Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Μη φοβάστε τη ζάχαρη! Νέα από το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής


  Tου Γιαννης Γεωργίου
Η ζάχαρη δεν είναι δηλητήριο, ούτε η φρουκτόζη είναι τοξική. Αυτά τα δύο ξεκάθαρα μηνύματα δίνει η επιστημονική κοινότητα ως απάντηση στην επιχειρούμενη «δαιμονοποίηση» της ζάχαρης, μέσα από ανακριβή και «τρομολαγνικά» εγχειρίδια και κείμενα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, που εντελώς αυθαίρετα διατυμπανίζουν ότι η ζάχαρη είναι «δηλητήριο» και η φρουκτόζη «τοξική».

Το θέμα συζητήθηκε και στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής που διεξήχθη στη Γρανάδα της Ισπανίας από τις 15-20 Σεπτεμβρίου. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα δεδομένα στο σύνολό τους δεν υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για τη σύγχρονη μάστιγα της  παχυσαρκίας, ούτε ότι προκαλεί διαβήτη. Όμως, η μη ισορροπημένη διατροφή και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, είναι τα κύρια αίτια για την παχυσαρκία, και αυτή με τη σειρά της ευνοεί την εμφάνιση διαβήτη.  Έτσι, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, που περιέχει ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, σε συνδυασμό με περισσότερη φυσική δραστηριότητα – και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να καταναλώνουν ζάχαρη, φρουκτόζη κ.λπ. με μέτρο!          

Βλάπτει η κατάχρηση, όχι η κατανάλωση με μέτρο

Σύμφωνα με τον Δρ. Ντέβιντ Κατζ,  διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέηλ, ο οποίος θέτει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση σε άρθρο του στη Huffington Post, τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτή τη συνωμοσιολογικής φύσεως «κατηγορία».

«Το μητρικό γάλα περιέχει σάκχαρα. Το ανθρώπινο σώμα επίσης περιέχει σάκχαρα και από τη στιγμή που αυτό πάψει να συμβαίνει πεθαίνουμε», αναφέρει ξεκάθαρα στο άρθρο του στη H.P. ο Δρ. Κατζ. Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να είναι επιβλαβής, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Για την ακρίβεια, η κατανάλωση οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού σε καταχρηστικό βαθμό, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο βάρος ή/και την υγεία μας.

Ο μύθος περί εθισμού

Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα αυθαίρετα κυκολοφορούν στο Διαδίκτυο κατά καιρούς, τα επιστημονικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι η ζάχαρη είναι εθιστική στους ανθρώπους.

O συγκεκριμένος μύθος προφανώς «πυροδοτείται» από μελέτες σε ποντίκια, ωστόσο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα για τον άνθρωπο με βάση μελέτες σε ζώα! Όπως, εξάλλου, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι σημαντικό να κάνει κανείς μια διάκριση ανάμεσα στα άτομα εκείνα που έχουν μια έντονη παρόρμηση -καθώς νιώθουν ότι είναι «εθισμένοι» στην υπερφαγία- και της ιδέας ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά είναι από μόνα τους «εθιστικά». Πάντως, μέχρι σήμερα η  επιστημονική έρευνα δεν έχει «αποδείξει  ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν κάποιο πειστικό προφίλ συμπεριφοράς που να προσομοιάζει στον εθισμό. 

Με βάση λοιπόν όλες τις επιστημονικές έρευνες και στην περίπτωση της ζάχαρης ισχύει το «απολαύστε υπεύθυνα»!     
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger