Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Όταν η εμπάθεια… (μόνο;) τυφλώνει η ενημέρωση πάει… περίπατο

Της… παραπληροφόρησης το ανάγνωσμα


Σε κινήσεις εντυπωσιασμού, απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την εποχή της παραπληροφόρησης την οποία διανύουμε, έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες μια τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα η οποία, δεν δημοσίευσε και ούτε έχει δημοσιεύει κανένα δελτίο τύπου του επιμελητηρίου μετά όμως όπως μας λέει ανακάλυψε το πραγματικό δελτίο τύπου του ΕΟΑΕΝ και μας το παρουσίασε  άρχισε να επιδίδεται σε περίεργους – αν όχι ύποπτους – σχολιασμούς.


Παραθέτοντας ένα Δελτίο Τύπου του ΕΟΑΕΝ, σχολίασε ότι είναι το μόνο που «αποτυπώνει και την πραγματικότητα των συναντήσεων. Κανένα άλλο». Το θέμα είναι ότι παίρνοντας από το Διαδίκτυο το προαναφερόμενο Δελτίο Τύπου– δεν μπήκε προφανώς κανένας στον κόπο να το… διαβάσει!!!
Αν κάποιος το διάβαζε θα διαπίστωνε βεβαίως ότι το Δελτίο Τύπου του ΕΟΑΕΝ αναφέρονταν στο σύνολο των νησιών, ενώ το Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Λευκάδας, χωρίς να παραβλέπει ή να παραποιεί απολύτως τίποτα, αναφέρονταν – και ορθώς – στο κομμάτι που αφορά τη Λευκάδα.
Υποχρέωση άλλωστε του εκλεγμένου Προέδρου και των μελών της Διοίκησης του κάθε Επιμελητηρίου είναι να προασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τόπου τους.
Για ποιο πράγμα αλήθεια «κατηγορείται» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας; Επειδή στο Δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρονταν οι προσπάθειες που ο ίδιος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατέβαλλαν προς την κατεύθυνση ανάπτυξης του νησιού τους; 
Δεν θα ήταν αλήθεια παράλογο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας να ασχολείται με τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της... Λέσβου, της… Σάμου ή της… Κρήτης;
Μήπως η αήθης αυτή επίθεση του συγκεκριμένου site στο πρόσωπο του εκλεγμένου Προέδρου πηγάζει από τον δυναμικό τρόπο, τις σθεναρές παρεμβάσεις και τις συντονισμένες του κινήσεις στον τομέα της προάσπισης των συμφερόντων των 4000 περίπου μελών που, σύμφωνα με την on line εφημερίδα, αριθμεί το Επιμελητήριο Λευκάδας;   Ή μήπως είναι κάτι άλλο που δεν περνά από το μυαλό μας; 
Η κατ’ επιλογή όμως δημοσίευση των Δελτίων Τύπου – με… «no photo» του Προέδρου του Επιμελητηρίου αλλά και χειρουργώντας το δελτίο τύπου του ΕΟΑΕΝ αφαιρώντας επιμελώς το όνομα του κου Σκιαδαρέση  που είχε αποστείλει από τις συναντήσεις της Αθήνας – καταδεικνύουν το «πεδίο δόξης λαμπρό» της παραπληροφόρησης της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εφημερίδας.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή ενημέρωση των κατοίκων της Λευκάδας η εφημερίδα LEFKASNEWS δημοσιεύει σήμερα τα Δελτία Τύπου – του Επιμελητηρίου και του ΕΟΑΕΝ – προκειμένου οι αναγνώστες να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα. 



ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
                
Απάντηση σε σχόλιο ιστοσελίδας Lefkadapress

Επειδή ο Τύπος έχει ονομαστεί –και όχι άδικα- «τέταρτη εξουσία» και δεδομένου ότι έχει τη δύναμη τόσο να πληροφορεί όσο και να παραπληροφορεί ανάλογα με τις συμπάθειες ή αντιπάθειες των εκδοτών ή όσων εργάζονται σε αυτόν, θα ήθελα να τονίσω τα εξής με τα οποία θα κλείσω και το θέμα:
1)     Προωθώ τόσο σε εσάς όσο και σε όλα τα ΜΜΕ του νομού την επίσημη ανακοίνωση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Νησιωτικών ακριβώς όπως έφτασε στα γραφεία του φορέα μας, ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η ανακοίνωση που δημοσιεύσατε είναι παραποιημένη όσον αφορά την αποσιώπηση του ονόματος μου και προκειμένου να σταματήσετε να ισχυρίζεστε ότι δημοσιεύσατε την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΑΕΝ. Επίσης, όποιος εξακολουθεί να έχει ενδοιασμούς για την ορθότητα των όσων ισχυριζόμαστε, μπορεί να αποταθεί στα γραφεία του ΕΟΑΕΝ (τηλ ) και να ζητήσει να του αποσταλεί μέσω mail.
2)     Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι το δελτίο τύπου του ΕΟΑΕΝ γράφτηκε για λογαριασμό του συνόλου των ελληνικών νησιών, ενώ η αντίστοιχη ανακοίνωση του φορέα μας αποσκοπούσε στο να ενημερώσει για τις γενικότερες εξελίξεις και επαφές εστιάζοντας ωστόσο στις ενέργειες της διοίκησης του Επιμελητηρίου τόσο για τα γενικότερα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου όσο και για ζητήματα αποκλειστικά του Νομού Λευκάδας.
3)     Σας κάλεσα να εντοπίσετε και να υποδείξετε την όποια ανακρίβεια εμπεριέχει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ώστε να φτάνετε στο σημείο να ισχυρίζεστε ότι το δελτίο τύπου που δημοσιεύετε «αποτυπώνει την πραγματικότητα των συναντήσεων. Κανένα άλλο», αλλά επί του θέματος αυτού δεν έλαβα απολύτως καμία απάντηση. Απεναντίας, αναφέρετε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθείτε άλλο…… Μια τέτοια απάντηση χαρακτηρίζεται ΥΠΕΚΦΥΓΗ, όσων επί της ουσίας δεν έχουν τίποτα να πουν, αλλά προσπαθούν να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις εις βάρος όσων την εικόνα επιμελώς προσπαθούν να πλήξουν!
4)     Στην απάντησή σας αναφέρετε ότι οικειοποιούμαστε δελτία τύπου. Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας διευκρινίζουμε ότι το Επιμελητήριο Λευκάδας –όπως και το σύνολο των μικρών Επιμελητηρίων της χώρας- δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει δημοσιογράφο, ο οποίος θα αναλάβει τη σύνταξη ανακοινώσεων και μάλιστα για δράσεις που λαμβάνουν χώρα εκτός Νομού. Για το λόγο αυτό τα Επιμελητήρια χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες δημοσιογραφικές υπηρεσίες των συλλογικών τους οργάνων, όπως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας ή ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, φορείς στους οποίους τα Επιμελητήρια καταβάλλουν ετήσιες συνδρομές, για να μπορούν να επωφελούνται από τις υπηρεσίες τους. Επίσης, είναι σαφές ότι η κάθε ανακοίνωση προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε Νομού, καθώς, όπως είναι ευνόητο, δεν ενδιαφέρουν τον κάτοικο της Λευκάδας, οι ενέργειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος κάποιου άλλου Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δικού του Νομού.
5)     Τέλος, είναι δικαίωμά σας να μην δημοσιεύετε –χρόνια τώρα- τις ανακοινώσεις που σας αποστέλλει το Επιμελητήριο Λευκάδας με τις οποίες επιδιώκει να ενημερώσει τα μέλη του για εκδηλώσεις που διοργανώνει, για προγράμματα που προκηρύσσονται, για διατάξεις που αφορούν τους επαγγελματίες, για τις πρωτοβουλίες της εκάστοτε διοίκησης, κτλ. Ωστόσο,  οφείλετε να γνωρίζετε κάτι που γνωρίζουν ακόμη και οι μαθητές: Μία από τις βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι η αμεροληψία, καθώς και η δυνατότητα των φορέων αλλά και των ιδιωτών να έχει πρόσβαση και συμμετοχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δικαίωμα που η ιστοσελίδα σας μας έχει στερήσει αυθαίρετα. 

Με εκτίμηση
Ο  Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σωτήρης





ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
                
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναντήσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σκιαδαρέση Σωτήρη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ με Κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα

Μαραθώνιο συναντήσεων στην Αθήνα είχαν την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2013 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου του   Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και συγκεκριμένα: α) στις 11:00, με τους εκπροσώπους της τρόικας, β) στις 14:30, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, και τον Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου, κ. Α. Μπούσιο και γ) στις 17:00 με τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, κ. Α. Λιάσκο.

Στις παραπάνω συναντήσεις το Επιμελητήριο Λευκάδας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος αποτελεί παράλληλα και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ.

1) Συνάντηση με τον κ. Bob Traa εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ. και στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα στην Αθήνα.
Στη συνάντηση που διήρκεσε δυόμιση ώρες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ παρουσίασαν τις ιδιαιτερότητες και τα μόνιμα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα του νησιωτικού χώρου, που επιβάλλουν την υιοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών. Τόνισαν  ότι οι νησιώτες βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης γιατί τα προβλήματα μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των νησιωτικών μειονεξιών και πρότειναν μεταξύ άλλων:
ü      Να μην καταργηθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και να επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
ü      Να αναδιαρθρωθούν οι υπηρεσίες του δημοσίου και των Ο.Τ.Α. με γνώμονα την εξυπηρέτηση του νησιώτη και την αποφυγή μετακίνησής του σε νομό διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας του.
Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σ. Σκιαδαρέσης, στην 30 λεπτών παρουσίαση που πραγματοποίησε  έθεσε  γενικότερα θέματα και πολιτικές που επηρεάζουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων στην χώρα μας, όπως: α) η υψηλή φορολογία και το μη ευέλικτο σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, β) η έλλειψη ρευστότητας, γ) η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κτλ). Επιπρόσθετα, ο κ. Σκιαδαρέσης τόνισε ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής ως προς την  κατεύθυνση της ελάφρυνσης  των  επιχειρήσεων, οι οποίες βιώνουν τις συνέπειες της ύφεσης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο. Τέλος, ζήτησε  από τον  κ. Bob Traa   να κατανοήσει   ότι  οι επαγγελματίες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν.
Οι εκπρόσωποι της τρόικα άκουσαν με προσοχή και κατέγραψαν τις θέσεις και προτάσεις που εκφράστηκαν δείχνοντας κατανόηση σε αρκετά ζητήματα. Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρχει στενότερη επαφή, καθώς επίσης ο ΕΟΑΕΝ να γνωστοποιεί στην τρόικα τις θέσεις του για τα εκάστοτε αποφασιζόμενα μέτρα και πολιτικές που απορρέουν από το Μνημόνιο.

2)  Συνάντηση με τον Υπουργό και το Γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Αιγαίου
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα κ. Α. Μπούσιου. Τα μέλη του Δ.Σ. κατέθεσαν υπόμνημα για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι για τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., η ύπαρξη ακτοπλοϊκών συνδέσεων ποιοτικά αποδεκτών και οικονομικά προσιτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ζωής και ευημερίας, για να κρατηθούν ζωντανά  τα 200 και πλέον κατοικημένα νησιά της χώρας μας .

Παρά τις όποιες  βελτιώσεις σε ορισμένες γραμμές οι νησιώτες εξακολουθούν και σήμερα να βιώνουν σημαντικά προβλήματα από τις κακές ακτοπλοϊκές συνδέσεις τόσο με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, όσο και μεταξύ των νησιών, με σημαντικότερα προβλήματα:
ü      Την ακρίβεια  στις τιμές των εισιτηρίων.
ü      Τους υψηλούς ναύλους στη μεταφορά εμπορευμάτων.
Τονίστηκε δε ότι για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος στο σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας απαιτείται επανασχεδιασμός, από το μηδέν, του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας έθεσε και δύο  προβλήματα που αφορούν αποκλειστικά την Λευκάδα. Το πρώτο συνίσταται στο ότι το Λιμεναρχείο Λευκάδας στερείται μικρού ταχύπλοου σκάφους, για να πραγματοποιεί  περιπολίες στην περιοχή ευθύνης του και το δεύτερο είναι το  απαράδεκτο θέαμα που παρατηρείται φέτος στο Λιμεναρχείο Λευκάδας, όπου συρρέουν λόγω της υποχρεωτικής παρουσίας κατά τον απόπλου όλοι όσοι νοικιάζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη για κρουαζιέρα από τις περιοχές ευθύνης του Λιμεναρχείου Λευκάδος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές και να ταλαιπωρούνται οι τουρίστες. Ο κ Σκιαδαρέσης τόνισε ότι το καθεστώς  αυτό είναι απαράδεκτο και ως εκ τούτου πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Γ) Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, κ. Α. Λιάσκο
Στη συνάντηση εισηγητής εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ υπήρξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης. Στην εκτενέστατη και εμπεριστατωμένη τοποθέτησή του επικεντρώθηκε:
ü      Στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των all inclusive resorts, που παίρνει διαστάσεις και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα των υπηρεσιών, στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό και πρότεινε να οριστούν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας της τουριστικής αυτής παροχής,
ü      Στην εποχικότητα της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των μικρομεσαίων) και τόνισε την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων που θα αυξήσουν την περίοδο λειτουργίας τους.
ü      Στην ενίσχυση των τοπικών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων στην περίπτωση που δρουν συλλογικά για το σχεδιασμό και την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής τους.
ü      Στην ανάθεση στα Επιμελητήρια σημαντικότερου ρόλου και θεσμικής παρουσίας σε αποφάσεις που αφορούν εν γένει την τουριστική ανάπτυξη.
ü      Στη βελτιστοποίηση των αεροπορικών & ακτοπλοϊκών μεταφορών, ώστε να αρθεί το ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης που βιώνουν τα νησιά, με εκλογίκευση των τιμών των εισιτηρίων, την πυκνότητα των δρομολογίων και την ποιότητα των παρεχομένων  υπηρεσιών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με απόλυτη κατανόηση τα ζητήματα που ετέθησαν και ενημέρωσε τα μέλη για το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου  Τουρισμού, το οποίο ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σκιαδαρέσης, ο οποίος γνώριζε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σημεία που χρήζουν βελτίωσης και πρόσθεσε στον κ Γενικό ότι, αν ερωτούνταν τα Επιμελητήρια που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, θα μπορούσαν να κάνουν τις προτάσεις τους ούτως ώστε να μην ψηφίζεται  ένα νομοσχέδιο, το οποίο από την πρώτη κιόλας στιγμή έχει ανάγκη τροποποιήσεων και βελτιώσεων.
Για την Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης




                             ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
                                ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΝΗΣΙΩΝ – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.             
              

                                CHAMBERS GROUP FOR THE DEVELOPMENT
                                OF GREEK ISLES - Ε.Ο.Α.Ε.Ν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

       Χίος, 2 Αυγούστου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναντήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ με Κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα

Μαραθώνιο συναντήσεων στην Αθήνα είχαν την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2013 τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου του   Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και συγκεκριμένα: α) στις 11:00, με τους εκπροσώπους της τρόικας, β) στις 14:30, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, και τον Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου, κ. Α. Μπούσιο και γ) στις 17:00 με τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, κ. Α. Λιάσκο.

Στη συναντήσεις, εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Τσίπηρας, ο Β΄Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Μπαμιεδάκης, ο Γεν. Γραμματέας κ. Γεώργιος Κυριαζής  και τα μέλη κ.κ.  Σωτήριος Σκιαδαρέσης και Ανδρέας Παντελιός.
Επίσης συμμετείχαν ο Ταμίας του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (Insuleur), κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς, το στέλεχος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιος Ασωνίτης και ο σύμβουλος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Ιωάννης Μιχαηλίδης.

1) Συνάντηση με τον κ. Bob Traa εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ. και στελέχη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα στην Αθήνα.
Στη συνάντηση που διήρκεσε δυόμιση ώρες ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσίασαν τις ιδιαιτερότητες και τα μόνιμα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα του νησιωτικού χώρου, που ως όρος «νησιωτικότητα» έχει αναγνωριστεί τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και σαν αντιστάθμισμα επιβάλλουν την υιοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών και παρεκκλίσεων από τις γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα. Τόνισαν  ότι οι νησιώτες βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης γιατί τα προβλήματα μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των νησιωτικών μειονεξιών.
Στη συνέχεια παρουσίασαν τις ιδιαίτερα επιζήμιες για τα νησιά πολιτικές που απορρέουν από το Μνημόνιο σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές (ακτοπλοϊκές και αεροπορικές), η φορολογία, η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας και της δημόσιας διοίκησης, κ.λ.π. και πρότειναν:
ü      Την εξαίρεση ή την εφαρμογή παρεκκλίσεων από τις εκάστοτε αποφασιζόμενες πολιτικές, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι δυσανάλογα μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.
ü      Να μην καταργηθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και να επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
ü      Να διατηρηθούν οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων.
ü      Να μην μειωθούν οι πόροι που διαθέτει το κράτος για τις ακτοπλοϊκές γραμμές δημόσιου συμφέροντος, καθώς επίσης να λάβει μέτρα για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά.
ü      Να αναδιαρθρωθούν οι υπηρεσίες του δημοσίου και των Ο.Τ.Α. με γνώμονα την εξυπηρέτηση του νησιώτη και την αποφυγή μετακίνησής του σε νομό διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας του.
Επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σ. Σκιαδαρέσης, έθεσε προς συζήτηση γενικότερα θέματα και πολιτικές που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις νησιωτικές επιχειρήσεις και δη τις τουριστικές, όπως: α) η υψηλή φορολογία και το μη ευέλικτο σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, β) η έλλειψη ρευστότητας, γ) η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις, δ) η διατήρηση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και  ε) η αναγκαιότητα στήριξης των τουριστικών επενδύσεων στα νησιά.

Οι εκπρόσωποι της τρόικα άκουσαν με προσοχή και κατέγραψαν τις θέσεις και προτάσεις που εκφράστηκαν, σε αρκετά ζητήματα εξέφρασαν κατανόηση δεδομένου ότι δεν γνώριζαν τις διαστάσεις των ιδιαιτεροτήτων του νησιωτικού χώρου, ενώ σε ορισμένα σημεία εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις προβάλλοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Τέλος συμφωνήθηκε να υπάρχει στενότερη επαφή, καθώς επίσης ο ΕΟΑΕΝ να γνωστοποιεί στην τρόικα τις θέσεις του για τα εκάστοτε αποφασιζόμενα μέτρα και πολιτικές που απορρέουν από το Μνημόνιο.

2)  Συνάντηση με τον Υπουργό και το Γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Αιγαίου
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα κ. Α. Μπούσιου. Τα μέλη του Δ.Σ. κατέθεσαν υπόμνημα για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι για τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., η ύπαρξη ακτοπλοϊκών συνδέσεων ποιοτικά αποδεκτών και οικονομικά προσιτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ζωής και ευημερίας, για να κρατηθούν ζωντανά  τα 200 και πλέον κατοικημένα νησιά της χώρας μας.

Παρά τις όποιες  βελτιώσεις σε ορισμένες γραμμές οι νησιώτες εξακολουθούν και σήμερα να βιώνουν σημαντικά προβλήματα από τις κακές ακτοπλοϊκές συνδέσεις τόσο με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, όσο και μεταξύ των νησιών, με σημαντικότερα προβλήματα: α) την ακρίβεια  στις τιμές των εισιτηρίων, β) τους υψηλούς ναύλους στη μεταφορά εμπορευμάτων, γ) τις ανεπαρκείς συνδέσεις και τα ακανόνιστα δρομολόγια, δ) την ασφάλεια και την αξιοπιστία των πλοίων λόγω παλαιότητας, σε πολλές γραμμές κυρίως άγονες και ε) τις χαμηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες.
Για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος στο σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας απαιτείται επανασχεδιασμός, από το μηδέν, του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας.

Επίσης, Ο πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Υπουργό να οριστεί άμεσα ο νέος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θέση που παραμένει κενή εδώ και ένα μήνα περίπου, καθώς επίσης εκπρόσωπος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. να συμμετέχει ως τακτικό μέλος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Γ) Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, κ. Α. Λιάσκο Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν έντονα την τουριστική δραστηριότητα στα νησιά, όπως: α) η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των all inclusive resorts, που παίρνει διαστάσεις και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα των υπηρεσιών, στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό. Προτάθηκε  να οριστούν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας της τουριστικής αυτής παροχής, β) η εποχικότητα της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των μικρομεσαίων) και η λήψη μέτρων που θα αυξήσουν την περίοδο λειτουργίας τους, γ) η ενίσχυση των τοπικών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων στην περίπτωση που δρουν συλλογικά για το σχεδιασμό και την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής τους, δ)   η ανάθεση στα Επιμελητήρια σημαντικότερου ρόλου και θεσμικής παρουσίας σε αποφάσεις που αφορούν εν γένει την τουριστική ανάπτυξη, ε) η βελτιστοποίηση των αεροπορικών & ακτοπλοϊκών μεταφορών ώστε να αρθεί το ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης που βιώνουν τα νησιά, με εκλογίκευση των τιμών των εισιτηρίων, την πυκνότητα των δρομολογίων και την ποιότητα των παρεχομένων  υπηρεσιών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στ) η υιοθέτηση πολιτικών που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του σημαντικά αυξανόμενου ρεύματος επισκεπτών από την γείτονα Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου και μέσω αυτών στην υπόλοιπη χώρα (εφαρμογή σε μόνιμη βάση πιλοτικού προγράμματος για έκδοση VISA στα νησιωτικά Τελωνεία, κ.λ.π.).
Ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με απόλυτη κατανόηση τα ζητήματα που ετέθησαν και ενημέρωσε τα μέλη για το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου  Τουρισμού, το οποίο ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
                                                                                                Για τον ΕΟΑΕΝ
                                                                                                    Ο Πρόεδρος

                                                                                        Θρασύβουλος Καλογρίδης
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger