Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Δεκαπενταύγουστος: Η γιορτή της Παναγίας των ανθρώπων



Της ΕΥΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗ-ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ


Η Κοίμηση της Θεοτόκου ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού στην Ελλάδα, μιας και κάθε Νομός ή μικρή επαρχία έχει τη δική της θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ εκατοντάδες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι που ο λαός, με τη βαθιά και αταλάντευτη πίστη του, έχει αποδώσει στην Παναγία που όλοι αγαπάμε ως την πιο κοντινή, στα ανθρώπινα δεσμά, Αγία.

Την Παναγία επικαλούμαστε σε εκδηλώσεις χαράς και λύπης, ως μάρτυρα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, την Παναγία θεωρούμε κοντά μας, γιατί η αγιοσύνη της δεν προήλθε από έκδηλα ψυχικά χαρίσματα ή θεϊκές επεμβάσεις, αλλά από το μεγαλείο της ως μητέρα.
Η Παναγία υπέφερε όχι ως θεάνθρωπος ή πεφωτισμένη αγία, αλλά ως θνητή και ως μάνα, αφού είναι εκείνη που δέχτηκε ταπεινά την εύνοια του Θεού και γέννησε τον Λυτρωτή. Ως απλή γυναίκα κλήθηκε να δει τη σταύρωση του ίδιου του γιου της, σκούπισε τα αίματά του, σπάραξε, υπέστη το μαρτύριο να τον κρατήσει νεκρό στα χέρια της, εξ’ ου και έγινε αντιπρόσωπος του ανθρώπινου πόνου και κοσμικό σύμβολο μητρότητας.  
Τα ονόματα που δόθηκαν στην Παναγία πολλά και οι μονές, που σε όλο τον ελλαδικό χώρο αφιερώθηκαν στη χάρη της αποτελώντας μέρος της ιστορίας μας, της παράδοσής μας, της ταυτότητάς μας, είναι άπειρες
Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με μεγάλες δοξασίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, σε χώρες με συμπαγή παρουσία Ελλήνων Ορθοδόξων.

Πάσχα του καλοκαιριού εξάλλου ονομάζει ο λαός τον Δεκαπενταύγουστο, μία από τις σημαντικότερες γιορτές του εορτολογίου. Χιλιάδες προσκυνητές, ακόμα και τουρίστες στη Λευκάδα, όπως άλλωστε και σε όλη τη χώρα, θα κατακλύσουν το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης – παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου - μοναστήρια, εκκλησίες και εκκλησάκια προκειμένου να αποδώσουν τιμές στην «Παρθένο Μαρία» που θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger