Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ ΣΤΗN LEFKAS NEWS Μιλά για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και τον Ορφέα




Οι λέξεις «δημιουργικότητα» και «εξέλιξη» θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την κυρία Μαρία Ρούσσου.
Με την ιδιότητά της ως προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας μας παρουσιάζει μια Βιβλιοθήκη που την διέπει η εξωστρέφεια, η αυξανόμενη προσβασιμότητα και ο συνεχόμενος εκσυγχρονισμός της. Η τοπική κοινωνία εκτιμώντας τις προσπάθειες της κυρίας Ρούσσου ίδρυσε μάλιστα και τον σύλλογο φίλων Βιβλιοθήκης.
Εν τω μεταξύ, η κυρία Ρούσσου και ως πρόεδρος του μουσικοφιλολογικού σωματείου Ορφέας, μιλά για ένα σωματείο που παραμένει ακούραστο και προσθέτει στο ενεργητικό του όλο και περισσότερες δράσεις.
Βρεθήκαμε με την κυρία Ρούσσου, ξεναγηθήκαμε στο χώρο της Βιβλιοθήκης και μας εξέφρασε τις θέσεις της αλλά και τις ανησυχίες της για το μέλλον της Βιβλιοθήκης.
Ακολουθεί η συνέντευξη:


Κυρία Ρούσσου, όσον αφορά τη βιβλιοθήκη, τι συμβαίνει με το ενδεχόμενο κλεισίματός της;
Είναι ένα θέμα που έχει μπει στην κατάψυξη χωρίς να σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος. Προς το παρόν δεν γίνεται κάτι ανησυχητικό. Δεν είχε να κερδίσει τίποτα το κράτος από την κατάργηση των βιβλιοθηκών παρά μόνο να χάσει. Δεν είμαστε πάντως εντελώς εφησυχασμένοι. Κάναμε ενέργειες όπως το να μαζέψουμε υπογραφές για να αποτρέψουμε το κλείσιμο. Κατά τη γνώμη μου είναι εθνική ντροπή η κατάργηση των βιβλιοθηκών. Θα χάσει ο κόσμος και ο τόπος από σημαντικούς πυρήνες πολιτισμού. Σε όλον τον κόσμο δίνουν μεγάλο βάρος και μεγάλη υποστήριξη στις βιβλιοθήκες. Είναι τρελό το σκεπτικό να κλείσει η βιβλιοθήκη και οποιαδήποτε βιβλιοθήκη.

Είστε ευχαριστημένη από την προσέλευση του κοινού;
Είμαι ευχαριστημένη και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να την αυξάνουμε. Γι’ αυτό κάνουμε και μια σειρά από εκδηλώσεις και αγοράζουμε καινούρια βιβλία. Έχουμε ωράριο φιλικό για τον κόσμο ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι κατηγορίες ανθρώπων. Έχουμε φτιάξει  τμήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και φτιάξαμε για αυτά τα άτομα και ειδικές εγκαταστάσεις στο μουσείο. Κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι η βιβλιοθήκη εξωστρεφής και να έχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα.

Υπάρχει κάτι που θα βελτιώνατε;
Η μεγάλη μας αγωνία για τη συνέχιση της βιβλιοθήκης είναι απαραιτήτως ένα νέο κτίριο. Έχουμε εξαντλήσει κάθε πόντο του υπάρχοντος κτιρίου. Έχουμε βιβλία που φτάνουν τα τέσσερα μέτρα ύψος και σκαρφαλώνουμε για να τα βρούμε. Χρειαζόμαστε έναν καινούριο χώρο. Έχουμε βρει ένα οικόπεδο στην επέκταση του σχεδίου πόλεως και ελπίζουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να μας βοηθήσει για να φτιαχτεί κάποια στιγμή ένα κτίριο. Θα είναι η μόνη εξασφάλιση της συνέχειας της βιβλιοθήκης αλλιώς θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να αγοράσουμε κανένα βιβλίο λόγω έλλειψης χώρου. Ήδη έχουμε νοικιασμένο ένα κτίριο κοντά στη βιβλιοθήκη που μας λύνει κάπως τα χέρια και μας έχει επίσης παραχωρήσει ο Δήμος έναν χώρο στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου όπου έχουμε στεγάσει τις συλλογές του Πάνου Πολίτη και του Σπύρου Κατσαϊτη.

Διαβάζει ο κόσμος τα ψηφιοποιημένα βιβλία που παρέχει η βιβλιοθήκη στην ηλεκτρονική της σελίδα;
Από προφορικές διαβεβαιώσεις ανθρώπων έχει φανεί χρήσιμη αυτή μας η δραστηριότητα. Έχουμε ψηφιοποιήσει 100.000 σελίδες. Πρόκειται για βιβλία κυρίως Επτανησιακού ενδιαφέροντος ή σπάνια βιβλία που τα έχει μόνο η Βιβλιοθήκη μας. Επίσης στην ιστοσελίδα μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη.

Κάθε χρόνο πόσα καινούρια βιβλία έρχονται στη βιβλιοθήκη;
Δεν μπορώ να σας πως σαφή αριθμό για κάθε χρονιά. Ο πιο συνηθισμένος αριθμός  είναι από 1000 μέχρι 2000 βιβλία που προέρχονται από δωρεές και αγορές. Από τις δωρεές, όσα δεν έχουμε στη βιβλιοθήκη μας τα εκθέτουμε και όσα ήδη έχουμε τα διαθέτουμε σε άλλες βιβλιοθήκες. Ήδη είμαστε σε μια διαδικασία που βοηθάμε τέσσερις βιβλιοθήκες να ιδρυθούν. Στήσαμε μια βιβλιοθήκη στο Καλαμίτσι, ετοιμάζεται μία στα Χορτάτα, βοηθάμε στην ίδρυση μιας βιβλιοθήκης στην περιοχή του Πογωνίου και ετοιμαζόμαστε να στείλουμε βιβλία στο New Jersey σε μία Ελληνική Κοινότητα στην Αμερική. Επίσης δίνουμε σε σχολεία συνέχεια βιβλία αλλά και σε διάφορους φορείς από τα πολλαπλά που διαθέτουμε.

Θα θέλατε να μας κάνετε βιβλιοπροτάσεις;
Θα πρότεινα όλα τα βιβλία του Παναγιώτη Κονδύλη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έχει γίνει πολύ γνωστός στην Ελλάδα. Είναι ένας Έλληνας καταξιωμένος και πολύ γνωστός στην Ευρώπη. Μιλάει για τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτά που ζούμε σήμερα.
Επίσης το βιβλίο της Ευγενείας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα» μου άρεσε πολύ. Ξαναδιάβασα επίσης το τελευταίο βιβλίο του Νίκου Θέμελη «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας». Γενικά μου αρέσουν τα βιβλία που μιλούν για τον ελληνισμό της διασποράς με δραστηριότητες Ελλήνων που μας κάνουν περήφανους στο εξωτερικό. Για κάποιο μαγικό λόγο όταν βρίσκονται οι Έλληνες εκτός Ελλάδας μεγαλουργούν.

Από τις εκδόσεις της βιβλιοθήκης να περιμένουμε κάτι καινούριο;
Ετοιμάζουμε ένα φυλλάδιο για τα 60 χρόνια της Βιβλιοθήκης. Θα είναι κάτι μικρό αλλά θα δίνει μια πλήρη εικόνα για το υλικό που διαθέτει η βιβλιοθήκη και για τις δραστηριότητες που κάνει.
Ετοιμάζουμε επίσης ένα λεύκωμα με τα έργα Λευκαδίων καλλιτεχνών που έχουμε στη βιβλιοθήκη. Προχωράνε λίγο πιο αργά κάποιες άλλες εκδόσεις όπως ένα βιβλίο που θα μιλά για την ιστορία του κτιρίου και διαφορά άλλα.

Σας αρέσει να διαβάζετε ηλεκτρονικά βιβλία ή παραμένετε πιστή στα έντυπα;
Δεν διαβάζω πολλά ηλεκτρονικά από tablets όμως πιστεύω ότι ήταν αναγκαίο να έχουμε tablets στη βιβλιοθήκη γιατί οι νεότεροι άνθρωποι και όχι μόνο, είναι εξοικειωμένοι με αυτά και οφείλουμε σαν βιβλιοθήκη να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι κάτι διαφορετικό κι έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση του ψηφιακού βιβλίου.

Με τι εντυπώσεις φεύγουν από τη βιβλιοθήκη οι επισκέπτες;
Ακούμε γενικά πολύ καλά λόγια. Προσπαθούμε πάντα την καλόπιστη κριτική να την λαμβάνουμε υπόψη μας και να διορθώνουμε ότι κακώς κείμενο υπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές κάποια αρνητικά σχόλια έχουν να κάνουν με την έλλειψη ενημέρωσης όπως για παράδειγμα, γιατί δε δανείζουμε τα βιβλία από το μη δανειστικό τμήμα. Όταν εξηγήσουμε ότι αυτό γίνεται για την εξυπηρέτηση των αναγνωστών, τότε το καταλαβαίνουν οι επισκέπτες. Πρέπει να υπάρχουν πλήρεις σειρές τόμων για να μπορούν να δουλέψουν άνθρωποι που κάνουν κυρίως έρευνες. Άλλωστε και στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες ακόμη και του εξωτερικού δεν δανείζονται λεξικά, εγκυκλοπαίδειες.

Τι εκδηλώσεις ετοιμάζει η βιβλιοθήκη;
Σε λίγο καιρό θα παρουσιάσουμε τον τοπικό τύπο σε ψηφιακή μορφή. Ήδη έχει ψηφιοποιηθεί η εφημερίδα «Λευκάς» από το 1950 που ιδρύθηκε μέχρι το τέλος της. Είναι πολύ χρήσιμο αυτό και νομίζω δεν έχει υπάρξει προηγούμενο του αν σκεφτούμε ότι για κάποιες τοπικές εφημερίδες δεν έχουν ούτε οι ίδιοι οι εκδότες αρχείο.
Έχουμε μια προγραμματισμένη επίσκεψη της συγγραφέας και εικονογράφου παιδικής λογοτεχνίας κυρίας Σοφίας Ζαραμπούκας καθώς και μια εκδήλωση μέσα στον Ιούνιο με τη συμπολίτισσά μας Κωνσταντίνα Γεωργακάκη που έχει γράψει τρία βιβλία με άξονα την Λευκάδα και τα παιδικά της χρόνια εδώ. Έχουμε προγραμματίσει να έρθει η κυρία Κική Τζωρτζακάκη, παιδαγωγός και συγγραφέας που ασχολείται με θέματα γονέων και παιδιών και νομίζω θα έχει να μας πει ενδιαφέροντα πράγματα. Επίσης τον Ιούνιο θα κάνουμε την τρίτη ανταλλαγή βιβλίου και δίσκων και ενδιάμεσα θα έχουμε πολλά προγράμματα για μαθητές με διάφορα θέματα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ώστε έχουμε συνέχεια σχολεία στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Με την ιδιότητά σας ως πρόεδρος του μουσικοφιλολογικού ομίλου Ορφέα, πείτε μας για την πορεία του.
Η μουσική σχολή πάει πολύ καλά και διδάσκονται πέντε μουσικά όργανα (κιθάρα, πιάνο, βιολί, μαντολίνο και ακορντεόν). Ιδρύσαμε παιδική χορωδία φέτος για πρώτη φορά και πάει εξίσου καλά. Ανανεωμένη είναι η μικτή χορωδία και το χορευτικό. Ο Ορφέας ιδρύθηκε το 1937 αλλά είναι ένα σωματείο που μόνο γερασμένο δεν το λες. Έχουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών που συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις.
Η κινηματογραφική λέσχη είναι σε πολύ καλό επίπεδο για 44η περίοδο φέτος. Φυσικά στηρίζεται από την κυρία Τούλα Σκληρού η οποία είναι συνδεδεμένη με την πορεία και την εξέλιξη της. Έχουμε κάνει αρκετά σημαντικά αφιερώματα μέσω της λέσχης η οποία έχει αρκετή προσέλευση. Διαθέτει οικονομικότερο εισιτήριο για μαθητές, φοιτητές και για ανέργους. Έχει πάντα ταινίες ποιοτικές και νομίζω είναι μια καλή εναλλακτική πρόταση.
Όσον αφορά το μουσείο του Ορφέα η επισκεψιμότητά του το χειμώνα περιορίζεται κυρίως στα σχολεία και σε πολύ λίγους επισκέπτες από άλλες περιοχές. Αυτό το διάστημα είναι ανοιχτό κάθε Δευτέρα από τις 9.00 πμ. μέχρι 13.30 μ.μ και κάθε Τρίτη από 9 πμ. μέχρι 11π.μ. Από το Πάσχα και μετά αυξάνεται η επισκεψιμότητα και διευρύνεται το ωράριο.


Τι εκδηλώσεις να περιμένουμε από τον  Ορφέα;
Θα κάνουμε τώρα τον αποκριάτικο χορό μας και θα συμμετέχουμε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε ένα σεμινάριο παραδοσιακών χορών και φέτος θα πραγματοποιήσουμε λίγο νωρίτερα τις καθιερωμένες εκδηλώσεις προς τιμήν της Ένωσης της Επτανήσου λόγω των προγραμματισμένων εκλογών. Μάλιστα λόγω του εορτασμού των 150 χρόνων από την Ένωση οι φετινές μας εκδηλώσεις θα είναι περισσότερες.





Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger