά του ξεπουλήματος. Δηλαδή, τι ακριβώς εννοούν; Να μεταβιβαστούν τα δημόσια κτίρια, οι δρόμοι , τα σχέδια πόλης, τα σχολεία; Να δοθεί ο πεζόδρομος στην Κάτω Αλυκή , το ΚΤΕΛ, η πυροσβεστική, το Διοικητήριο , η μαρίνα , τα σχολεία; Είμαστε αντίθετοι σε όλα αυτά , αλλά για να προσφύγουμε δικαστικά, πρέπει πρώτα να έχουμε καθαρή εικόνα,  για το τι προβλέπει όλο αυτό. Όπως στην περίπτωση των Βαρδανίων προσφύγαμε δικαστικά , έτσι θα προσφύγουμε και πάλι δικαστικά, αφού καταστήσουν σαφές , τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους. Προσπαθώ να επικοινωνήσω και να έρθω τηλεφωνικώς σε επαφή μαζί τους, αλλά δεν τα έχω καταφέρει ως τώρα. Πρέπει να περιμένουμε να μας απαντήσουν με μια ακριβή , γραπτή ενημέρωση για το τι εμπεριέχεται στην μεταβίβαση και μετά θα τοποθετηθούμε επ’ αυτού»
Ένας μεγάλος αγώνας μόλις αρχίζει… μόνο που «χαμένη»  δείχνει , εκ των προτέρων,  η Λευκάδα. Μπορεί άραγε να νικήσει έχοντας αντίπαλο το ΤΑΙΠΕΔ , που αποκαλείται «κράτος»;
Επικοινωνήσαμε και με το Βουλευτή Λευκαδος κο Θ. Σολδάτο ο οποίος μας παρέπεμψε στο σχετικό Δελτίο Τύπου. Σας το παραθέτουμε.

O Θοδ. Σολδάτος για τη μεταβίβαση ακινήτων της Λευκάδας στο ΤΑΙΠΕΔ …και με βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ
1. Επί της ουσίας.
Μετά την πληροφόρησή μου για την πρόσφατη μεταβίβαση ακινήτων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, (ΤΑΙΠΕΔ), μεταξύ των οποίων και τριών της Λευκάδας, συναντήθηκα με τους αρμόδιους του Ταμείου, προκειμένου να ζητήσω εξηγήσεις και να ενημερωθώ για τις λεπτομέρειες του θέματος. Από την ενημέρωση που είχα προκύπτουν τα εξής:
α) Σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η χώρα οφείλει να προχωρήσει στην αξιοποίηση περιουσιακών της στοιχείων, (Γη, Υποδομές, Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο), μεταβιβάζοντας αρχικά μέχρι 31-12-2013, συγκεκριμένο αριθμό εξ’ αυτών, στο ΤΑΙΠΕΔ.
β) Το ΤΑΙΠΕΔ στη συνέχεια, θα προχωρήσει σε νομικό και τεχνικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάστηκαν, προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές αξιοποίησής τους.
γ) Η εικόνα ειδικά των ακινήτων που μεταβιβάζονται, στηρίζεται στη βάση δεδομένων της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, (ΚΕΔ), η οποία είναι ελλιπής. Αυτός είναι ο λόγος που στο ΦΕΚ μεταβίβασης, το ακίνητο ΑΒΚ 75 της Λευκάδας, εμβαδού 558,6 στρεμμάτων, όπως και τα άλλα δύο στη Βασιλική, χαρακτηρίζονται ως Γη, δηλαδή χωρίς κτίσματα, κάτι που προφανώς δεν ισχύει και θα διαπιστωθεί εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, μετά το νομικό και τεχνικό έλεγχο.
δ) Ο νομικός και τεχνικός έλεγχος δεν προηγείται, εξαιτίας των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων των συμφωνιών, μεταξύ της χώρας και των εταίρων της.
ε) Η προς αξιοποίηση γη, που ενδεχομένως θα προκύψει μετά το νομικό και τεχνικό έλεγχο των τριών ακινήτων της Λευκάδας, περιορίζεται στα λίγων στρεμμάτων οικόπεδα του δημοσίου, που βρίσκονται στο ΑΒΚ 75 και εφόσον κριθεί σκόπιμη η αξιοποίησή τους, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν του γεωτεμαχίου έχει οικοδομηθεί και καλυφθεί με τη διάνοιξη δρόμων, ενώ τα δύο ακίνητα της Βασιλικής δεν υφίστανται, μετά την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, τη διάνοιξη τμήματος του παραλιακού πεζόδρομου και την επικείμενη διάνοιξη του υπολοίπου, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
στ) Πιστεύω ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση στο στάδιο αξιοποίησης υποδομών εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στη διαδικασία “Sale and lease back”, που ακολουθείται σε ορισμένες περιπτώσεις.
2. Επί των “ποιητικών διανθήσεων” των επικεφαλής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοτικής Παράταξης που τον εκπροσωπεί.
Αγαπητοί κύριοι επικεφαλής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ορθόδοξοι του Μαρξισμού και σήμερα ανανήψαντες, χθες σκεπτικιστές στο Ευρώ που δεν ήταν Φετίχ και σήμερα υπερασπιστές του Ευρώ που ίσως έγινε Φετίχ, οπορτουνιστές δηλαδή κατά την παλαιά προσφιλή σας ορολογία, γνωριζόμαστε αρκετά καλά στα πλαίσια της μικρής κοινωνίας της Λευκάδας, όπως μας γνωρίζουν πολύ καλά και οι συμπολίτες μας.
Είναι δε ηλίου φαεινότερο, ότι τα κίνητρά σας να εστιάσετε την επίθεσή σας στο πρόσωπό μου -αντί στην κυβερνητική πολιτική, στα πλαίσια μιας επιβαλλόμενης και καλοδεχούμενης πολιτικής αντιπαράθεσης έστω και οξείας,- εκπορεύεται από τα εφηβικά σας σύνδρομα και τα προσωπικά σας γινάτια, από τα οποία δεν ξεκολλήσατε, -αν και οι πλάτες μας έχουν βαρύνει με δεκαετίες,- κρατώντας σας ακόμη δέσμιους και δυστυχώς διαζευγμένους από την κοινωνική δεοντολογία.
1. Στην «πρόκλησή σας αν τολμά ο βουλευτής να υπερασπιστεί τις επιλογές του» και «περί έρωτος και παντρολογήματος με τα μνημόνια», ανταποκρίνομαι και εξηγούμαι:
Κατηγορείται σήμερα η κυβέρνηση, η οποία βρήκε το χρέος και πήρε την καυτή πατάτα στα χέρια της. Αντί να κατηγορούνται αυτοί που το δημιούργησαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυπεύθυνος. Η κουλτούρα που επικράτησε και οι «αντιστάσεις» του μαζί με τις αντίστοιχες συνοδοιπόρων του, σε κάθε προσπάθεια παραγωγικής διαδικασίας που δήθεν έθιγαν τους εργαζόμενους, είναι το 50%, νομίζω της αιτίας. Το άλλο 50, είναι αυτοί που κυβέρνησαν…
Η χώρα παλεύει σήμερα για την αναβάθμισή της, τόσο ως προς τον γεωπολιτικό της ρόλο, όσο και για τη θέση της στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Ως προς το πρώτο θεωρώ ότι έχουν επιτευχθεί πολλά. Η προσπάθεια για το δεύτερο απαιτεί πόρους.
Οι πόροι όμως έχουν όνομα και προέλευση. Μεταξύ των άλλων, για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.
Έχετε δικαίωμα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνείτε. Πρέπει όμως να υποδείξετε, από που θα βρεθούν χρήματα. Και αυτό μέχρι τώρα δεν το έχετε πράξει.
2. «… όσοι προβούν σε πράξεις που επιβαρύνουν το δημόσιο θα λογοδοτήσουν οπωσδήποτε…»
Απειλές… Εσείς πότε θα λογοδοτήσετε;
3. Περί τοκογλύφων:
Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται από τους εταίρους της, με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που οι ίδιες οι χώρες δανείζονται από τις αγορές για να επαναδανείσουν την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Σε τι ωφελεί η διαστρέβλωση της αλήθειας και ο λαϊκισμός;
4. Αναφέρεστε στα μνημόνια. Στο 4ο μνημόνιο όμως ξεχνάτε να αναφερθείτε. Ξέρετε… στο μνημόνιο του Τέξας αναφέρομαι.
5. «… η αντίστασή τους εξαντλείται σε ανούσιο κοινοβουλευτικό έλεγχο…»
Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είναι στη διάθεση κάθε πολίτη, προκειμένου να διαπιστώσει το “ουσιώδες” της επιχειρηματολογίας σας. Όπως και η ιστοσελίδα της Βουλής, για τη δραστηριότητα κάθε βουλευτή.
Ανούσιος λοιπόν ο αγώνας για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ανούσιος για το φόρο ακινήτων, ανούσιος για τους πλειστηριασμούς, ανούσιος για τη θέρμανση, ανούσιος για τους δανειολήπτες, ανούσιος για τις μετεγγραφές φοιτητών, ανούσιος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ανούσιος για μια σειρά τοπικών ζητημάτων!!!
Ιδιαίτερα για τα τοπικά ζητήματα, ευτυχώς που υπήρξε ο δικός σας κοινοβουλευτικός έλεγχος.
6. «… διαγράφονται και επανακάμπτουν…»:
Είμαι ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας το 1974 από τον Κων/νο Καραμανλή, αποτελεί τη βάση του ιδεολογικής μου συνέπειας και των πολιτικών μου θέσεων. Όταν θα αποφασίσω την αποχώρησή μου… θα σας ζητήσω την άδεια.
Για τη δική σας πολιτική και ιδεολογική συνέπεια, αγαπητοί επικεφαλής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, σας παραπέμπω στην πρώτη παράγραφο του 2ου μέρους της απάντησής μου.
Καλώς ορίσατε στη σοσιαλδημοκρατία.

Προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε και με τον αντιπεριφερειάρχη κο Θ. Βερύκιο,  αλλά προφανώς λόγω φόρτου εργασίας δεν καταφέρνει να  απαντήσει στο τηλεφωνήματά μας οπότε σας επισυνάπτουμε το Δελτίου τύπου που απέστειλε σε όλα τα ΜΜΕ.εδω το δτ βερυκιου


 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ: ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !!


ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ !!!

Στην Διυπουργική απόφαση 243 του ΦΕΚ 2883/Β’/14-11-2013, παρ. 29 αναφέρεται ότι: Μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ) κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή τα ακόλουθα ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου με των επ΄ αυτών κτισμάτων και εγκαταστάσεων ως ακολούθως


Α/Α ΑΒΚ Νομός Δήμος
(Καλλικρατικός) Πόλη/ Οικισμός/ Τοπωνύμιο Εμβαδό
Γεωτεμαχίου (τμ) Είδος Ακινήτου
141 75 Ν. ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΤΩ ΑΛΥΚΕΣ 558.600,00 ΓΗ
142 101 Ν. ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 9.037,50 ΓΗ
143 102 Ν. ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΟΝΤΙ, ΑΚΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ 8.895,00 ΓΗ

Το ακίνητο στις Κάτω Αλυκές, εκτάσεως 558.600,00 τ.μ. περιλαμβάνει την Μαρίνα, το ΚΤΕΟ, το ΚΤΕΛ, το Δημοτικό, την Πυροσβεστική, το Διοικητήριο και έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση ακίνητα στην Αστυνομία – Λιμενικό – Δημόσια Βιβλιοθήκη και άλλους φορείς.
Κοντολογίς όλοι οι χώροι που στο μέλλον σχεδιάζαμε να στεγαστούν (μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα) όλες οι Υπηρεσίες της Λευκάδας.
Κανείς δεν ρώτησε τους τοπικούς φορείς, τον Βουλευτή κ.α. Η Διυπουργική αποφάσισε για εμάς χωρίς εμάς, απαξιώνοντας για μια ακόμη φορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ιδιαίτερα για το ΚΤΕΟ και το Διοικητήριο που αφορούν άμεσα την Περιφέρεια έχω να πω τα παρακάτω :
Μέσα από μια πρωτοφανή ένδεια (μηδενικοί ΚΑΠ μέσα στο 2013) προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο το Δημόσιο ΚΤΕΟ.
Το Διοικητήριο της Περιφέρειας που φιλοξενεί και τον Καλλικρατικό Δήμο Λευκάδας φτιάχτηκε με δάνειο και φτύσαμε αίμα να το εντάξουμε και να το χρηματοδοτήσουμε μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg.
Το χρησιμοποιεί ο Λαός της Λευκάδας.
Πέρα από αυτό δεν αμφιβάλλει κανείς για την εξαιρετική σημασία του Ακινήτου ΑΒΚ 75για το παρόν και το μέλλον της Λευκάδας.
Στεναχωριέμαι και οργίζομαι όμως σαν Λευκαδίτης και Ιόνιος πολίτης το Νεοελληνικό κράτος να καταληστεύει την περιουσία των Ιόνιων πολιτών ερήμην τους.
Επανειλημμένως δε, σε Περιφερειακά Συμβούλια είχα προτείνει να κινηθούμε νομικά  ακόμη και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να σταματήσει η αυθαίρετη απαλλοτρίωση δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας.
Όλα τα παραπάνω θα τεθούν εκτός ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσουμε.
Προειδοποιούμε όμως τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών ότι οι «Επενδυτές» που θα εμφανιστούν για τα παραπάνω ακίνητα θα τύχουν και της ανάλογής «υποδοχής» από το λαό της Λευκάδας.
Εγώ πάντως (με οποιαδήποτε ιδιότητα) θα είμαι παρών.

Υ.Γ. Τελικά στην Λευκάδα δεν ανήκει ούτε η άμμος της.
                                                                                   
                         Λευκάδα 19/12/2013
                  Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
                           Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

                      ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ



Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger