Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
«Όλοι γνώριζαν τι συνέβαινε στην Κέρκυρα. Η κοινωνία είναι μικρή. Και οι κάτοικοι, και η αστυνομία, και οι οικονομικές υπηρεσίες ήταν ενήμεροι για το κύκλωμα τοκογλύφων που λυμαινόταν το νησί. Οι τοπικές εφημερίδες είχαν βουίξει, κάνοντας ευθεία αναφορά στα πρόσωπα που εμπλέκονταν. Όλοι γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν».
Με αυτήν τη δήλωση περιγράφει στη zougla.gr ένας εκ των νομικών εκπροσώπων των εμπλεκομένων στο τεράστιο κύκλωμα τοκογλυφίας που εξαρθρώθηκε στην Κέρκυρα την κατάσταση που λάμβανε χώρα στο νησί τα τελευταία χρόνια.
Τόσο από τα λόγια του δικηγόρου όσο και από τις σελίδες της ογκώδους δικογραφίας αναδύονται εικόνες ενός καλά οργανωμένου μαφιόζικου κυκλώματος, όπου αξιωματικοί της αστυνομίας, ελεγκτικές Αρχές και «εγκέφαλοι» της εγκληματικής ομάδας, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, ξεκλήριζαν ιδιώτες που είχαν την ατυχία -ένεκα της οικονομικής κρίσης- να δανειστούν από τα μέλη της οργάνωσης.
Απειλές, εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί και απαγωγές αποτελούν μερικούς μόνο από τους τρόπους με τους οποίους η εγκληματική ομάδα φαίνεται ότι ανάγκαζε τα θύματα της να της καταβάλλουν τα ποσά που είχε δανείσει με επιτόκια ύψους ακόμα και 100%.
Μάλιστα, από τη δικογραφία προκύπτει ότι στα «δίχτυα» της οργάνωσης φέρεται να είχε πέσει ακόμα και γιος του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δεσύλλα.
To φρούριο του Αρχηγού
Η εγκληματική οργάνωση τοκογλύφων, βάσει του κατηγορητηρίου, δρούσε στο νησί για περισσότερα από οκτώ χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, οι αστυνομικές Αρχές γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό για τη δράση της, αφού κατά καιρούς σχηματίζονταν δικογραφίες εις βάρος των μελών της ομάδας, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την παύση των «δραστηριοτήτων» της.
«Πολλά από τα μέλη αλλά και από τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για αρκετά αδικήματα και έχουν σχηματιστεί δικογραφίες εις βάρος τους. Δεν τους πείραζε, όμως, κανείς» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι, παρόλο που ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος κατείχε ένα από τα πιο πολυτελή σπίτια στο νησί, το οποίο φρουρούνταν 24 ώρες το 24ωρο, κανείς -ούτε από την αστυνομία ούτε από τις οικονομικές υπηρεσίες- έκανε τον κόπο να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο εξασφάλιζε μια τόσο χλιδάτη ζωή.
Με μια απλή ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του από το ΣΔΟΕ, θα ήταν εύκολο να διαπιστωθεί ότι ο «εγκέφαλος» δεν είχε καταθέσει φορολογική δήλωση τα τελευταία 10 χρόνια!
Οι συνομιλίες, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και ο γιος του βουλευτή
Ο λόγος, ωστόσο, για τον οποίο κανείς δεν «ακουμπούσε» την εγκληματική οργάνωση γίνεται εύκολα κατανοητός, καθώς από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τις συνομιλίες που κατέγραψαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι στο κύκλωμα παρείχε κάλυψη ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, υποστράτηγος στον βαθμό, ο οποίος υπηρετούσε στο νησί ως περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής.
Άκρως αποκαλυπτικός είναι ένας διάλογος μεταξύ του φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος και ενός από τα θύματα, στον οποίο ακούγεται το θύμα να λέει στον Α. ότι αδυνατεί να του επιστρέψει τα χρήματα που έχει δανειστεί, απειλώντας τον παράλληλα ότι, αν του συμβεί τίποτα, θα το καταγγείλει στην αστυνομία.
Η απάντηση του «αρχηγού» είναι αφοπλιστική: «Εγώ δεν έχω ανάγκη, έχω τον στρατηγό Τ. και σε γράφω στα αρχ… μου. Τον ταΐζω κάθε μήνα και δεν σε λογαριάζω».
Επιβαρυντική για τον υποστράτηγο, όμως, είναι και μία κατάθεση-φωτιά που προέρχεται από πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο γιος του οποίου φαίνεται -σύμφωνα με τη δικογραφία- να έχει πέσει στα δίχτυα της οργάνωσης.
Στην κατάθεσή του ο βουλευτής αποκαλύπτει ότι, όταν ενημερώθηκε ότι ο γιος του έχει δανειστεί χρήματα από το κύκλωμα, θέλησε να το καταγγείλει στην αστυνομία.
Σε μια τυχαία συνάντηση που είχε με τον αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος -όπως προαναφέρθηκε- υπηρετούσε στο νησί, ο τελευταίος αντί να τον βοηθήσει τον συμβούλευσε να επιστρέψει τα χρήματα στον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης για να μην έχει μπερδέματα!
«Κάποια μέρα με συνάντησε ο στρατηγός στον πεζόδρομο στην πόλη, εκεί όπου κάνει βόλτα ο κόσμος, και μου είπε δώσε τα λεφτά στον Α., μην έχουμε τίποτα μπερδέματα. Και αν δεν μπορείς όλα, δώστα λίγα - λίγα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του.