Είναι δε χαρακτηριστικό πως το πρώτο τετράμηνο η αύξηση στις βίζες από το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα ανήλθε στο 123%. Ο φόρτος μάλιστα στο προξενείο της Μόσχας, το οποίο δέχεται και το μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων, έχει αυξηθεί τόσο πολύ που ζητήθηκε η αποστολή επιπλέον προσωπικού προκειμένου να διεκπεραιωθούν όλα τα αιτήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στήριξη του προξενείου προτίθεται να αναλάβει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, έχει διαθέσει, φέτος και πέρσι, περισσότερα από 25 άτομα προσωπικό στα προξενεία στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη και το Νέο Δελχί.
Δεν λείπουν πάντως και τα παρατράγουδα, καθώς πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν στο προξενείο της Μόσχας σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στην επεξεργασία των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα θεωρήσεων Σένγκεν της Αθήνας. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι πολίτες που είχαν κανονίσει να επισκεφθούν την Ελλάδα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, εντούτοις παραμένουν οι επιφυλάξεις για την ομαλή έκβαση της διαδικασίας θεώρησης κατά τη διάρκεια του μεγάλου ρεύματος των Ρώσων προς την Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ενόψει πάντως των μεγάλων προσδοκιών που τρέφουν από τη ρωσική αγορά οι επιχειρηματίες του τουρισμού, δεν υπάρχει ακόμη ικανοποίηση από τα ποσοστά των θεωρήσεων. Στόχος είναι οι βίζες να χορηγούνται εντός 24 ωρών, ενώ με πρόσφατη εντολή του πρωθυπουργού, το 50% των θεωρήσεων θα πρέπει να είναι πολλαπλών εισόδων, τριετούς διάρκειας. Για τους φορείς του τουρισμού βέβαια, οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα κατά τη διαδικασία της έκδοσης θα λυθούν μόνο εφόσον εφαρμοστεί η ηλεκτρονική θεώρηση. Σημειώνεται πάντως ότι η διαδικασία έγκρισης θεωρήσεων διαβατηρίων Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας είναι η ταχύτερη μεταξύ των χωρών Σένγκεν.
Το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για έκδοση βίζας πιο γρήγορα και εύκολα δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 1ο τρίμηνο ο τουρισμός από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 παρουσίασε αύξηση 13,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, την ώρα η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκε 4,4% και κατά 2,1%από τις χώρες ΕΕ των 27 εκτός της ευρωζώνης.
Πηγή:www.capital.gr