Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Παρουσίαση βιβλίου Γιώργου Λογοθέτη


ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ

Της ΕΥΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗ-ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ



   Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η λογοτεχνική βραδιά που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Άγγελος Σικελιανός όπου, οι κάτοικοι της Λευκάδας που κατέκλυσαν το χώρο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της πολιτικής ιστορίας του αδικοχαμένου Σουηδού Πρωθυπουργού Όλαφ Πάλμε
μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου του διάσημου συγγραφέα κ. Γιώργου Λογοθέτη με τίτλο «ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ».
   Πρόκειται για ένα «ιστορικό ντοκουμέντο που έχει άμεση σχέση με την ελληνική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας στην σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο LEFKASNEWS, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

   «Κύριε Λογοθέτη, αφού σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο που ευγενώς διαθέτετε στο LEFKASNEWS, θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποιο σκεπτικό ξεκινήσατε να γράφετε το συγκεκριμένο βιβλίο, η τρίτη παρουσίαση του οποίου γίνεται σήμερα στη Λευκάδα μετά την επιτυχία που σημείωσε ήδη στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη».

   «Ξεκίνησα διότι γνώρισα προσωπικά τον Όυλοφ Πάλμε, είχα τη μεγάλη ευτυχία και ικανοποίηση να τον γνωρίσω, να αποκτήσω μία σχέση μαζί του και ήθελα να φέρω στην επιφάνεια αυτή τη μοναδική - σε παγκόσμια εμβέλεια - προσωπικότητα, ένα φίλο της Ελλάδος, ένα φιλόσοφο και ένα μεγάλο πολιτικό.
    Με αυτό το βιβλίο θέλω να δείξω στους Έλληνες γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και με τη βοήθεια του Πάλμε να φύγουμε από την κρίση. Το σκέφτηκα σαν ένα ιστορικό ντοκουμέντο που θεωρώ ότι έχει σχέση με την Ελλάδα και με την ελληνική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.  
   Αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από την πρωτοβουλία και την  προσπάθειά μου. Από ότι φαίνεται δε ο κόσμος το εκτιμά και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη πήγαμε πάρα πολύ καλά». 

   «Στην Ελλάδα σήμερα κ. Λογοθέτη πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε κάποια στιγμή να τα πάμε καλά δεδομένου ότι μετά από όλα όσα βλέπουμε και ακούμε ο κόσμος πλέον βλέπει μαύρα τα πάντα. Υπάρχει τρόπος να βγούμε από την κρίση?

   «Εγώ νομίζω ότι υπάρχει. Κατ’ αρχήν η κρίση για μένα είναι καλοδεχούμενη διότι έπρεπε να διορθώσουμε κάποια πράγματα εδώ και 30-40 χρόνια, αλλά όποιος διαβάσει το βιβλίο θα πάρει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα που μου θέτετε. Για μένα τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά – και είναι πάρα πολύ απλά διότι εγώ έζησα στη Σουηδία όλη μου τη ζωή, εκεί όπου οι άνθρωποι λένε ένα και ένα κάνουν δύο. Ένα και ένα βεβαίως και δεν κάνουν εκατόν δύο όπως είχαμε μάθει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Από τον τεράστιο αυτό λήθαργο κάποιος έπρεπε να μας ξυπνήσει. Ήρθαν τελικά οι δανειστές και μας ξύπνησαν.
   Σκεφτείτε όμως ότι ο Πάλμε έλεγε αυτά τα πράγματα πριν από σαράντα χρόνια, δηλαδή πολύ πριν τη δολοφονία του. Συγκεκριμένα έλεγε ότι αν η Σουηδία και ο κόσμος όλος δεν κάνουν ορισμένα πράγματα τότε θα συμβούν όλα όσα βλέπουμε σήμερα βλέπουμε να συμβαίνουν. Ήταν δηλαδή, χωρίς καμία υπερβολή, ένας προφήτης της εποχής.
   Πιστεύω - και αυτοί που διαβάζουν το βιβλίο το καταλαβαίνουν και το επιβεβαιώνουν – ότι είναι μια μοναδική προσφορά ενός Έλληνα που έδωσε μια άλλη διάσταση στο φαινόμενο που λέγεται Ούλοφ Πάλμε. Είμαι ο μόνος ξένος που έγραψε βιβλίο για τον Ούλοφ Πάλμε, αν και στη Σουηδία έχουν γραφτεί περίπου 15 βιβλία, ενώ έχουν γυριστεί αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και ντοκυμαντέρ.
   Για να επανέλθουμε όμως στην ερώτησή σας και να κλείσουμε και λίγο αισιόδοξα, σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι εγώ είμαι αισιόδοξος και βλέπω πάντα θετικά τα πράγματα. Άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που έλεγαν το ουδέν κακόν αμιγές καλού. Φάγαμε τη γροθιά, ελπίζω να συνέλθουμε τώρα και, όπως λέει και το ποίημα, πήραμε τη ζωή μας λάθος και αλλάξαμε ζωή»

   κ. Λογοθέτη σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


Και εγώ σας ευχαριστώ.        
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger