Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1980. 33 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΟΤΑΝ ΤΑ “ΑΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ” ΤΗΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΚΑΙΓΑΝ ΤΟ ΜΙΝΙΟΝ ΚΑΙ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΚ ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΑΝ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΒΙΝΤΕΟ)

Kαθιέρωσε τις εκπτώσεις. Δημιούργησε τις λίστες γάμου. Κατάργησε τα παζάρια στις τιμές και λειτούργησε εστιατόριο μέσα στην επιχείρηση.
Αγάπησε τους εργαζόμενους και τους έδωσε ξεχωριστές παροχές.
Για παράδειγμα, από τη δεκαετία του ΄70, έδινε πριμ για το κόψιμο του τσιγάρου, ή πριμ για όσους δεν αργούσαν στη δουλειά.

Τους κέρναγε τον καφέ και διοργάνωνε εκδρομές για τους υπαλλήλους, με έξοδα της εταιρίας. Πολλούς, μάλιστα, τους πάντρευε και γίνονταν κουμπάροι.
Ήταν ο Γιάννης Γεωργακάς, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Μινιόν, που ξεκίνησε από ένα μικρό περιπτεράκι και άνοιξε το πρώτο πολυκατάστημα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η mixanitouxronou.gr από τη δεκαετία του 1930 και για περίπου 60 χρόνια, ο δαιμόνιος έμπορος έστησε μια επιχείρηση με ανθρώπινο πρόσωπο.
Μέσα σε λίγα χρόνια, το περίπτερο Μινιόν, μετατράπηκε σε πολυκατάστημα, με 120.000 προϊόντα και 1.000 άτομα προσωπικό.
Το Μινιόν έγινε μια μικρή οικογένεια, για όσους δούλευαν για τον Γεωργακά. Με το πέρασμα των χρόνων, έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και οι ουρές από τους επαρχιώτες, που έρχονταν στην Αθήνα μόνο για το Μινιόν, άφησαν ιστορία.
Ξεχωριστό κεφάλαιο στη Χριστουγεννιάτικη αγορά, ήταν ο έκτος όροφος του κτιρίου, που άνοιγε μόνο για την περίοδο των γιορτών και αποτελούσε χριστουγεννιάτικο παράδεισο για μικρούς και μεγάλους.
Ο εμπρησμός
Μετά από μια χρυσή εποχή, στις 19 Δεκεμβρίου του 1980, το πολυκατάστημα Μινιόν και το κατάστημα αθλητικών ειδών Κατράντζος, μπήκαν στο στόχαστρο εμπρηστών.
Το χτύπημα, του οποίου την ευθύνη ανέλαβαν τρομοκράτες, έδωσε τέλος σε μια χρυσή εποχή.
Ο Γιάννης Γεωργακάς πάλεψε μέχρι το 1983 και το Μινιόν εντάχθηκε και αυτό στον γνωστό τότε Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο Γεωργακάς δεν το έβαλε κάτω. Μετά το 1990 το Μινιόν ξαναπέρασε στα χέρια του, με τη βοήθεια κάποιων συνεταίρων. Η συνεργασία αυτή, όμως, δεν καρποφόρησε.
klaoydatos
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ηταν τα χρόνια εκείνα όταν η Αθήνα ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με εμπρησμούς κεντρικών πολυκαταστημάτων ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών ενεργειών. Κορυφαία περίπτωση το «Μινιόν», η ολοσχερής καταστροφή του οποίου τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το ιστορικό πολυκατάστημα της πόλης.
Σύμφωνα με ρεπορταζ του “Έθνους” λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, το προηγούμενο βράδυ, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης υπερασπιζόταν στη Βουλή τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο και το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν ένα βήμα πριν από την εξουσία. Στις 3.07 τα ξημερώματα αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις στο εσωτερικό του «Μινιόν» και είδαν φλόγες να πετάγονται από τα παράθυρά του. Το σχέδιο ήταν οργανωμένο: σχεδόν ταυτόχρονα εμπρηστική επίθεση εκδηλώθηκε σε ακόμα ένα αθηναϊκό κατάστημα με μακρά ιστορία, τον περίφημο «Κατράντζο» της οδού Σταδίου.
Οι φωτιές ήταν τόσο ισχυρές, ώστε τα 38 οχήματα της Πυροσβεστικής που κατέφθασαν στα σημεία κατόρθωσαν μόνο να προστατεύσουν τα γειτονικά κτίρια. Το μόνο που απέμεινε από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας ήταν ο σκελετός του «Μινιόν». Το κτίριο του «Κατράντζου» κατέρρευσε.
Οι ζημιές ανήλθαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στα 2 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η εμπρηστική ουσία που είχε προκαλέσει την πυρκαγιά χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της φωτιάς σε πετρελαιοπηγές.
Οι Αρχές απέδωσαν τους εμπρησμούς σε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1980, την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε μια νεοεμφανιζόμενη οργάνωση με το όνομα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 1980». Σε προκήρυξή της που ταχυδρομήθηκε στις εφημερίδες της εποχής αναφερόταν ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές, στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλεταρίων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλεταρίων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».
Αντιδράσεις
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράλλη ότι «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους καθώς και τη γαλήνη του κόσμου», ενώ το ΚΚΕ μίλησε για «σκοτεινή υπόθεση» στο ίδιο πλαίσιο με τη χθεσινή ανακοίνωσή του για «έκρηξη που εντάσσεται στο σχέδιο εκφοβισμού του λαού».
Αρνητική ήταν και η τοποθέτηση των τρομοκρατικών οργανώσεων «ΕΛΑ» και «17 Νοέμβρη», με την πρώτη να δείχνει ως υπευθύνους άτομα που είχαν αποσχιστεί από τις γραμμές του μετά τη διάσπαση της οργάνωσης και τη δεύτερη να χαρακτηρίζει, σε μεταγενέστερη προκήρυξή της, τις επιθέσεις «επιχειρησιακά ασυντόνιστες, όχι κατάλληλα προετοιμασμένες και πολιτικά επιβλαβείς».
Μετά το «Μινιόν» και τον «Κατράντζο» σειρά πήραν εμπρησμοί σε σούπερ μάρκετ ενώ ορισμένες ενέργειες από σύμπτωση δεν ήταν αιματηρές.
Εξι μήνες μετά
Στις φλόγες και ο «Κλαουδάτος»
Είχαν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τον ταυτόχρονο εμπρησμό στο «Μινιόν» και στον «Κατράντζο», όταν στις 3 Ιουνίου του 1981 το σκηνικό επαναλήφθηκε. Στόχος ήταν αυτήν τη φορά τα πολυκαταστήματα «Κλαουδάτος» και «Ατενέ», για τα οποία δεν έγινε καμία ανάληψη ευθύνης. Από την επόμενη κιόλας ημέρα η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ατόμων που κινούνταν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, τα οποία, όμως, στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα. Η υπόθεση, η οποία επέφερε ισχυρό πλήγμα στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας, παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Την ίδια τύχη είχε και ο τρίτος διπλός εμπρησμός που σημειώθηκε σχεδόν τριάντα ημέρες αργότερα. Στις 4 και 7 Ιουλίου του 1981 τα καταστήματα «Λαμπρόπουλος» και «Δραγώνας» στον Πειραιά βρέθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο στόχαστρο τρομοκρατών και τυλίχθηκαν στις φλόγες. Αυτήν τη φορά τα κτίρια υπέστησαν περιορισμένες ζημιές.
Σημειώνεται ότι η πρώτη απόπειρα εμπρησμού εταιρείας από τρομοκράτες με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού είχε γίνει το 1977 με στόχο την AEG στου Ρέντη. Η προσπάθεια ήταν αποτυχημένη, ενώ κατά τη διάρκεια συμπλοκής που ακολούθησε με αστυνομικούς είχε σκοτωθεί ο Χρήστος Κασσίμης, ιδρυτικό μέλος του ΕΛΑ.






Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger