Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Προβληματισμός Σπύρου, διάσταση απόψεων αντι- περιφερειαρχών για την ΕΤΙΝ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ

Σπύρου: Προσφέρω την προεδρία της ΕΤΙΝ σ’ όποιον θέλει. Κουρής: Να κλείσει, είναι ζημιογόνα. Βερύκιος: Αιτία πολέμου το κλείσιμο.

Πολλά και ενδιαφέροντα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση – ενημέρωση για την Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων, παρόντος και του διευθύνοντος συμβούλου ΑντώνηΔουβίτσα.
Την εισήγηση για το θέμα έκανε ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, παρέχοντας γενική ενημέρωση για τις δραστηριότητες της ΕΤΙΝ, ενώ ο κ. Δουβίτσας παρουσίασε ειδικότερα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση (κυρίως) της Εταιρείας.

Γενικά στοιχεία για την ΕΤΙΝ

Η Εταιρεία έχει έδρα την Λευκάδα. Διαθέτει 8500 μετοχές σε 74 μετόχους και μετοχικό κεφάλαιο 249.475 ευρώ. Μέτοχοι είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Δήμοι και η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, τα Επιμελητήρια, τουριστικοί φορείς και ιδιώτες. Έχει 17μελες διοικητικό συμβούλιο, 3ετους θητείας με εκπροσώπους τον Πρόεδρο της Εταιρείας (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων) και τον διευθύνοντα σύμβουλο, έναν μόνιμο υπάλληλο κι έναν λογιστή.
Τα έξοδα της Εταιρείας είναι η μισθοδοσία του υπαλλήλου, η αμοιβή του λογιστή, τα ενοίκια για το γραφείο της στη Λευκάδα, οι ενοικιάσεις περιπτέρων στις τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχει, οι μετακινήσεις και διαμονές στις εκθέσεις.

Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν...
Η δεινή οικονομική κατάσταση της άλλοτε κραταιάς Εταιρείας παρουσιάστηκε μεγαλειωδώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Βγάζει δε βγάζει τη χρονιά, με περίπου 70.000 ευρώ, που καταφέρνει να εξασφαλίσει από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. «Κάπου εκεί στο 2004 - 2005 φαγώθηκε το μετοχικό κεφάλαιο» είπε ο Περιφερειάρχης, χαρακτηρίζοντας την παρούσα χρονική περίοδο «δύσκολη» και επισημαίνοντας τον κίνδυνο τον αντίστοιχο διαγωνισμό της επόμενης χρονιάς να αναλάβει πιθανόν άλλος ανάδοχος.
spirou antiperifereiarxes
Ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί τόσο πολύ που με το ζόρι βγάζουμε τα έξοδα μισθοδοσίας και ενοικίου και ανταποκρινόμαστε στις δράσεις που έχουμε αναλάβει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δουβίτσας, παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία για την πορεία της Εταιρείας από την χρονιά ίδρυσής της έως σήμερα.
Τα οικονομικά στοιχεία χαρακτηρίστηκαν πάντως ελλιπή τόσο από συμβούλους της αντιπολίτευσης όσο και από τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Κουρή, οι οποίοι ζήτησαν να παρουσιαστούν οι ισολογισμοί της ΕΤΙΝ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Γκρίνια για Δημάρχους και τουριστικούς φορείς
«Στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΙΝ είχα ζητήσει να πάρει κάποιος άλλος την προεδρία αλλά όταν είδαν οι Δήμαρχοι τις υποχρεώσεις απέφυγαν έντεχνα με μικρά πηδηματάκια» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης. Ο κ. Σπύρου αρχικά μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για κατάθεση πρότασης από πλευράς του για λύση και εκκαθάριση της ΕΤΙΝ στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εταιρείας.
Η συζήτηση άναψε με συνέπεια να υπάρξουν και αντεγκλήσεις, με κορυφαία εκείνη ανάμεσα στους αντιπεριφερειάρχης κ.κ. Κουρή και Βερύκιο, οι οποίοι εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη.
Ο μεν κ. Κουρής ήταν της άποψης να μην διατηρούνται άλλο ζημιογόνες επιχειρήσεις και να κλείσει ενδεχομένως η ΕΤΙΝ, ο δε κ. Βερύκιος θεωρώντας χρέος να υπερασπιστεί τη λειτουργία της (καθώς η έδρα βρίσκεται στη Λευκάδα) τόνισε ότι πιθανό κλείσιμο της ΕΤΙΝ θα είναι «αιτία πολέμου».
Την απουσία στήριξης και την χρησιμοποίηση της ΕΤΙΝ από «κάποιους για να βγάζουν φωτογραφίες στο περίπτερο της ΕΤΙΝ με Πρέσβεις και Υπουργούς κάνοντας τη δική τους προβολή» καυτηρίασε ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Μυλωνάς, "δείχνοντας" κι αυτός προς τους Δημάρχους. Ο κ. Μυλωνάς πάντως υποστήριξε ότι έγινε κακή χρήση της ΕΤΙΝ τα προηγούμενα χρόνια, οπότε η Εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για να κάνουν ταξίδια αναψυχής ημέτεροι και παρατρεχάμενοι.
Την άποψη υιοθέτησαν και αρκετοί σύμβουλοι, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά πρώην Περιφερειάρχες, υποστηρίζοντας ότι «η κακή πρακτική του παρελθόντος οδήγησε σε απαξίωση την Εταιρεία».

Κρίσιμο το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο
Να συζητήσετε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΙΝ στην επόμενη συνεδρίαση και να διερευνήσετε τι θέλουν να κάνουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, πρότεινε ο περιφερειακός σύμβουλος ΜάκηςΦόρτες, ενώ και ο Γιώργος Καλούδης, αφού δήλωσε ότι πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί η ΕΤΙΝ και να αναπτυχθεί, εξέφρασε την άποψη να ζητηθεί από τους Δημάρχους, τους τουριστικούς φορείς και τα Επιμελητήρια ενεργή βοήθεια για τη λειτουργία της Εταιρείας. 
kaloudis pouliezos fortes
Η (κρίσιμη για το μέλλον της ΕΤΙΝ) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε από τον κ.Δουβίτσα ότι θα διεξαχθεί περίπου στις 10 Ιουνίου (την μεθεπόμενη Δευτέρα) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Η συζήτηση – ενημέρωση για το θέμα έκλεισε και τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα), με τον Περιφερειάρχη πάντως αρκούντως προβληματισμένο. Η «εντολή» που έλαβε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν η διατήρηση και ενίσχυση της ΕΤΙΝ, αλλά η ρήση που άφησε για το τέλος δείχνει το μέγεθος του προβλήματος: «Έχουμε υιοθετήσει ένα παιδί, την ΕΤΙΝ, με μεγάλα προβλήματα, ας έρθει κάποιος να το αναλάβει...».

Μικρά αλλά... εντυπωσιακά
•    Ο δ/νων σύμβουλος είναι άμισθος κι επιπροσθέτως ανακοίνωσε ότι έχει «δανείσει» χρήματα στην Εταιρεία για να κινηθεί έως ότου εισπραχθούν τα οφειλόμενα από την ΠΙΝ (!) «Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν είναι έτσι απλό» αναφώνησε ο περιφερειακός σύμβουλος (και οικονομολόγος) ΔημήτρηςΠουλιέζος, ο οποίος ζήτησε και την έκθεση του ελέγχου των ορκωτών λογιστών για να την «ξεψαχνίσει»...
•    Η ΕΤΙΝ είναι δύσκολο να αναλάβει έργο από άλλες πηγές, πλην ΠΙΝ, καθώς στερείται πιστοποίησης αλλά και ανάλογου κύκλου εργασιών που θα της επέτρεπε να διεκδικήσει σχετικούς διαγωνισμούς.
•    Μέχρι πρότινος η ΕΤΙΝ ήταν ο μόνος υποψήφιος ανάδοχος για τις τουριστικές δράσεις της ΠΙΝ, αλλά στο διαγωνισμό του 2013 υπήρξε και έτερος υποψήφιος με εμπειρία στο αντικείμενο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε. Το διαγωνισμό κέρδισε, πάντως, η ΕΤΙΝ.
•    Ασυνεννοησία με τον λογιστή επικαλέστηκε ο Περιφερειάρχης, με αποτέλεσμα ακόμη και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να τον παροτρύνουν για την αντικατάστασή του.
•    Μπορεί να λέει η ΠΙΝ ότι είναι ο μόνος χρηματοδότης της ΕΤΙΝ αλλά χρήματα έβαλαν όλοι οι μέτοχοι όταν συστάθηκε η Εταιρεία (πιθανόν και σε αύξηση/αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου). Το μετοχικό κεφάλαιο όμως, ύψους 250.000 ευρώ, «ροκανίστηκε» (σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό κάπου ανάμεσα στα έτη 2004 – 2005). Καθώς τα χρήματα αυτά προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από το Δημόσιο δεν θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν σε ποιες ακριβώς δράσεις και ενέργειες;



Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger