Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Σε αδιέξοδο κατέληξε, η συγκέντρωση των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ ,Πέμπτη 30 Ιουνίου , στην κεντρική πλατεία της Καρυάς, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής.



Σε αδιέξοδο κατέληξε, η συγκέντρωση των κατοίκων της ορεινής Λευκάδας  που πραγματοποιήθηκε χτες  το βράδυ ,Πέμπτη 30 Ιουνίου , στην κεντρική πλατεία της  Καρυάς, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η απόφαση των αρμοδίων  του Δήμου  να συζητηθεί και να ψηφιστεί στο συμβούλιο της Παρασκευής  1ης  Ιουλίου στο δημοτικό συμβούλιο η αποδοχή της πρότασης του Ε.Μ.Π. σχετικά με τον εντοπισμό και την αξιολόγηση θέσης χώρου υγειονομικής
ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), μιας πρότασης που αξιολογεί ως την πλέον ευνοϊκή θέση για την δημιουργία ΧΥΤΥ την περιοχή «Αμμόκαμπος» στην Εγκλουβή.
Ο δήμαρχος πλαισιωνόταν από τον  Αντιδήμαρχο Κ. Σέρβο και Γ. Φίλιππα καθώς και τον  εντεταλμένο για την καθαριότητα δημοτικό σύμβουλο Σ. Βλάχο.
Ο δήμαρχος μίλησε πολύ γενικά και αόριστα για  την καυτή πατάτα που του έλαχε στη δημαρχιακή του θητεία αυτή , των σκουπιδιών. Τόνισε ότι «επιστημονικές απαντήσεις» σε ενδεχόμενα ερωτήματα, τα οποία όμως θα απαντηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου θα παρίστανται οι μελετητές.  Έριξε το μπαλάκι στο Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως τον «πιο φερέγγυο φορέα και σύμβουλο του κράτους και της πολιτείας» ενώ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι στην ομάδα έργου δεν έγιναν, κανενός είδους παρεμβάσεις από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, αν και μάλλον δεν έπεισε κανέναν για αυτό.
Επίσης δήλωσε ότι σε περίπτωση που  οι προβλεπόμενες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις είναι εκτός νομιμότητας η κατασκευή ΧΥΤΥ στον «Αμμόκαμπο», τότε  η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στις επόμενες  περιοχές οι οποίες προτείνονται στη μελέτη οι οποίες σύμφωνα με την  σειρά αξιολόγησης είναι: «Νταμάρι Καλαβρού», «Περδικοφωλιές», «Μπαμπάκια», «Πύργος».
Στη συνέχεια ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και  ότι σε συνάντηση που είχε  με το Δήμαρχο για το θέμα αυτό  του πρότεινε να αναβληθεί το θέμα με σκοπό να υπάρξει μια πλήρη και σε βάθος ενημέρωση. «Δεν θέλουμε βεβιασμένες κινήσεις. Περιμέναμε 25 με 30 χρόνια να γίνει αυτό το ΧΥΤΥ οπότε τι πρόβλημα υπάρχει στις πέντε ή δέκα μέρες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βασίλης Αραβανής, επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης «Μαζί για τη Λευκάδα μας», που πήρε κατόπιν το λόγο είπε: Αυτή δεν είναι μελέτη, ας το καταλάβει ο κόσμος. Είναι μια, πως να το πω, από βιβλιογραφίες και google παραβολή στοιχείων, συγκριτικών στοιχείων, για το πως μπορεί να είναι κάποιο μέρος στο οποίο θα γίνει ένα ΧΥΤΥ.


Αξιολόγησαν κάποιες θέσεις τις οποίες προφανώς, προφανέστατα, υποδείξατε εσείς (απευθυνόμενος στο Δήμαρχο.Είναι πολιτική η απόφαση και είναι απόφαση της δημοτικής Αρχής. Η επιλογή της όποιας θέσης πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους κατοίκους, με το λαό, με τις τοπικές κοινότητες…».

«Μπήκε το κάρο μπροστά και το άλογο ακολουθεί», επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χ. Φρεμεντίτης, διευκρινίζοντας ότι η ενημέρωση θα έπρεπε να είχε γίνει με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων των όμορων χωριών της ορεινής Λευκάδας. Τόνισε ότι το πρόβλημα με τα σκουπίδια δεν είναι μόνο πρόβλημα της Λευκάδας, αλλά γενικότερα όλης της χώρας και ως εκ τούτου δεν είναι να το λύσει το κάθε νησί, το κάθε χωριό ή και η κάθε πόλη χωριστά, αλλά θα έπρεπε να το λύσει η κεντρική διοίκηση, το κράτος.
Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καρυάς κ. Μαρία Πετράκη είπε μεταξύ άλλων : «Σίγουρα μας ενδιαφέρει η Λευκάδα (σ.σ. εννοεί την πόλη της Λευκάδας), αλλά πολύ περισσότερο μας ενδιαφέρει ο τόπος που ζούμε. Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή η μελέτη που φέρει σαν επικρατέστερη λύση τη δημιουργία ΧΥΤΥ στον «Αμμόκαμπο». Για πάρα πολλούς λόγους.
Αυτή που έδωσε όμως το τελειωτικό χτύπημα στο δήμαρχο  αφού έκανε φύλλο και φτερό α τη μελέτη ήταν η πρώην Δήμαρχος Καρυάς κα Σεβαστή Ρεκατσίνα-Κωνσταντινίδη. Η πρώην δήμαρχος η οποία όπως είπε έκανε απλά μια ανάγνωση τη περιβόητη μελέτη του ΕΜΠ παρατήρησε ότι είναι διάτρητη από παντού. Η κα Κωνσταντινίδη είπε ότι σαφώς και το πρόβλημα των σκουπιδιών που ταλανίζει το νησί μας πρέπει να λυθεί. Παρατήρησε όμως ότι  όσοι ασχολήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια με το θέμα αυτό πρώτα επέλεγαν το σημείο και μετά ανέθεταν τις μελέτες, επικεντρώθηκε στην συνέχεια στην παρέμβασή της στις αντιφάσεις της μελέτης, παραθέτοντας μια σειρά παραδείγματα με συγκρίσεις που γίνονται στη μελέτη ως προς την αξιολόγηση των υποψήφιων θέσεων ΧΥΤΥ και τα οποία βγάζουν μάτι.
Επικαλέστηκε την αλληλογραφία του δημάρχου από τις 5/3/2015  με το ΕΜΠ όπου προκύπτει ότι ο δήμαρχος ούτε καν το Δ.Σ ή ο αρμόδιος φορέας του Δήμου, προτείνει θέσεις για το ΧΥΤΥ τους εξής  : «Αμμόκαμπο», «Νταμάρι Καλαβρού», «Περδικοφωλιές», «Μπαμπάκια», «Πύργος». Το μόνο κοινό στοιχέιο είναι ότι ανήκουν στην ορεινή Λευκάδα. Προφανώς στην μελέτη που έγινε από την  έγκριτη ομάδα του ΕΜΠ αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν αρκετά κωλύματα , περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ζήτησαν να τους προταθούν και άλλα μέρη. Τα καταλληλότερα προφανώς μέρη όμως δεν αρέσουν στο δήμαρχο για τους δικούς τους λόγους και αποφασίζεται ο «Αμμόκαμπος». Πριν από ένα χρόνο  ακριβώς υπογράφτηκε η σύμβαση με το ΕΜΠ και σήμερα έχουμε τη μελέτη τους στα χέρια μας, σύμφωνα πάντα  με τις υποδείξεις του δημάρχου.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα σοβαρά θέματα που προκύπτουν μέσα από μια απλή και μόνο ανάγνωση της μελέτης, όπως το γεγονός ότι δεν αναφέρεται πουθενά το συγκρότημα των βόλτων, αλωνιών και πηγαδιών που βρίσκονται στην περιοχή και η οποία προστατεύεται από το 1999 με απόφαση του υπουργείου πολιτισμού. Μια άλλη παράμετρο από τις πολλές που έθιξε είναι ότι ο πρώην δήμος Καρυάς είναι ο μόνος που έχει δικά του νερά και υδροδοτείται χωρίς να ενοχλεί κανέναν και πολλές φορές δίνει νερό και στα υπόλοιπα χωριά, χαρακτηρίζοντας τον υδροφορέα του «Αμμόκαμπου» ως ένα Μπουρνόβα, με το ρέμα που περνάει κάτω από τον Ασπροπόταμο να καταλήγει στο Δημοσάρι, το οποίο επίσης προστατεύεται με ειδικό ΠΔ.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους κατοίκους του χωριού και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ο Τάκης Κτενάς που ζει από τη γέννησή του στο χωριό είπε:

«Είναι θετική η ενημέρωση, αλλά είναι αρνητική όταν φτάνουμε στα τετελεσμένα γεγονότα.Προσπαθούν με επιστημονικοφάνεια να παραπλανήσουν το λαό να παραδεχτεί αυτή τη λύση. Στο όνομα της επιστημονικής γνώσης και μελετών γίνανε μεγάλα εγκλήματα. Περιβαλλοντικά και όχι μόνο. Με τη βούλα επιστημόνων. Τι πρυτάνευσε στη λογική της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου: ο ορεινός όγκος της Λευκάδας έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Στο όνομα της εγκατάλειψης ίσως πρυτάνευσε στα μυαλά τους το λιγότερο πολιτικό κόστος, και προκειμένου να έρθουν αντιμέτωποι με περιοχές της ανατολικής παραλίας, πόλης κ.λπ. Λένε εκεί είναι το λιγότερο πολιτικό κόστος. Κι εκεί λοιπόν, αυτοί τη δουλειά τους και εμείς  απ’  την πλευρά μας θα δώσουμε τον αγώνα μας.  Το ζήτημα του «Αμμόκαμπου» έχει πολλές διαστάσεις. Η μία διάσταση είναι οπωσδήποτε περιβαλλοντολογική, η άλλη είναι πολιτιστική, η άλλη τουριστική, η άλλη είναι οικονομική, παραγωγική και κοινωνική. Ποια είναι η περιβαλλοντολογική; Είπαν και προηγουμένως για τον υδροφόρο ορίζοντα, για τα νερά, που αν δεν τηρείς τις προϋποθέσεις και επειδή έχουμε σεισμογενή περιοχή… Όμως είναι και το ζήτημα της άγριας ζωής, που είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Είναι και το ζήτημα της οπτικής ρύπανσης. Είναι και το πρόβλημα της ηθικής ρύπανσης, όπου σιγά σιγά στα μυαλά του κόσμου θα νομίζει ότι ο «Αμμόκαμπος» και η ορεινή Λευκάδα είναι Νέα Λιόσια. »
Παρόλα αυτά στο τέλος  ο δήμαρχος κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της ορεινής Λευκάδας να παρευρεθούν στο διοικητήριο όπου επιδιώκεται να ψηφιστεί το θέμα του ΧΥΤΥ.
 Στις δευτερολογίες που ακολούθησαν, παρόλο που η συντονίστρια της συζήτησης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην παρεκτραπούν οι παρευρισκόμενοι  τα πράγματα οξύνθηκαν. Ο πολιτισμός χάθηκε και το πάνελ αποχώρησε  άρον-άρον.

Η τελευταία σκηνή θα παιχτεί σήμερα στις 6.00 μ.μ. στο Διοικητήριο όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου



































Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger