Σε 30 δήμους επικεντρώνεται το «ενδιαφέρον» των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων.
Πρόκειται για δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους δήμους: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης–Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων, Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.
Σ' αυτούς αναμένεται να προστεθούν και άλλοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά προβλήματα ή έχουν πλεονάζον προσωπικό αλλά σε μικρότερο βαθμό.
5.000 δημοτικοί υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας
Να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα αποτελέσουν ένα μεγάλο τμήμα των 12.500 «διαθέσιμων» θα είναι περίπου 5.000, ενώ άλλοι τόσοι θα είναι οι εκπαιδευτικοί.
Θα ακολουθήσουν στη δεύτερη φάση των υπόλοιπων 12.500 υπάλληλων που πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 ακόμη 2.000 υπάλληλοι περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών.
14 ΟΤΑ σε «πιλοτική» αξιολόγηση
Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ενταχθεί εθελοντικά στο πρόγραμμα πιλοτικής αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών 14 ΟΤΑ: οι δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και οι περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.
Για το 2013 οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Είναι θέμα μερικών μηνών μέχρι τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η απομάκρυνση των επιπλέον 1344 απολύσεων που απαιτούνται βάση της συμφωνίας με την τρόικα για 4.000 απολύσεις.
Με τη μέθοδο του ¨ξαφνικού θανάτου" αλά ΕΡΤ το επιτελείο πιστεύει ότι για εφέτος τουλάχιστον ο στόχος είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί με το κλείσιμο μεγάλων εταιρειών του Δημοσίου.
Πολλοί μάλιστα ήδη προκρίνουν ΕΛΒΟ, ΕΑΒ και Αμυντικά Συστήματα που είναι θέμα χρόνου να συγχωνευθούν.
Μεγάλο αγκάθι είναι όμως ο αριθμός των 11.000 απολύσεων για το 2014. Εδώ οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι υπάλληλοι που επέστρεψαν στη θέση τους με κάποια προσωρινή απόφαση κάποιου δικαστηρίου. Έτσι το Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι σε στενή επαφή με το Δικαιοσύνης ώστε να προωθηθούν άμεσα οι εκκρεμείς τελικές αποφάσεις και να βρεθούν οριστικά εκτός δημοσίου οι υπάλληλοι αυτοί που υπολογίζονται σε περίπου 1.000.
Από 'κει και πέρα όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό.
Οι πρώτοι που θα κληθούν να το... καλύψουν δεν είναι άλλοι από τους υπαλλήλους που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.