Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

«Η Νικιάνα είναι ένα καθαρά τουριστικό μέρος, αλλά ο Δήμος Λευκάδας μας θεωρεί παρακατιανούς».




Η ρύπανση από τα κότερα που ρίχνουν άγκυρα σε σημείο αναπνοής από τους κολυμβητές, τα σκουπίδια και η πλημμελής αποκομιδή τους από το Δήμο Λευκάδας - που προφανώς δεν ενδιαφέρεται όσο θα έπρεπε για μια περιοχή η οποία αποφέρει τεράστια έσοδα από τον τουρισμό, οι σπασμένες προβλήτες που ελλοχεύουν κινδύνους - αλλά η εμπλοκή τριών αρμόδιων υπηρεσιών δεν επιτρέπει την διόρθωσή τους, οι παμπάλαιες και διαλυμένες δεξαμενές που αναγκάζουν τον κόσμο να αγοράζει το νερό από τα βυτιοφόρα - ασχέτως αν έχει ή δεν έχει να το πληρώσει, η παντελής έλλειψη δικτύου ομβρίων - συνέπεια των οποίων είναι να πλημμυρίζουν ακόμα και σπίτια τον χειμώνα από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων και η αντιαισθητική εικόνα του εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην παραλιακή ζώνη είναι ορισμένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του Κοινοτικού Διαμερίσματος Αλέξανδρου, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα LEFKASNEWS ο Πρόεδρος κ. Θωμάς Κονδυλάτος.


Η Νικιάνα και το Κοινοτικό Διαμέρισμα Αλέξανδρου είναι μια πανέμορφη τουριστική περιοχή. Θα ήθελα κ. Πρόεδρε, αφού σας ευχαριστήσω για την συνέντευξή σας στην εφημερίδα LEFKASNEWS, να σας ρωτήσω αν αντιμετωπίζει προβλήματα και ποια είναι αυτά;


«Η Νικιάνα και ολόκληρο το Κοινοτικό Διαμέρισμα Αλέξανδρου είναι ένα καθαρά τουριστικό μέρος, που το προτιμούν χιλιάδες τουρίστες, αλλά ο Δήμος Λευκάδας μας έχει κάνει παρακατιανούς. Η περιοχή μας, που θα έπρεπε να είναι πολύ προσεγμένη από πλευράς των αρμοδίων, παρουσιάζει πολλά προβλήματα και ειδικά στο θέμα της καθαριότητας. Εδώ, στη μπούκα του λιμανιού, έγινε και πάλι σκουπιδότοπος. Εγώ το είχα καθαρίσει, είχα βάλει τσάπες, βγάλαμε τα μπάζα, μαζέψαμε τα σκουπίδια και πάλι όμως βρώμικα είναι. Η περιοχή μας έχει καταντήσει ένας σκουπιδότοπος και τίποτα άλλο».


Ο Δήμος Λευκάδας, που είναι υποχρεωμένος να φροντίζει ένα τόσο τουριστικό μέρος, τι κάνει προκειμένου να διατηρεί την Νικιάνα καθαρή;


«Ο Δήμος μαζεύει μεν τα σκουπίδια, αλλά όχι στο βαθμό που η περιοχή έχει ανάγκη. Ο κόσμος είναι πάρα πολύς και η αποκομιδή θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα. Επειδή αυτό δεν βλέπουμε να συμβαίνει φροντίζουμε όσο μπορούμε μόνοι μας - εθελοντές και κάποιοι περιβαλλοντικοί σύλλογοι που έχουν δημιουργηθεί – να διατηρούμε την Νικιάνα καθαρή. Τα εισοδήματα όμως που έχει το Κοινοτικό Διαμέρισμα Αλέξανδρου είναι πάρα πολλά. Να σας πω μόνο ότι τα εισοδήματα που έχει η Νικιάνα δεν τα έχει όλη η Λευκάδα. Από κει που ξεκινάει μέχρι εκεί που τελειώνει είναι 7 χιλιόμετρα, όπου λειτουργούν οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες και τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν στο νησί. Η περιοχή είναι μεγάλη με χιλιάδες τουρίστες, αλλά στο Δήμο Λευκάδας δεν μας υπολογίζουν καθόλου. Ό,τι χαλάσει δεν το φτιάχνουν. Φανάρια γκρεμίζονται και δεν φτιάχνονται, μένουν πεσμένα να κοιμούνται. Πεζοδρόμια που από το σεισμό του 2003, δέκα χρόνια τώρα, είναι χαλασμένα μένουν ακόμα έτσι. Ό,τι χαλάσει δεν φτιάχνεται…»


Το γεγονός ότι μέσα στη θάλασσα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, μπροστά από τους οποίους όμως έχουν ρίξει άγκυρα κάποια κότερα, δεν είναι παράνομο κ. Πρόεδρε;


«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα, αλλά είναι πάρα πολλές οι φορές που η θάλασσα, σε απόσταση αναπνοής σχεδόν από τους λουόμενους, είναι γεμάτη κότερα. Κάθε φορά που παίρνω το Λιμεναρχείο τηλέφωνο να έρθει, διότι δεν ξέρω αν έχουνε χαβούζα να την πούμε έτσι, αυτά προλαβαίνουν, άγνωστο πως, να φεύγουν».


Δίπλα ακριβώς έχει λιμανάκι για τα κότερα. Γιατί δεν πάνε εκεί?


«Εκεί είναι ο χώρος που επιβάλλεται να πάνε και όχι εδώ. Εδώ είναι χώρος που ο κόσμος κάνει μπάνιο. Τώρα αυτό που βλέπετε έριξε άγκυρα εδώ μπροστά. Ποιος μας λέει ότι δεν ρίχνει και βρωμιές στη θάλασσα; Προχθές ήταν έξι αραδιασμένα μπροστά στον κόσμο. Αυτά όμως πρέπει να τα δουν και να τα αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες αρχές. Εμείς το μόνο, δυστυχώς, που μπορούμε να κάνουμε είναι να παίρνουμε τηλέφωνα. Εκτός από α κότερα, προβλήματα, επίσης μεγάλα, έχουμε και με τα αυτοκίνητα. Εδώ για παράδειγμα, απαγορεύεται το παρκάρισμα - έχει και σχετικές πινακίδες - αλλά έχει συνέχεια παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Όσο υπήρχε η Δημοτική Αστυνομία παίρναμε τηλέφωνο και έρχονταν, τώρα που δεν υπάρχει πια η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Εάν δε τύχει να περάσουν δύο μεγάλα φορτηγά ταυτόχρονα τότε δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος».

Όταν ένας δρόμος επιβαρυμένος με τόσο μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων βρίσκεται μεταξύ ξενοδοχείων-ενοικιαζόμενων δωματίων και θάλασσας δεν είναι επικίνδυνο για την διέλευση των πεζών-λουόμενων;


«Σαφώς και είναι. Υπάρχουν βέβαια οι διαγραμμίσεις, που και αυτές είναι σβησμένες, αλλά έτσι και αλλιώς δεν σταματάει κανένας, εκτός από ορισμένους ξένους. Οι Έλληνες πάντως όχι». 


Δίπλα ακριβώς από τους λουόμενους υπάρχει μία σπασμένη προβλήτα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενδεχομένως ελλοχεύουν;


«Υπάρχουν δύο σπασμένες προβλήτες: η μία είναι αυτή εδώ που βλέπετε και η άλλη βρίσκεται λίγο πιο πέρα, αλλά τώρα δεν φαίνεται, τη σκέπασε κάποιος επιχειρηματίας που βρήκε και τον μπελά του γι’ αυτό. Αυτές οι προβλήτες υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια, ίσως και παραπάνω. Φυσικά και είναι επικίνδυνες με την έννοια ότι αν κάποιο παιδάκι ανεβεί επάνω μπορεί να πέσει και να χτυπήσει».


Εσείς κ. Πρόεδρε έχετε κάνει κάποιες προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα;


«Βεβαίως. Τους ζήτησα να φτιάξουν αυτή και την άλλη προβλήτα χωρίς να επιβαρυνθούν καθόλου οικονομικά, αλλά δεν έκαναν τίποτα απολύτως».

Ζητήσατε από ποιον; Ποιος είναι αρμόδιος;


«Ζήτησα από το Δήμο να φτιαχτούνε και είπα ότι δεν θέλω ούτε ένα ευρώ. Ο Δήμος μου είπε ότι ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία. Εμείς, από ότι κατάλαβα υπαγόμαστε σε τρία κράτη: στην Κτηματική, στο Λιμεναρχείο και στο Δημόσιο. Τώρα ποιος κάνει κουμάντο δεν ξέρω».


Η ουσία όμως είναι ότι με αυτό τον τρόπο δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Έτσι δεν είναι κ. Πρόεδρε;


«Ακριβώς. Αφού όμως είμαστε ένα κράτος έπρεπε να είμαστε πραγματικά ένα κράτος για όλες τις εργασίες που υπάρχουν και όχι να μας λένε ότι ο αιγιαλός και η αιγιαλίτιδα ζώνη υπάγεται στην Κτηματική, από μέσα είναι αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου και από παραπέρα είναι του Δήμου. Έτσι σίγουρα δεν μπορούμε να λύσουμε κανένα απολύτως πρόβλημα»  


Σε περίοπτη θέση της παραλίας υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που δημιουργεί μια αντιαισθητική και άσχημη εικόνα. Αυτό πως έγινε και γιατί παραμένει έτσι?


«Προφανώς σε κάποιους αρέσει να είναι έτσι αφού ούτε το γκρεμίζουν, ούτε το νομιμοποιούν. Αυτό παραμένει έτσι γιατί, αφού πρώτα δώσανε την άδεια σε ιδιώτη να το φτιάξει, μετά κάνανε ανάκληση αδείας, γιατί θυμήθηκαν πως είναι παράνομο. Η παράγκα του Καραγκιόζη πρέπει όμως επιτέλους να φύγει από την είσοδο του λιμανιού».

Οι κάτοικοι του Κοινοτικού Διαμερίσματος Αλεξάνδρου ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τον τουρισμό?


«Όχι. Εμείς εδώ είμαστε περίπου χίλια άτομα οι μόνιμοι κάτοικοι. Αν και οι περισσότεροι ασχολούνται πλέον περισσότερο με τον τουρισμό, έχει ανθρώπους που ασχολούνται επίσης με την αλιεία, την γεωργία - κυρίως με τις ελιές - και την κτηνοτροφία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ότι επάνω στο βουνό υπάρχουν κάποιες δεξαμενές οι οποίες έχουν σπάσει. Έχω πει επανειλημμένως να τις φτιάξουν, ώστε να έχει νερό ο κόσμος για να ποτίζει τα ζώα, αλλά στο Δήμο Λευκάδας… πέρα βρέχει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κουβαλάνε νερό με τα βυτία, όσοι έχουν φυσικά να το πληρώσουν. Αν όμως γίνονταν μία δεξαμενή που έχει σπάσει - δεν ξέρω αν είναι από το σεισμό ή από κακοτεχνίες – δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα. Την ίδια αδιαφορία δείχνουν και για το δίκτυο ομβρίων, που είναι ανύπαρκτο. Το χειμώνα όμως υπάρχουν σπίτια που πλημμυρίζουν, αφού τα νερά που κατεβάζουν οι χείμαρροι δεν έχουν διέξοδο».    


Εκτός από τα προβλήματα σίγουρα θα υπάρχουν και θετικά, όπως η μεγάλη κίνηση και ο πάρα πολύς κόσμος. Η τουριστική σεζόν πως εξελίσσεται για τη Νικιάνα?


«Το θετικό είναι ότι το μέρος μας είναι πάρα πολύ όμορφο διότι συνδυάζει βουνό-κάμπο-θάλασσα, που είναι δύσκολο να βρεθεί πουθενά αλλού. Η σεζόν, από ότι γνωρίζω πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής, καθώς είχε και εξακολουθεί ακόμα να έχει πολύ κόσμο. Είχε βέβαια «ξεπλένηδες» -  δηλαδή μπατιροτουρίστες – έχει όμως και επισκέπτες με οικονομική άνεση. Κατά κύριο λόγο έχουμε Έλληνες, Ιταλούς, Γερμανούς, όπως και τουρίστες από όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ».


Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε 



Εγώ σας ευχαριστώ 
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger