Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Δώστε τόπο στα νιάτα! Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να απαλλαχτεί ακόμα από τον παλιό κακό του εαυτό!



H προετοιμασία για το πιο κρίσιμο Συνέδριο στην ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  κλιμακώνεται όπως επίσης και η ένταση στο εσωτερικό του διότι όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Όσοι έχουν απομείνει πρέπει να συμβάλουν στην διάσωση του κόμματος, όπως είδαμε όμως και στην προγραμματισμένη συνάντηση στο ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ την Πέμπτη 21/2/2013 ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου, κανείς δεν είναι πρόθυμος να μπει μπροστά. Σε αντίθεση με τους παλιούς καλούς καιρούς όπου όλοι μάχονταν για το ποιος θα είναι στην πρώτη γραμμή τώρα όλοι κρατούν αποστάσεις ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κος Βαγγέλης Θεριανός καλωσόρισε τα μέλη που βρήκαν και πάλι τον δρόμο για την προσυνεδριακή συνάντηση. Αυτή τη φορά ήρθε για να «ξεσηκώσει» και να πείσει τους παρευρισκομένους ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρχει και αύριο, ο βουλευτής Αρκαδίας κος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η συνάντηση είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων που θα βοηθήσει στη συνέχεια στη μεγάλη προσπάθεια που θα γίνει στο συνέδριο για την αναγέννηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως εξήγησε στα μέλη και παράλληλα ζήτησε από όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν πάνω στα καίρια ζητήματα που θα τεθούν στο συνέδριο.
Πολιτικός  νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ ο κος Κωνσταντινόπουλος προσπάθησε να μεταδώσει κάποια αισιοδοξία για αυτή την τελευταία ελπίδα που έχει απομείνει αλλά όπως και σε άλλες περιοχές έτσι και στη Λευκάδα το κλίμα είναι βαρύ, τα μέλη δύσπιστα και θυμωμένα. Επίσης διαπιστώθηκε και εδώ η απροθυμία των μελών και των φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βάλουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν σύνεδροι. Και ενώ υπάρχει η επιθυμία  να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, όπως είπε και ο κος Θεριανός, δεν βρίσκεται κανείς.  
Η κατάσταση είναι τόσο  απογοητευτική για το ίδιο το κόμμα που η ηγετική ομάδα της Ιπποκράτους προέβη σε γενική κινητοποίηση συγγενών και φίλων προκειμένου να εξασφαλιστεί αφενός ικανοποιητικός αριθμός υποψηφίων και αφετέρου ισορροπία μεταξύ των διάφορων ομάδων. Στην τοποθέτηση του ο κος Κωνσταντινόπουλος αρχικά γύρισε  πίσω το χρόνο σε εκείνη την κρίσιμη νύχτα όπου ο ίδιος αλλά και όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, όπως και ο πρώην βουλευτής Λευκάδας κος Μαργέλης ψήφισαν υπέρ του μνημονίου. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν τότε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων αξίζουν ένα ευχαριστώ γιατί έδωσαν, εκείνη την κρίσιμη ώρα για τη χώρα τα πάντα γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρουν τίποτα.
Ήταν πολύ δύσκολο να πείσουμε τους πολίτες για αυτό που κάναμε, είπε,  παρόλα αυτά όμως για πρώτη φορά για τα πολιτικά δεδομένα οι πολιτικοί δεν φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και ψήφισαν για να σωθεί η χώρα. Κάποια μέλη στην αίθουσα αντέδρασαν σε αυτή του την προσπάθεια να μετατραπούν σε ήρωες  οι βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο.
Ο κος Κωνσταντινόπουλος μίλησε για τη συνολική πορεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για την προσφορά του  στην Ελλάδα αλλά και  πως τελικά βρέθηκε να πρέπει να σηκώσει το βάρος αυτής της μεγάλης κρίσης, κάτι που πλήρωσε βέβαια στη συνέχεια αφού εισέπραξε την καταδίκη των πολιτών φτάνοντας το κόμμα  στα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του. Εστίασε στο γεγονός της επιτακτικής  γενικής ανασυγκρότησης και αλλαγής και στις εσωτερικές διαδικασίες. Χρειάζεται είπε να απαντηθούν ουσιαστικά ερωτήματα, όπως : Τι είδους κράτους και  τι είδους κόμμα θέλουμε. Μίλησε για τους πρωτοκλασάτους που την έκαναν πρώτοι όταν ήρθαν τα δύσκολα και για το ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια. Τα μεγάλα ζητήματα για τον κο Κωνσταντινόπουλο είναι το γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; Ποιά είναι η αποτίμηση του έργου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία 30 χρόνια. Πώς θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και ποιοί είναι αυτοί που φταίνε. Ποιός έφερε τελικά το ΔΝΤ στη χώρα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Τι είναι το κόμμα σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει; Εκφράζουμε τους πολίτες; Ποιά είναι η σχέση των μελών με το κόμμα; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς πρόταση για τη χώρα, κατέληξε!
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ να αναγνωρίσει τα λάθη του, είπε η Σ. Κωνσταντινίδη  
Η πρώην Δήμαρχος Καρυάς κα Σεβαστή Κωνσταντινίδη η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε  τοποθετηθεί δημόσια για τα όσα έχουν συμβεί στο κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πήρε τον λόγο γιατί ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει. Χρειάζεται τόνισε,  όλοι να σταθουμε στο ύψος των περιστάσεων γιατί αυτό ζητά ο κόσμος αυτές τις δύσκολες ώρες! Έγιναν σημαντικά και τραγικά λάθη και ο ψηφοφόρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψάχνει να βρει απαντήσεις, γιατί προδόθηκε από το κόμμα του, γιατί χρειαζόταν να χάσει το σπίτι του και τη σύνταξη του; Πρέπει με ειλικρίνεια και διάθεση για αυτοκριτική να δοθούν απαντήσεις και να  βγει από το συνέδριο ένα πολύ σαφές συμπέρασμα για τα λάθη που έγιναν. Πρώτα πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναγνωρίζει τα λάθη του και στη συνέχεια χρειάζεται να συσπειρώσει την κεντροαριστερά και να παίξει τον ρόλο του συντονιστή, να μαζέψει τους ορφανούς αριστερούς ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που αυτή την στιγμή περιμένουν να ακούσουν ποιος έχει την πιο πειστική πρόταση. Επίσης θεωρεί σημαντικό εφόσον το ΠΑ.ΣΟ.Κ . είναι στην συγκυβέρνηση να μη ακολουθεί τυφλά τη Ν.Δ. αλλά να προσανατολιστεί στο να δημιουργήσει με τη ΔΗΜ.ΑΡ. μια ουσιαστική ατζέντα εφόσον υπάρχουν κοινές πολιτικές θέσεις.
Να καταργηθεί επιτέλους η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Φερεντίνος που αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικεντρωθούν στο συνέδριο στο παρόν και στο τι πρέπει να γίνει από τώρα και πέρα και όχι στο παρελθόν. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και δεν πρέπει να χαθεί αυτή  η ευκαιρία. Το παρελθόν κατά την άποψη του θα το κρίνει η ιστορία, τώρα πρέπει να συγκροτηθεί ένα σχέδιο για τη χώρα το οποίο θα πείσει τους απελπισμένους ψηφοφόρους να ξαναεμπιστευτούν το ΠΑΣΟ.Κ. Υπάρχουν σημαντικά θέματα, επεσήμανε,  όπως ο νόμος περί Υπουργών, θέματα παιδείας, να ανοίξουν τα πανεπιστήμια που είναι γκέτο ενός κατεστημένου το οποίο δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και αναγκάζει να φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Χρειάζονται αλλαγές κοινωνικές, θεσμικές,  υγείας, διοίκησης, χρειάζονται ριζικές  ανατροπές και εξυγίανση των πάντων. Να καταργηθεί επιτέλους η μονιμότητα  των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να κάνει αλλαγές οι οποίες σε πρώτη φάση μπορεί να φανούν αντιλαϊκές αλλά μελλοντικά θα είναι υπέρ του λαού. Χρειάζεται να αναπτύξει ένα σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον τουρισμό που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας και δεν έχει την προσοχή που πρέπει.
ΠΑΣΟΚ: Κλίκες και πάλι κλίκες!
Αυτό που διαφαίνεται σε όλες τις συναντήσεις είναι η ανάγκη για αυτοκάθαρση.  Ξαφνικά όλοι έχουν την ανάγκη να απαλλαχτούν από αυτούς που χρόνια τώρα δημιούργησαν και συντήρησαν στο έπακρο αυτό που αποκαλούμε διαπλοκή και διαφθορά. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα σωθεί μόνο αν μπουν οι νέοι μπροστά, χρειάζεται επίσης να συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες.
Το πρόβλημα βέβαια με αυτή την περιβόητη αυτοκριτική και αυτοκάθαρση είναι ότι πάντα αφορά κάποιους άλλους και ποτέ τους ιδίους, άρα ποιος τελικά θα αποχωρήσει όταν το δάχτυλο δείχνει πάντα πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό; Ακούσαμε ότι η μόνη ανησυχία που είχε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλα τα τελευταία χρόνια ήταν το πως θα πάρει την εξουσία. Οι περισσότεροι φρόντιζαν για την καλοπέρασή τους, δημιουργήθηκαν κλίκες και πάλι κλίκες, η διαπλοκή κυβερνούσε τα πάντα, το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έδιωχνε τα μέλη του όταν αυτά δεν ήταν υπάκουα, οι ίδιοι οι σύντροφοι έκαναν μεταξύ τους κακό ο ένας στον άλλον, για αυτό και συνέβη  ότι συνέβη. Σκληρές αλήθειες που έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστούν, το πρόβλημα όμως είναι από εδώ και πέρα τι γίνεται;  Κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι αν προχωρήσουμε με τα ίδια πρόσωπα δεν θα πάμε πουθενά.
Για να έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ελπίδα να παίξει ξανά ένα ρόλο στην κοινωνία  θα πρέπει μια και καλή να αποχωρίσουν οι καρεκλοκένταυροι, οι βολεμένοι και  παλιά πρόσωπα. Πώς να ανασυγκροτηθεί το κόμμα όταν πάλι με τα παλιά ίδια πρόσωπα πάμε στο συνέδριο ρωτούν τα μέλη.  Το θέμα βέβαια είναι ποιός θα αποφασίσει για το ποιος θα αποχωρήσει και αν υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα ποιός θα τολμήσει να τα πει; και εκεί αναμένεται να γίνει η πραγματική «σφαγή».  
Αυτό από το οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να απαλλαγεί δυστυχώς υπάρχει ακόμα και μάλιστα με αξιόλογη παρουσία!
Ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Αραβανής με μια πολύ καίρια και ουσιαστική τοποθέτηση αναφέρθηκε στην πορεία του κόμματος, και στη δύσκολη θέση που βρίσκεται θεωρεί ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Σε αντίθεση με το κο Φερεντίνο πιστεύει ότι πρέπει το συνέδριο να ασχοληθεί με το παρελθόν, γιατί δεν μπορείς να προχωρήσεις στο μέλλον αν δεν ασχοληθείς, δεν δώσεις απαντήσεις και αν δεν ξεκαθαρίσεις με το παρελθόν, τόνισε.
Η αιτιολογία της σημερινής θέσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά την άποψή του βρίσκεται στο παρελθόν το οποίο είναι και παρόν ταυτόχρονα γιατί αυτό από το οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να απαλλαγεί δυστυχώς υπάρχει ακόμα και μάλιστα με αξιόλογη παρουσία. Χρειάζεται να γίνουν ριζικές τομές με το παρελθόν, ακόμα και με τη δεκαετία του ‘80. Και αυτές οι εικόνες πρέπει να εξαλειφθούν. Παλιά νόμιζε και ο ίδιος ότι το μυστικό της μακριάς πορείας  του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν ότι μπορούσε να παρακολουθήσει και να καταλάβει τον σφυγμό και τον ρυθμό της κοινωνίας. Τελικά διαψεύσθηκε, παραδέχτηκε ότι έκανε και ο ίδιος λάθος γιατί από ένα σημείο και μετά το ΠΑ.ΣΟ.Κ . έχασε την επαφή και την επικοινωνία με την κοινωνία και την εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που ένα κόμμα, που κατά την άποψη του αποδεικνύεται τριτοκοσμικό με λατινοαμερικανικά χαρακτηριστικά, έπεσε από το 44% στο 13%.
Είναι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ένα κόμμα να πέφτει τόσο χαμηλά μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Προφανώς και ο κος Αραβανής είναι υποστηρικτής της εποχής Σημίτη όπου έγινε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους, εξορθολογισμού του κοινωνικού κράτους και δημιουργίας ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου. Και τότε όμως υπήρχε ο τοίχος του παλιού ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δεν το επέτρεψε! Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και σήμερα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αν δεν μπορεί να ξεπεράσει τον παλιό κακό του εαυτό του και να καταλάβει τον σφυγμό της κοινωνίας στη Ευρώπη και τον κόσμο δεν είναι δυνατόν να γίνει ξανά μια κυβερνητική δύναμη.
Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτησή του πάνω στα δυο ουσιαστικά προβλήματα της χώρας: Η Ελλάδα έχει διπλό πρόβλημα, είπε. Από την μια το πρόβλημα που επέβαλλε παγκοσμίως ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός με αποτέλεσμα η οικονομική εξουσία να παραμένει κυρίαρχη απέναντι στην πολιτική. Και το δεύτερο καταλυτικής σημασίας είναι το πελατειακό κράτος που από το 1981 και μετά απλώς υπέστη έναν εκδημοκρατισμό αλλά δυστυχώς δεν εξαλείφθηκε. Αν δεν κάνουν στην άκρη αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να καταφέρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ξεπεράσει αυτή την κρίση.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρώην βουλευτής Λευκάδας κος Μαργέλης ο οποίος αυτή τη  φορά δεν τοποθετήθηκε, επίσης παρούσα ήταν η πρώην Δήμαρχος Καρυάς κα Σεβαστή Κωνσταντινίδη, ο περιφερειακός Σύμβουλος κος Άγγελος Βλάχος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σπύρος Καρβούνης, Νίκος Βικέντιος, Ευτύχιος Ζουριδάκης και Γιάννης Καρτάνος, ο πρόεδρος Ξενοδόχων Γιάννης Λιβιτσάνος, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής κος Γιώργος Ράπτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου Θωμάς Φερεντίνος, και ενώ και σε αυτή την συνεδρίαση απουσίαζε ο Δήμαρχος Λευκάδας, αυτή τη φορά γιατί βρισκόταν στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση Βελιγραδίου παρευρέθη ο αντιδήμαρχος Λευκάδας κος Λευτέρης Αραβανής.
Οι τοποθετήσεις όλων όσων μίλησαν ήταν σημαντικές και αποκαλυπτικές. Ανέδειξαν ποιο είναι το κλίμα και τοπικά μέσα στο κόμμα. Ο κάθε ένας ξεχωριστά έθιξε σημαντικές πτυχές του προβλήματος που θα πρέπει στη συνέχεια να απασχολήσουν και τους υπολοίπους αν θέλουν να βγει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μετά το συνέδριο να αποχωρήσουν προς άλλες κατευθύνσεις αν δεν πειστούν για τις ριζικές αλλαγές που θα γίνουν. Τελείωσαν οι εποχές που μια κυβέρνηση και ένα κόμμα μπορούσαν να σταθούν με συγγενείς και φίλους.
Κλείνοντας, ο βουλευτής Αρκαδίας κος Κωνσταντινόπουλος προσπάθησε παρά τα οποία προβλήματα και τη δύσκολη κατάσταση να εμψυχώσει όσους παραβρέθηκαν για ένα ορατό και καλύτερο αύριο για το κόμμα που ακόμα όλοι ανήκουν. Μίλησε για τις ατυχείς κινήσεις και τα λάθη που έγιναν, τώρα όμως κατά την άποψή του καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από όλους και ενώ τα Μ.Μ.Ε. δουλεύουν ενάντια στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει τα μέλη να συσπειρωθούν για αυτήν προσπάθεια. Εάν κρίνουμε από τις αντιδράσεις μάλλον δύσκολα τα πράγματα, γιατί όπως όλοι διαπίστωσαν ο μεγαλύτερος εχθρός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ο ίδιος του ο εαυτός! Δώστε τόπο στα νιάτα ζητούν τα μέλη αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ.



























Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger