Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΥΔΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Συνέντευξη μας παραχώρησαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Νυδρίου, κος Κονιδάρης Ιωάννης και κος Κοκκίνης Χρήστος αντίστοιχα.
            Με αφορμή και την έναρξη της τουριστικής περιόδου πως βλέπετε τα πράγματα να κυλάνε φέτος εδώ στο Νυδρί;
            Ι.Κ.: Κοιτάξτε. Η τουριστική σεζόν φαίνεται καλύτερη όσο αφορά τον αριθμό των επισκεπτών. Βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία είναι Βαλκάνιοι, από Σλοβενία και κάτω που σημαίνει φθηνά πακέτα, ένα γεγονός που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή έχουν αντικατασταθεί οι Βορειοευρωπαίοι με Βαλκάνιους στο μεγαλύτερο ποσοστό. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεν Βορειοευρωπαίοι αλλά σε μικρότερα ποσοστά. Εμείς το αποδίδουμε για την περιοχή μας καθαρά σε θέμα υποδομών. Ο λόγος δηλαδή που δεν έρχονται καλύτερα πακέτα είναι διότι έχουμε μείνει πίσω σε υποδομές, είτε αυτά λέγονται λιμάνια, είτε σχέδιο πόλης , είτε αποχέτευση και βιολογικός κτλ.. Βέβαια κάτι είναι και αυτό μέσα στην γενικότερη κρίση το ότι θα έρθουν περισσότεροι και από πιο νωρίς και πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να συντηρήσει. Μιλάμε καθαρά για συντήρηση διότι ενώ μειώθηκαν τα έσοδα έχουνε πολλαπλασιαστεί τα έξοδα, είτε φορολογικά είτε σε εμπορεύματα υπηρεσίες κ.α. Είναι μύθος αυτό που λένε ότι μειώθηκαν τα μεροκάματα και διάφορα άλλα ειδικά στις εποχιακές εποχές. Τα έξοδα είναι έξοδα και αν γλυτώσεις από κάπου λίγο έρχονται οι φόροι, τα τέλη επιτηδεύματος και όλα αυτά τα πακέτα το ένα πίσω από το άλλο. Τέλοσπαντων έχουμε μια αισιοδοξία
            Αναφερθήκατε στις υποδομές. Γιατί πιστεύετε ότι δεν προχωράνε αυτές οι υποδομές και που οφείλεται αυτό;
            Ι.Κ.: Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Από το 1982 το σχέδιο πόλης Νυδρίου έχει πάρει ΦΕΚ, έχει γίνει νόμος του Κράτους. Έχουνε περάσει 21 χρόνια και ακόμα κάνουμε ενστάσεις και ξεκαθαρίζουμε τις ενστάσεις και κάνουμε άλλες ενστάσεις και πληρώνεται ο μελετητής, και κάθε Δήμαρχος που βγαίνει λέει βγάλαμε ένα ποσό για τις ενστάσεις κτλ. .Τι εννοώ. Ο τουρισμός και η ανάπτυξη με τις υποδομές που χρειάζονται είναι συγκεκριμένα πράγματα. Δεν είναι ούτε να κάνουμε ευχέλαιο ούτε οτιδήποτε άλλο. Συγκεκριμένα. Σχέδιο πόλης. Σας λέω το εξής ότι αν είχε τελειώσει τρία χρόνια πριν την κρίση όλο θα ήταν χτισμένο με ξενοδοχεία κτλ. . αγοράζεις τώρα ένα οικόπεδο και δεν μπορείς να χτίσεις. Οπότε κάθε ένας επενδύει κάπου αλλού. Δεν χρειάζεται να περιμένει 20 χρόνια για να φτιάξει ένα ξενοδοχείο στο Νυδρί. Υπάρχουν και αλλού μέρη τουριστικά που μπορείς να πας να επενδύσεις. Άλλο παράδειγμα. Κάναμε χρόνια συζητήσεις και αγώνες να γίνει πεζόδρομος ο κεντρικός δρόμος ο οποίος κατάφερε να γίνει τα τελευταία 3 χρόνια με κάποιους να αντιδρούν αλλά στο τέλος όλοι να δούνε ότι είναι σωστό. Είμαστε σε αναμονή και ενόψει της μελέτης που υπάρχει για να χρηματοδοτηθεί ο πεζόδρομος και να γίνει πλακόστρωτος και με υποδομές. Το λιμάνι το περιμένουμε να γίνει , το τουριστικό καταφύγιο εννοώ, 14 χρόνια και κάποιος κύριος φτιάχνει μελέτη. Πάνε σιγά σιγά όλα τα θέματα ενώ ξέρουμε όλοι τι πρέπει να γίνει και τι έπρεπε να έχει γίνει. Απλά ήταν οι εποχές που έρρεε χρήμα και κανείς δεν ενδιαφερόταν. Τώρα λοιπόν τα πράγματα δυσκολέψανε. Πρέπει λοιπόν να υπάρξουν υποδομές ώστε να κινηθούν τα πράγματα καλύτερα στο μέλλον όπως ελπίζουμε.
            Κάτι πολύ επίκαιρο και πιστεύω ότι οι καταλληλότεροι για μια απάντηση σε αυτό το θέμα δεν είναι άλλοι από τους Νυδριώτες. Η πρόσφατη πώληση του Σκορπιού  σε Ρώσο μεγιστάνα πιστεύετε ότι θα συμβάλει θετικά ή αρνητικά στο Νυδρί;
            Ι.Κ.: Η υπόθεση Σκορπιός και Ωνάσης για το Νυδρί ήταν κι ευχή και κατάρα μαζί. Τι θέλω να πω με αυτό. Βεβαίως το 1962 το Νυδρί ήταν ένα απλό παραθαλάσσιο χωριό. Με την αγορά του Σκορπιού από τον Ωνάση βεβαίως το Νυδρί διαφημίστηκε, βεβαίως ξεκινήσαμε και φτιάχναμε δωμάτια για να φιλοξενήσουμε τους δημοσιογράφους που ερχόταν κατά συρροή τότε, βεβαίως γίναμε γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Από κει και πέρα όμως επαναπαυθήκαμε ότι αφού έχουμε το Σκορπιό μπροστά μας δεν χρειαζόμαστε να κάνουμε τίποτα άλλο. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε μπροστά και να μην μείνουμε στο ότι ερχόταν κάποτε η Τζακυ και η Κάλλας εδώ, και να φτιάξουμε υποδομές για το μέλλον. Δυστυχώς τα κατανοούμε τώρα ιδιαίτερα με την κρίση αυτά, και πιστεύω ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, αν και είμαστε απογοητευμένοι από τις ενέργειες γενικά των Δημοτικών Αρχών, της Περιφέρειας (παλιά Νομαρχίες), γενικά του Κράτους. Υπάρχει ένα σύστημα πολύ.
            Νιώθετε ότι έχετε την στήριξη είτε από την πλευρά του Δήμου είτε από την πλευρά της Περιφέρειας και γενικά την υποστήριξη από το Κράτος;
            Ι.Κ.: Στα λόγια έχουμε όπως συνήθως. Από κει και πέρα ξέρουμε ότι το σύστημα είναι βραδυκίνητο και πολύπλοκο και γραφειοκρατικό και κάποιοι βολεύονται και κάποιοι όχι . Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλά θα πάω σε μια πιο βαθειά φιλοσοφία. Χώρα η οποία δεν έχει Κτηματολόγιο δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Και ειδικά ο τουρισμός. Πρέπει να λυθούν αυτά τα σημαντικά προβλήματα στην πράξη και όχι στα ευχολόγια.
            Προβλήματα σοβαρά που αντιμετωπίζει το Νυδρί και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
            Ι.Κ.: Κοιτάξτε να δείτε. Για παράδειγμα το Νυδρί δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό γιατί έχει δικά του νερά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το σπαταλάμε κιόλας. Αυτός είναι και ο λόγος που είχαμε αντιδράσει έντονα όταν επιχειρήθηκε, στα μουλωχτά θα έλεγα να περάσει ο έλεγχος του νερού του Νυδρίου στην ΕΥΔΑΠ. Να πάρουν κάποιοι άνθρωποι ένα προϊόν έτοιμο, που υπήρχε. Δεν το φέρανε με το καράβι, δεν το φέρνουνε με εργοστάσια. Επιχειρήθηκε με τιμές εξωφρενικές, εξωφρενικότατες, να πάρουνε το νερό και παράλληλα και το βιολογικό για να έχουν ένα σίγουρο έσοδο και για αυτό αντιδράσαμε. Με τα σκουπίδια μπορώ να πω ότι είναι ικανοποιητική η αποκομιδή τους. Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα και τώρα με την αλλαγή που θα μεταφέρονται αλλού ελπίζω να συνεχίσει να είναι ικανοποιητική γιατί η καθαριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Νυδρίου και στο τουρισμό του.
            Οικονομικά τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες πόσο έχουν πληγεί;
            Ι.Κ.: Έχουν πληγεί σημαντικά. Διότι το σύνολο των επαγγελματιών έχουν δανειοδοτηθεί και μέσω προγραμμάτων, και με την πτώση του τζίρου τα τελευταία χρόνια της τάξης του 50% να μην μπορόυν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Για παράδειγμα όταν βγήκε το ευρώ ο μέσος όρος στην κάθε απόδειξη ήταν 13 ευρώ. Τώρα κοντεύει να πάει στο 3 ευρώ. Και ας είναι περισσότερος φέτος ο κόσμος. Το καταλαβαίνετε ότι και να αρέσει κάτι στον κόσμο δεν έχει να το αγοράσει. Εκτός από αυτά έχουμε συνεχείς αυξήσεις και φόρους. Π.Χ. ΔΕΗ, το χαράτσι συν όλοι οι άλλοι φόροι. Αυτό φρενάρει τον κόσμο ακόμα και αυτοί που έχουν κάποια αποθέματα δεν ξέρουν τι θα γίνει. Να ξέρετε ότι το εμπόριο βασίζεται στην ψυχολογία. Και αυτή τη στιγμή η ψυχολογία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο.
            Την άποψή του εξέφρασε και ο Γραμματέας του Συλλόγου
            Χ.Κ.: Εγώ θα ξεκινήσω από μας τους εμπόρους. Παλιά λέγανε ότι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας ήταν οι μικροέμποροι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Διότι θελήσανε κι εξαφανίσανε την μικρομεσαία επιχείρηση για διαφόρους λόγους.  Αυτό μπορούμε να το δώσουμε με παράδειγμα τα χιλιάδες μικρομάγαζα τα οποία κλείνουν καθημερινώς. Αυτοί οι άνθρωποι σαν επιχειρηματίας που είμαι κι εγώ μπαίνουνε στην ανεργία. Χωρίς ασφάλιση. Υπάρχει μέσω του ΟΑΕΕ να πληρώνουμε περίπου 30 ευρώ κάθε δίμηνο για αυτούς τους ανέργους. Έχει μαζευτεί ένα κεφάλαιο περίπου 150εκ ευρώ, τα οποία αυτά τα χρήματα τα έχουνε σε κάποιο συρτάρι σε κάποιους κωδικούς χωρίς να τα χρησιμοποιούνε υπέρ των ανέργων επαγγελματιών. Όσο αφορά για τους επαγγελματίες του Νυδρίου μπορείτε να ρίξετε μια ματιά τριγύρω και να δείτε πάμπολλα μαγαζιά κλειστά. Εδώ πέρα υπάρχει κι ένα διαφορετικό φαινόμενο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει φέρει και ο Βουλευτής ο Θοδωρής Σολδάτος στη Βουλή, με τον ΟΑΕΕ. Υπήρξε ένα πρόβλημα κάποια στιγμή με το ταμείο εμπόρων από την Πρέβεζα και έγραφε τον οποιοσδήποτε χωρίς να κοιτάξει αν είναι ασφαλισμένοι κτλ. . Έρχονται στη συνέχεια ο ΟΑΕΕ και με συνεχόμενα ραβασάκια λέει ότι χρωστάς 80 και 90 χιλιάδες ευρώ. Έχει γίνει επερώτηση από τον Βουλευτή αλλά ο υπεύθυνος Υπουργός δεν έχει απαντήσει ακόμα. Επίσης αντιμετωπίζουμε προβλήματα όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με τα χαράτσι της ΔΕΗ, με τα ενοίκια που είναι ακόμα υψηλά τους υψηλούς φόρους κτλ. Επίσης λέμε ότι η ναυαρχίδα του τουρισμού για τη Λευκάδα είναι το Νυδρί. Δυστυχώς αυτή η ναυαρχίδα τείνει να βουλιάξει αν δεν έχει βουλιάξει. Και αυτό έγκειται στην αδιαφορία των ιθυνόντων είτε αυτός λέγεται Δήμος, είτε λέγεται Περιφέρεια. Διότι μένουνε στα λόγια. Όταν εμείς κάνουμε σαν εμπορικός σύλλογος συσκέψεις επί συσκέψεων, όπως για παράδειγμα στις 21 Απριλίου η σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο του πρώην Δήμου Ελλομένου παρουσία του εντεταλμένου σύμβούλου και των τεσσάρων Δημοτικών συμβούλων του πρώην Δήμου Ελλομένου θέτοντας πάμπολλα ερωτήματα όπως ο πεζόδρομος, Δημοτική Αστυνομία που δεν υπάρχει πλέον, τραπεζοκαθίσματα στην παραλία τα οποία κοντεύουν να φτάσουν σχεδόν στην Αγία Κυριακή, λακούβες στους δρόμους, στην παραλία πρέπει να πέσει κάποια άμμος και πολλά άλλα εισπράξαμε μόνο λόγια κι ευχολόγια. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι καταρράκτες Νυδρίου. Εμείς θέσαμε το ερώτημα για τους καταρράκτες στις 21 Απρ 2013 και ο κος Καρτάνος μας είπε πήγατε τελευταία; Πηγαίνετε να δείτε τι έχω φτιάξει. Και δημοσιεύθηκε σε μια εφημερίδα τα χάλια τα οποία έχουν. Στις 30 Απρ 2013 βγήκε μία απόφαση του Δήμου και δίνει 7 χιλ περίπου ευρώ για τους καταρράκτες. Δηλαδή υπάρχει μια αναντιστοιχία με αυτά που μας είπε ο κος Καρτάνος με την μετέπειτα απόφαση που βγήκε. Επίσης πρέπει να υπάρξουν και κάποιες πινακίδες για τους καταρράκτες. Έρχεται κόσμος και μας ρωτάει που είναι οι καταρράκτες. Είναι το μοναδικό αξιοθέατο μαζί με το Σκορπιό του Νυδρίου. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τα παρκινγκ το οποίο μας είπαν ότι θα λιγοστευτούν 5 με 6 σε σχέση με πέρσι διότι δεν υπάρχουν χρήματα να τα πληρώσουν. Και πέρσι πληρώσαν 130χιλ ευρώ. Και αναρωτιόμαστε εμείς που ξέρουμε πόσα παρκινκ υπήρχαν πέρσι και δεν ήταν πάνω από 15. Πόσο τα πληρώναν το ένα; 2χιλ 3χιλ ή ακόμα και λίγο παραπάνω. Κάνοντας αριθμητική δεν βγαίνουν τα 130χιλ. Όπως επίσης αναφέρθηκε πρέπει να λυθούν σημαντικότατα προβλήματα όπως το σχέδιο πόλεως, η υπογειοποίηση των καλωδίων  Αυτά για τον Δήμο. Όσο αφορά την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας είναι κάποια έργα όπως είναι το λιμάνι, ο αγωγός ύδρευσης, ο βιολογικός ο οποίος να μεν έχει φτιαχτεί, η ανάπλαση προσόψεων ο πεζόδρομος όπως αναφέρθηκε, αλλά κάπου κολλάνε. Όπως επίσης να τονίσουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει και με την προστασία του περιβάλλοντος. Αν το περιβάλλον μας τελειώσει τελειώσαμε κι εμείς. Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ το οποίο στον τόπο μας οργιάζει είτε αυτό είναι κινέζικο είτε οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά εμείς τα έχουμε τονίσει και τα έχουμε δώσει γραπτώς και μας έχουν ακούσει. Μας είπαν ΝΑΙ όλα θα γίνουνε ΝΑΙ όλα είναι προγραμματισμένα. Αλλά εδώ και χρόνια ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝΕ. Εμείς σαν εμπορικός Σύλλογος ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΜΜΑ. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση εμείς ούτε στο Δήμο ούτε στην Περιφέρεια. Εμείς εδώ πέρα που ζούμε κι έχουμε και τις επιχειρήσεις μας θέλουμε αυτός ο τόπος και πρέπει αυτός ο τόπος να αναβαθμιστεί.
            Ι.Κ.: Να κάνω μία παρέμβαση ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Νυδρίου δεν είναι ένας Σύλλογος παρατάξεων. Είναι ένας σύλλογος που το κομματικό κομμάτι απέχει, είναι απ’ έξω, και είμαστε άνθρωποι οι οποίοι αγωνιζόμαστε συνέχεια για την αναβάθμιση του τόπου. Και δεν κάνουμε αντιπολίτευση σε κανέναν. Τα ίδια λέμε σε όλους του Δημάρχους.

            Χ.Κ.: Εμείς δεν διαμαρτυρόμεθα πλέον. Διαμαρτυρηθήκαμε φωνάξαμε κτλ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ. Διότι με  αυτή την αδιαφορία από όλους αυτούς τους ιθύνοντες έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ. Δεν θέλουμε αύριο να γίνουνε όλα με ένα μαγικό ραβδάκι, αλλά να μπουν σε προγραμματισμό και λίγα λίγα κάθε φορά να φτιάχνονται κάποια πράγματα. Στο Νυδρί μας είπανε ότι όλα ΘΑ γίνουνε. Έχουμε μείνει στο ΘΑ. Αυτό το περίφημο το ΘΑ εμείς πλέον δεν το δεχόμαστε. ΑΝ θέλουν ας το ακούσουνε. Αν δεν θέλουν με γεια τους με χαρά τους. Μεθαύριο θα γίνουνε εκλογές. Θα έρθουνε πάλι θα υποσχεθούν ότι θα φτιάξουνε τα πάντα και ΘΑ ΘΑ ΘΑ. Μόλις πάρουνε την καρέκλα μετά μας ξεχνάνε. Που ναι ο Δήμαρχος να βγει με την κουστωδία να πάρει την αγορά αμπάριζα και να πει «Παιδιά καλό καλοκαίρι. Έχουμε τίποτα κτλ;» Τα ίδια προβλήματα κάθε χρόνο εδώ και χρόνια και τα ξέρουν όλοι τα προβλήματα, όσοι κι αν έχουν περάσει.

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger