Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΤΑΟΛ : τέλμα ή η αρχή μιας νέας εποχής ( φωτο-βιντεο)


Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκάδας ΤΑΟΛ η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
Παρά τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ένεκα της τελευταίας γενικής συνέλευσης του ΤΑΟΛ τελικά επικράτησε ηρεμία και σύνεση. Στη γενική συνέλευση προσήλθαν περίπου τα 2/3 δηλαδή  45 αντιπρόσωποι έναντι των 68 και αρκετοί πολίτες της Λευκάδας. Μακάρι να συσπειρωθούν όλοι και αξιοποιηθεί κάθε ευκαρία υπέρ του συνεταιρισμού.
Το πρώτο και κύριο θέμα ήταν η  αξιοποίηση του οινοποιείου του ΤΑΟΛ στο Κάστρο και η απόφαση
της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία ήθελε να προχωρήσει σε προσύμφωνο με την εταιρεία YARIMBO .
Η YARIMBO  είναι η  εταιρεία που υπερτερούσε έναντι των άλλων δυο που κατέθεσαν προτάσεις  στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε προς υποψήφιους επενδυτές το ΤΑΟΛ πριν από πέντε μήνες. Οι άλλες δυο εταιρείες που είχαν καταθέσει προτάσεις είναι η εταιρεία NOTION και η εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ.
Στην γενική συνέλευση παρευρέθηκαν  εκπρόσωποι και των τριών εταιρειών οι οποίοι προσήλθαν  ύστερα από πρόσκληση που τους απηύθυνε ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης  κ. Μάκης Μελάς.  Μετά το Βατερλώ που επικράτησε στην τελευταία συνέλευσή τον Ιούλιο του 2014 όπου η διοίκηση έφερε προ τετελεσμένου γεγονότος τους αντιπροσώπους, όσον αφορά τα θέματα της αξιοποίησης περιουσίας τους ΤΑΟΛ.
Ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ κ. Μάκης Λιβιτσάνος ως εισηγητής ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. η πρόταση της εταιρείας  ΥΑΡΙΜΒΟ . Εξήγησε  το τέλμα που έχει φτάσει ο συνεταιρισμός και γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει  στην μετεγκατάσταση του οινοποιείου στους Σφακιώτες. Κατέστησε σε όλους σαφές ότι το Δ.Σ. όφειλε να πάρει μία απόφαση αλλά είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί και να υλοποιήσει την όποια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Τόνισε ότι το αποθεματικό του συνεταιρισμού ανέρχεται στις 30.000,00 ευρώ και τα χρέοι του είναι 613.000,00 ευρώ.
Ο νομικός εκπρόσωπος της YARIMBO κος Μηχαηλίδης παρουσίασε την εταιρεία που έχει έδρα το Τελ Αβιβ του Ισραήλ είναι  επενδυτική και κάνει ανάλογες επενδύσεις στο εξωτερικό τις οποίες και εκμεταλλεύεται  και θα αξιοποιήσει το οινοποιείο ανάλογα με τις εγκρίσεις που θα πάρει από την Πολεοδομία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων τόνισε ότι η εγγύηση που είναι 410.000 ευρώ  θα δοθεί στο ΤΑΟΛ με τις υπογραφές των συμβολαίων και μια όσον αφορά τους ισολογισμούς διευκρίνισε πως  μια νεοσύστατη εταιρεία δεν μπορεί να έχει ισολογισμούς. Όσο καθυστερεί ο συνεταιρισμός να προχωρήσει τα συμβόλαια τόσο καθυστερούν τα χρήματα. Επίσης διαβεβαίωσε ότι μπορεί ανα πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προσκομίσει το καταστατικό και το πληρεξούσιο και όλα να γίνουν νόμιμα.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν  αρκετοί παρευρισκόμενοι όπως ο Μεσσήνης Φίλιππος ο οποίος ζήτησε να δοθεί η τραπεζική εγγύηση με 1.700.000,00 από αύριο ει δυνατόν  όπως εισηγήθηκε ο κος Γεωργάκης και βάσει του οποίου και προκριθήκανε ενώ η απάντηση του κου Μηχαηλίδη ήταν ότι θα δοθούν με  με την υπογραφή του  συμφωνητικού και δεν τους αφορούν οι εισηγήσεις του καθενός.
 Ο κος Μικρώνης Δημήτρης επίσης, ζήτησε να σταλούν οι ισολογισμοί της εταιρείας καθώς είναι περίεργο μια εταιρεία να θέλει να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες επενδύσεις και να έχει  μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ ενώ παράλληλα  να έχει τεράστια  ακίνητη περιουσία κατά τα λεγόμενα του νομικού της εκπροσώπου.
Στη συνέχεια ο κος  Βικέντιος Νίκος αναρωτήθηκε  για το καταστατικό της εταιρείας που ποτέ δεν έφτασε ενυπόγραφο και μεταφρασμένο στα ελληνικά. Εδώ ο κος Μιχαηλίδης απέκρουσε λέγοντας ότι η γενική συνέλευση είναι αρνητική και προβάλει συνέχεια δικαιολογίες. Επιβεβαιώνοντας τον προς στιγμήν εφόσον ο κος Κούρτης Ηλίας αμφισβήτησε και την εν ενεργεία ιδιότητα του κου Μιχαηλίδη ο οποίος επέδειξε και την δικηγορική του ταυτότητα.
Ο κος Ραυτόπουλος τοποθετήθηκε μιλώντας  για το κτήριο το οποίο αποτελεί την ταυτότητα του νησιού αφού η θέση του  είναι στην είσοδο .  Τόνισε ότι είναι   υποχρέωση του συνεταιριστικού σώματος η καλύτερη αξιοποίηση του οινοποιού και μάλιστα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Κατόπιν το λόγο πήρε ο κος Νικητίδης Γιώργος ο οποίος είναι ο Τεχνικός εκπρόσωπος της εταιρείας ΝΟΤΙΟΝ   και εξήγησε ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ότι οι υπο σύσταση εταιρείες οικονομικά καλύπτονται από μια υφιστάμενη εταιρεία ως εγγύηση για να καλύπτει την κάθε πρότασή.
Ο κος Νικητίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό που ξεκίνησε στις 22/3/2014 που προκηρύχτηκε εκδήλωση ενδιαφέροντος από το ΤΑΟΛ που ζητούσε επιστολές από εταιρείες  για να δουν αν θα υπάρχει ανταπόκριση, διασαφήνισε ότι αυτό δεν συνιστά διαγωνισμό. Επίσης με αυτή την αναφορά ήθελε να ηρεμήσει  σε ένα βαθμό όλες τις ανησυχίες των αγροτών και μη όσον αφορά τα έγγραφα που έπρεπε να υποβάλει η κάθε εταιρεία στην παρούσα φάση. Επισήμανε ότι το  οινοποιείο είναι ενυπόθηκο και δεν το γνώριζαν και ότι θα έπρεπε να το θέσουν υπ όψιν των υποψήφιων επενδυτών. Η πρόταση της  ΝΟΤΙΟΝ ήταν για ένα Θεματικό ξενοδοχείο με θέμα το κρασί και το οινοποιείο,  να προάγει την ιστορία του, το οποίο θα είχε πολλά ωφέλει για τη Λευκάδα και εντελώς συμπτωματικά πλεον υπάρχει και ο οινοποιητικός τουρισμός.  Ο οικονομολόγος της εταιρείας ΝΟΤΙΟΝ ανέλυσε την οικονομική πρόταση της εταιρείας του και τόνισε ότι στα 9χρόνια μίσθωσης το μίσθωμα θα είναι ίσο με τις YARIMBO εκτός από τα ποσοστά του τζίρου. Επιπλέον στα 40 χρόνια το ΤΑΟΛ θα παραλάβει ένα ξενοδοχείο και αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Ο κος Νικητήδης ανέγνωσε την απάντηση που παρέλαβαν από το ΤΑΟΛ 1/7/2014 και τους ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσουν σε σύμβαση με την εταιρεία YARIMBO.
Επ’  αυτού τοποθετήθηκε ο κος Χόρτης Περικλής ο οποίος μίλησε για ειλημμένη απόφαση της διοίκησης υπέρ της YARIMBO  και μάλιστα χαρακτήρισε περιττή τη Γενική συνέλευση.
Ο κος Μεταξάς Γιώργος, Ραυτόπουλος Γ, Μορφέσης Νίκος, Μελάς Μάκης μίλησαν  για αδιαφανείς και διάτρητες διαδικασίες του διαγωνισμού, για μια εταιρεία ονόματι YARIMBO η οποία  είναι ακόμη υπό σύσταση αλλά η διοίκηση προτείνει να υπογραφεί το προσύμφωνο. Επιπλέον ακούστηκε έντονα ότι ο συνεταιρισμός και το οινοποιείο του ΤΑΟΛ στο Κάστρο είναι ιδιοκτησία όλου του λευκαδίτικου λαού και θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση από όλους τους τοπικούς φορείς.
Τελικά πραγματοποιήθηκε  ονομαστική ψηφοφορία για  δυο προτάσεις: 1: Η πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. υπερ της YARIMBO και 2: Να γίνει νέα προκήρυξη. Ψήφισαν  45 αντιπρόσωποι, 
υπερ της YARIMBO ψήφισαν 6 ,
η πρόταση για νέα προκήρυξη πήρε  37 ψήφους,
1 ψήφος αντιπροσώπου που δεν επιθυμούσε καμία πρόταση και
1 ψήφος υπέρ της NOTION.
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την Γ.Σ. ήταν ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού και το τεράστιο δάνειο που ενώ έχουν χρεωθεί 600.000,00 πληρώσανε τεράστια ποσά και πάλι χρωστάνε το ίδιο ποσό στην πρώην ΑΤΕ.  Ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ, αφού αναφέρθηκε στην αδυναμία του συνεταιρισμού να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά τους τόκους του δανείου στην πρώην ΑΤΕ ύψους 613.000,00 ευρώ,  για το οποίο καλείται ο συνεταιρισμός από τον εκκαθαριστή να πληρώσει άμεσα 50.000,00 ευρώ ούτως ώστε  να προβεί στη ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους.
Ο κος Μελάς μίλησε για κινητά πράγματα του οινοποιείου που εκποιήθηκαν έναντι πινακίου φακής και τα οποία ήταν ακριβοπληρωμένα από το ΤΑΟΛ. Επίσης ο κος Μελάς αναφέρθηκε και στα άλλα κτήρια του ΤΑΟΛ όπως το κτήριο των Σφακιωτών το οποίο ρημάζει και θα μπορούσαν να το νοικιάσουν και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Αναφέρθηκε σε κινήσεις της διοίκησης οι οποίες έφεραν τον συνεταιρισμό σε αυτή την κατάσταση που αγόραζαν ακριβά την πρώτη ύλη δηλαδή τα σταφύλια και δεν μπορούσαν όμως να πουλήσουν το προϊόν. Επι πλέον γνωστοποίησε για μια ακόμη φορά ότι ζητά έγγραφα από το ΤΑΟΛ τα οποία δεν του τα παραχωρούν.
Τοποθετήθηκε επίσης η πρόεδρος  του Σωματείου εργαζομένων στο ΤΑΟΛ Ευγενία Κολυβά η οποία μίλησε για τα προβλήματα των εργαζομένων.  Εκπρόσωπος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου ο κος Αλέξανδρος Βερροιώτης έκανε λόγο για την επιχείρηση  ΤΑΟΛ η οποία  λειτουργεί με τους νομούς της αγοράς και ζητάει περικοπές των μισθών 20%. Τόνισε ότι τα κέρδη του δεν τα μοιράζεται ούτε με τους εργαζόμενους ούτε και με τους αγρότες.
Στην συνέλευση παρευρέθηκαν  εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Πλαστουργός Μιχάλης και Δούβλης Χρήστος οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την πορεία του ΤΑΟΛ και αναφέρθηκε σε παλαιότερες συναντήσεις όπου ο πρόεδρος επιθυμούσε όχι τη μείωση αλλά και την αύξηση των μισθών. Απόηχος είναι ότι το πρόβλημα του ΤΑΟΛ δεν είναι οι μισθοί των εργαζομένων. Πολλοί ήταν αυτοί που παρομοίασαν το ΤΑΟΛ με την ΤΡΟΙΚΑ η οποία κάνει πάντα περικοπές αλλά η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ.
Τελευταίο θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η εκλογή τεσσάρων αντιπροσώπων για τη Γ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ. Υποψήφιοι τέθηκαν οι αντιπρόσωποι :
1.ΒΛΑΧΟΣ ΗΛΙΑΣ.             8
2.ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΘΩΜΑΣ    14
3.ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  29
4.ΜΟΡΦΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ          17
6.ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.        10
7. ΧΟΡΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ         18
Εκλέχτηκαν οι :ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ, ΜΟΡΦΕΣΗΣ, ΧΟΡΤΗΣ, και ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ.

ΑΝΤΖΗ ΛΑΖΑΡΗ





                                                     





























Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger