Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΠΟΥ: "Καμπανάκι" στην Ελλάδα για την παχυσαρκία-«Τρώτε εξυπνότερα, κινηθείτε περισσότερο»

Tου Γιαννη Γεωργίου
 
Ασκείται ελάχιστα, είναι οπαδός του …καναπέ, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και -ως συνέπεια- «χτυπά» υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Πρόκειται για το προφίλ του Νεοέλληνα, όπως το σκιαγραφεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις διατροφικές –και όχι μόνο- συνήθειες των Ελλήνων.
Πάντως, τα στοιχεία του Οργανισμού υπογραμμίζουν και ένα θετικό σημείο της ελληνικής διατροφής, καθώς, όπως επισημαίνεται, καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
Τα παραπάνω ευρήματα προέρχονται από τα διατροφικά προφίλ μιας σειράς χωρών ανά τον κόσμο, που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ, μεταξύ των οποίων και αυτό της χώρας μας.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, η παχυσαρκία χτυπά όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Ελλάδα, αν και δεν είμαστε το νούμερο ένα στην κατάταξη με τους πλέον παχύσαρκους ενήλικες ανά τον πλανήτη. Για την ακρίβεια η χώρα πλέον υπολείπεται αρκετών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τα επίπεδα παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση στην κατάταξη από χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισπανία.
Τα στοιχεία του Οργανισμού πιστοποιούν επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά βρεφικού θηλασμού στην Ελλάδα, παράγοντας, που, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δρα καταλυτικά για την εμφάνιση  της παιδικής παχυσαρκίας. Μάλιστα, η χώρα μας φαίνεται ότι έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.
Στις επιβαρυντικές για την παχυσαρκία συνήθειες των ενηλίκων περιλαμβάνεται και η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, που για την Ελλάδα κυμαίνεται πάνω από το συνιστώμενο –από τον ΠΟΥ- όριο του 10%.
 
Σωματική αδράνεια
Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η …οκνηρία των Ελλήνων, που γυρνούν την πλάτη στην άθληση, αφού σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες, ηλικίας άνω των 15 ετών, δεν είναι σωματικά δραστήριος, παράγοντας που σαφέστατα συνδέεται με την παχυσαρκία.
Οι συντάκτες της αναφοράς, εφιστώντας την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνιστούν στους Έλληνες τη διατήρηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού ισοζυγίου (θερμίδες που τρώμε vs θερμίδες που καταναλώνουμε με το να είμαστε σωματικά δραστήριοι), καταλήγοντας με την προτροπή: «τρώτε εξυπνότερα, κινηθείτε περισσότερο».
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger