Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

H ΥΔΕ Λευκάδας και το Θέατρο του Παραλόγου!!

H ΥΔΕ Λευκάδας και το Θέατρο του Παραλόγου


Του Νίκου Θερμού

Προσοχή-alert!-το άρθρο αυτό μπορεί να διασώσει την επιχείρησή σας από ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο. Μια κοινωνική προσφορά των εκδόσεων fagottobooks και της ιστοσελίδας lefkadaslowguide!!
Και ΥΔΕ εστί Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Και η δουλειά της; Nα ελέγχει αν οι πληρωμές της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας είναι σύμφωνες με τη κείμενη νομοθεσία. Πολύ καλά θα πει κάποιος χρήσιμη φαίνεται αυτή η υπηρεσία. Κανείς δεν θα αμφισβητήσει ότι χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος.


Τι γίνεται όμως αν η υπηρεσία αυτή για διάφορους λόγους δεν λειτουργεί σωστά; Αν απορρίπτει σωρηδόν δαπάνες αυτονόητες και με σωστά δικαιολογητικά;

Τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι διάφοροι επιχειρηματίες που υπέγραψαν καλή τη πίστει μια σύμβαση έργου δεν μπορούν να φανταστούν ότι στο βάθος καραδοκεί κάποιος κέρβερος δημόσιος υπάλληλος που -επικαλούμενος διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες- μπορεί να ακυρώσει(!) την πληρωμή του για ένα έργο που εκτέλεσε άψογα και μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία. Οι όποιες ερμηνείες του νόμου σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τον επιχειρηματία ο οποίος δεν υποχρεούται να γνωρίζει. Διότι αν ήξερε από την αρχή ότι υπάρχει περίπτωση για τον Χ λόγο να απορριφθεί η πληρωμή του δεν επρόκειτο ποτέ να αναλάβει το έργο.

Όμως αυτό το απερίγραπτο κράτος δεν τον προστατεύει από τέτοιες παγίδες. Αντίθετα και μέσα σε δυσμενείς συνθήκες οικονομικής κρίσης απομυζά τον επιχειρηματία με χίλιους δυο τρόπους και στο τέλος τον αφήνει βορά στις διαθέσεις κάποιων καρεκλοκένταυρων υπαλλήλων για να τον αποτελειώσουν.

Αν βεβαίως ερωτηθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι (κα. Σεβαστή Κωνσταντινίδη-τέως Δήμαρχος Καρυάς- και κα. Σταμάτα Κόγκα) έχουν έτοιμη την δικαιολογία: «κατά τη γνώμη μου η ερμηνεία του νόμου είναι αυτή. Εφόσον δεν συμφωνούμε αποστέλλουμε την υπόθεση στον Υπουργό Οικονομικών για επίλυση διαφωνίας» Δηλαδή ζήσε Μάη μου.

Τι απομένει λοιπόν; Προσφυγή στη δικαιοσύνη φυσικά. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Με όλη την ψυχική ταλαιπωρία, τα έξοδα και το χάσιμο χρόνου που αυτό συνεπάγεται.

Όντας ένας από τους πολλούς παθόντες, αλλά με μεγάλο ποσό που έχει οδηγήσει την επιχείρησή μου στα όρια της οικονομικής εξόντωσης, ενδιαφέρθηκα να μάθω περισσότερα γι'αυτή τη διαφωνία μεταξύ των δυο υπηρεσιών, δηλαδή του Τμήματος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας καθώς και της ΥΔΕ. Διάβασα την αλληλογραφία τους και έμεινα κατάπληκτος. Θαύμασα την πραγματικά ιώβεια υπομονή του προϊσταμένου του Τμήματος Τουρισμού κ. Σ. Ζαμπέλη (πρόσωπο αναμφισβήτητης συνέπειας και εντιμότητας) να εξηγεί πάρα πολύ αναλυτικά και με πληθώρα σχετικών δικαιολογητικών την κάθε αντίρρηση της ΥΔΕ. Και ένα μικρό παιδί θα καταλάβαινε.

Όχι όμως οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Άρα το συμπέρασμα είναι σαφές: είτε είναι ανεπαρκείς και επομένως πρέπει η προϊσταμένη τους αρχή να πράξει τα δέοντα, είτε πρόκειται για καραμπινάτηπαράβαση καθήκοντος και πρέπει άμεσα να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Διότι δεν είναι δυνατόν να παραλύουν τη λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας με ανομολόγητες προθέσεις. Ουσιαστικά προκαλώντας τέτοια προβλήματα στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια στην ίδια τη Λευκάδα.
Παράξενος πράγματι ρόλος για την τέως Δήμαρχο Καρυάς και για λίγο υποψήφια Δήμαρχο Λευκάδας.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι γνωστή η απόλυτη ηγεμονία της Κέρκυρας στο μερίδιο των δαπανών που αφορούν Τουρισμό, Πολιτισμό και Αθλητισμό. Κάποια ψίχουλα μοιράζονται τα υπόλοιπα νησιά και μεταξύ αυτών και η Λευκάδα. Όμως ακόμη κι αυτά φροντίζει η κα. Σεβαστή Κωνσταντινίδη να μην φτάσουν στο προορισμό τους.

Αλήθεια τι νόμος είναι αυτός που επιτρέπει σε δρώντα πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν τέτοιες μάλλον «λεπτές» θέσεις; Διότι είναι πολύ εύκολο από τη θέση αυτή να «ταλαιπωρήσουν» φρικτά κάποιον αντίπαλό τους. Όπως επίσης είναι γνωστή η αλαζονεία και ο κυνισμός που αποκτούν αυτά τα πρόσωπα όταν κατέχουν κάποια μορφή εξουσίας.

(Και πολλά ακούγονται για την αντίθεση της κα. Κωνσταντινίδη με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.)



Το στέλεχος της ΥΔΕ Λευκάδας κα Σεβαστή Κωνσταντινίδη

Ζήτησα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Βερύκιο να σχολιάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Περιφ. Ενότητα Λευκάδας με τις συνεχείς απορρίψεις δαπανών:

«Κε Θερμέ, καταρχήν σας ζητάμε συγνώμη για την ταλαιπωρία που σας έχει προκαλέσει η άστοχη απόφαση της ΥΔΕ Λευκάδας. Η συνεργασία μας υπήρξε άψογη από κάθε άποψη. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την ποιότητα των εκτυπώσεων που πραγματοποιήθηκαν. Πρόκειται για υποδειγματική δουλειά. Είναι γνωστή εξάλλου η ποιότητα των εκδόσεων σας καθώς και γενικότερα η συμβολή σας στο μεγάλο ζήτημα της τουριστικής προβολής της Λευκάδας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας πραγματοποίησε την προμήθεια έντυπου υλικού τουριστικής προβολής, για την κάλυψη των αναγκών της, καλώντας, με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορά. 

Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει εξαρχής απευθείας ανάθεση. Όμως, για λόγους διαφάνειας και για λόγους εξοικονόμησης κόστους, επιλέξαμε την δημοσιοποίηση της ενέργειάς μας και κατορθώσαμε με αυτό τον τρόπο να πετύχουμε ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για την Π.Ε. Λευκάδας.

Όμως, η ΥΔΕ στο Νομό Λευκάδας, χρησιμοποιώντας προφάσεις ως δήθεν επιχειρηματολογία, απορρίπτει την δαπάνη, η οποία είναι απόλυτα σύννομη. Δεν μπορεί να μην υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτή την ενέργεια. Η υπηρεσία μας – το Τμήμα Τουρισμού, ευτυχώς, διαθέτει και τεχνογνωσία και εμπειρία στο αντικείμενο αυτό και ουδέποτε στο παρελθόν αντιμετώπισε πρόβλημα σε ανάλογη προμήθεια.

Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε πλέον τέτοια αντιμετώπιση από την ΥΔΕ στο Νομό Λευκάδας και εξετάζουμε με την νομική μας σύμβουλο τις δυνατότητες που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο»


Η κα Μαίρη Καββαδά περιφερειακή σύμβουλος σχολιάζει επίσης το θέμα:

«Σαφώς και δημιουργούν δυσλειτουργία στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδος οι συνεχείς απορρίψεις δαπανών από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του νησιού μας που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αυτή η απορριπτική τάση- δεν εξαντλείται μόνο στο τμήμα Τουρισμού. Έχουν δεχθεί κι άλλα τμήματα της ενότητας μας ανάλογη αντιμετώπιση.

Ούσα εντεταλμένη Υγείας –Παιδείας για την Λευκάδα και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού-Αθλητισμού-Πολιτισμού της Π.Ι.Ν. από την εγκατάσταση της Αιρετής Περιφέρειας, διατηρώ αρχείο από όλες τις συνδιοργανώσεις μας με σωματεία κι έχω συγκεντρώσει ουκ ολίγα απορριπτικά έγγραφα. Το σκεπτικό των απορρίψεων; αμφισβητήσιμο και κάποιες φορές « άκομψο ».

Ειλικρινά θα ήθελα να πιστέψω ότι είναι απλά υπερβάλλον ζήλος ή ίσως λανθασμένη ερμηνεία από πλευράς υπαλλήλων, καθώς όπως προκύπτει άλλες Υ.Δ.Ε. εγκρίνουν δαπάνες που η δική μας απορρίπτει. Μπήκα στην διαδικασία να ζητήσω νομική συμβουλή όπως και να επισκεφθώ το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Τα στοιχεία που συγκέντρωσα δεν συνηγορούν υπέρ της Υ.Δ.Ε. Λευκάδος. Γνωρίζω δε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Π.Ε.Λευκάδας αντιμετωπίζουν με την δέουσα σοβαρότητα την εργασία τους και συνεπεία αυτού δεν διαβιβάζουν μη σύννομα έγγραφα προς οποιαδήποτε υπηρεσία, πόσω μάλλον στην πλέον αρμόδια για την έγκριση δαπανών , την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου.»


Το αποτέλεσμα: Βρισκόμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε προμηθευτές –επαγγελματίες του νησιού μας, οι οποίοι αγνοώντας πως δουλεύει (;) η δημόσια διοίκηση ,δεν αντιλαμβάνονται στην πλειονότητα τους και λογικό είναι, τον λόγο για τον οποίο η Π.Ε.Λευκάδας αδυνατεί να τους εξοφλήσει.

Διαφαίνεται κάτι περίεργο στην όλη υπόθεση. Μένει να το εντοπίσουμε.

Ο κ. Σπύρος Ζαμπέλης προϊστάμενος του τμήματος Τουρισμού προσθέτει:

«Η ενέργεια της ΥΔΕ στο Νομό Λευκάδας να απορρίψει την δαπάνη για την προμήθεια έντυπου υλικού τουριστικής προβολής της Π.Ε. Λευκάδας, με μια ολοκληρωτικά αβάσιμη επιχειρηματολογία, αποτελεί, κατά την άποψή μου, παράδειγμα άσκησης μιας μορφής δημόσιας διοίκησης, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν στην λειτουργία των θεσμών, προβλήματα που η ίδια η ζωή συνεχώς γεννά και θα συνεχίσει να γεννά. Δηλαδή, πρόκειται για μια παράλογη, αλλοπρόσαλλη και αναποτελεσματική διοίκηση, που δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί πολύ περισσότερα και σοβαρότερα. 

Η ενέργεια αυτή της ΥΔΕ στο Νομό Λευκάδας είναι εχθρική και απαξιωτική για την Π.Ε. Λευκάδας. Είναι τροχοπέδη στην άσκηση των αρμοδιοτήτων μας και μου είναι αδύνατο να το εξηγήσω αυτό με λογικά κριτήρια. Η συγκεκριμένη προμήθεια πραγματοποιήθηκε με πιστή εφαρμογή των προβλεπομένων διαδικασιών. Είναι καθόλα νόμιμη και η απόρριψή της δεν μπορεί να μην κατευθύνεται από κάποια σκοπιμότητα. Ποτέ άλλοτε, για πολλά χρόνια τώρα, δεν αντιμετωπίσαμε τέτοια στάση από την ΥΔΕ, για τις ίδιες ενέργειες, για το ίδιο αντικείμενο. 

Έχουμε, ως Υπηρεσία, την βεβαιότητα ότι με τις ενέργειές μας πετύχαμε να εξασφαλίσουμε τόσο την δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στις υπηρεσιακές μας υποχρεώσεις, καθώς και να εξασφαλίσουμε το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος για την Π.Ε. Λευκάδας, λειτουργώντας πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας.»
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger