Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Συνέντευξη :Γιάννη Λιβιτσάνου του πρόεδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας


από την Άντζη Λάζαρη
Αύξηση της τάξεως του 5% καταγράφει φέτος η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στο νομό Λευκάδας, ενώ σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία κινείται ο τζίρος τους. Την τελευταία εξέλιξη επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, κ. Γιάννης Λιβιτσάνος αποσαφηνίζοντας ότι σημαντικό ρόλο στην εν λόγω πτώση διαδραματίζει, μεταξύ άλλων, η μείωση των τιμών

Υπέρμαχος του να αποκτήσει η Λευκάδα ένα δυνατό branding στη διεθνή αγορά-το οποίο συνδυαζόμενο με την κατάλληλη στρατηγική marketing θα οδηγήσει στην αύξηση των αφίξεων δεν φείδεται λόγων για να επισημάνει τα πάγια αιτήματα της ΕΞΛ. Όπως ενδεικτικά είναι: η αεροπορική σύνδεση Ακτίου Αθήνας, η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, η διάνοιξη του διαύλου και ο περιορισμός της αμμόγλωσσας, η υλοποίηση δράσεων για την κρουαζιέρα, η αναβάθμιση του αεροδρομίου του Ακτίου κ.λπ. Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Λιβιτσάνου:
Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στο νομό Λευκάδας την τρέχουσα χρονιά;
Η τουριστική κίνηση στη Λευκάδα για την τρέχουσα χρονιά παρουσιάζει μια αύξηση αυτή τη στιγμή γύρω στο 5% όσον αφορά στην πληρότητα των ξενοδοχείων, αλλά συνάμα και μια πτώση στις τιμές. Μετά από μια κακή χρονιά το 2012, φέτος είχαμε αύξηση στις αφίξεις των Τούρκων και των Βαλκάνιων οι τελευταίοι αποτελούν παραδοσιακή αγορά για την πόλη αλλά και Ρώσων. Είχαμε επίσης και μια εντυπωσιακή άνοδο στις αφίξεις Ισραηλινών, που μπορεί να θεωρηθεί μια νέα και ελπιδοφόρα τουριστική δεξαμενή, λόγω και της έντονης παρουσίας του εβραϊκού στοιχείου στη Λευκάδα. Από την άλλη όμως, είχαμε μείωση των αφίξεων των Ελλήνων τουριστών τόσο στο κομμάτι του city break όσο και στον επιχειρηματικό τουρισμό, με σημαντικές απώλειες στον τζίρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Επιπλέον, όσον αφορά στη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές, η οποία παραμένει στις δύο μέρες κατά μέσο όρο. Συνεπώς, ο τζίρος των επιχειρήσεων μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας παραμένει μειωμένος, όχι μόνο λόγω του ότι η Λευκάδα χάνει το σημαντικό της μερίδιο στην εγχώρια αγορά τουριστών λόγω της ύφεσης και της αποβιομηχάνισης, αλλά κι επειδή μειώθηκαν οι μέσες τιμές διαμονής. Επιπλέον, η οικονομική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, εξαιτίας της αυξημένης φορολόγησης και των έκτακτων εισφορών, πράγμα που δεν μας επιτρέπει να πάρουμε εκείνες τις ανάσες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις μας να ατενίσουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Και με αυτήν την έννοια, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για την επόμενη τουριστική χρονιά, αν και φαίνεται ότι ως προς τις αφίξεις των ξένων τουριστών, μπορεί και να συνεχιστεί η ανοδική τάση. Από κει και πέρα όμως, θα πρέπει να εξετάσουμε αν και κατά πόσο, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα έρθουν ξένοι τουρίστες για παραμονή στη Λευκάδα.
Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής την οποία υιοθετεί η Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας για την τόνωση και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στον προορισμό;
Οι παρεμβάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας στα ζητήματα της τουριστικής πολιτικής που αφορούν στην περιοχή μας, γίνονται κυρίως με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο την ανάπτυξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σεβόμαστε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και οι νέες μας προσπάθειες επικεντρώνονται στη δημιουργία κλίματος μεγαλύτερης εξωστρέφειας και δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας με την πόλη και τους φορείς της, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θεωρούμε απαραίτητες για την ώθηση του τουριστικού ρεύματος της περιοχής μας. Πάγια αιτήματά μας είναι να επαναλειτουργήσει η αεροπορική σύνδεση Ακτίου Αθήνας, να υπάρξουν δράσεις για την κρουαζιέρα, να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο του Ακτίου, η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, η διάνοιξη του διαύλου και ο περιορισμός της αμμόγλωσσας, και να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς τα έργα της Ιονίας οδού. Κυρίως όμως, να αποκτήσει η Λευκάδα ένα δυνατό branding στη διεθνή τουριστική αγορά, το οποίο συνδυαζόμενο με την κατάλληλη στρατηγική marketing θα επιφέρει την επιθυμητή αύξηση των αφίξεων.
Πώς είναι η συνεργασία σας με το Δήμο Λευκάδας στο καίριο θέμα της προσέλκυσης περισσότερων τουριστών τα επόμενα χρόνια; Ποια βήματα έχουν μέχρι στιγμής γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση;
Η συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας με το Δήμο Λευκάδας είναι συνεχής και αδιάλειπτη, κυρίως κάτω από την ομπρέλα του νεοσύστατου Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Marketing, του οποίου είναι μέλος και ο κεντρικός Δήμος της πόλης. Ας μην ξεχνάμε βεβαίως ότι πρόεδρος του εν λόγω Οργανισμού είναι ο δήμαρχος κ. Κώστας Αραβανής.
Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων στο νομό Λευκάδας;
Η υπερπροσφορά των ξενοδοχείων και ιδιαίτερα ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών στο νομό Λευκάδας, δεν αφήνει περιθώρια ίσως σκέψης για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και δεν γνωρίζουμε να έχει εκφραστεί ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον, ακόμη και όσον αφορά σε άλλου τύπου τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή μας.

Κύριε Λιβιτσάνε εκτός από ξενοδόχος πλέον έχετε και το βάρος της εκπροσώπησης των ξενοδόχων Λευκάδας πολύ τιμητικό για εσάς και αυτό δείχνει τον σεβασμό πρός το πρόσωπο σας εδώ στο νησί, για πείτε μας πλέον την εκτίμηση για την τουριστική κίνηση της νέας σεζόν 2013?
Πάντα με μεθοδικές και οργανωμένες κινήσεις πετύχαινα τους στόχους μου στις ξενοδοχειακές μου δραστηριότητες και με μικρά βήματα έφτασα εδώ που είμαι σήμερα. Οπότε το ίδιο συμβουλεύω να κάνουνε και οι συνάδερφοι μου. Πιστεύω ότι η νέα σεζόν θα είναι πολύ καλή για τον τουρισμό στο νησί μας και κατά επέκταση στην Ελλάδα.
Με οργανωμένες πλέον καμπάνιες από την μεριά της πολιτείας και πρώτη φορά με στοχευμένες προτάσεις έχουμε την δυνατότητα να πιάσουμε μία αύξηση 12-15% σε σχέση με πέρυσι. Εμείς εδώ στο νησί ως ένωση ξενοδόχων πήραμε μια πρωτοβουλία να δραστηριοποιηθούμε πολύ δυνατά και στοχεύμενα στο κομμάτι του ιντερνετ αλλά και στην παρουσία μας σε εκθέσεις επί της ουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Λευκάδα  αρχίζει και θέλει να έχει τουρισμό υψηλού επιπέδου και μεγάλη σαιζόν με προοπτική λόγω και μορφολογίας της να δημιουργήσει την δυνατότητα να δέχεται τουρισμό εναλλακτικό και τις άλλες εποχές του χρόνου.
Σημαντικό όμως πιστεύω είναι ότι το νησί έχει αεροδρόμιο και έτσι μπορεί και δέχεται τσάρτερ πάρα πολύ σημαντικό για την τουριστική μας δραστηριότητα. Θέλω να τονίσω επίσης ότι είμαστε σε κοινή δράση με την τοπική αυτοδιοίκηση για το καλό του νησιού και των επιχειρήσεων κατά επέκταση και συμβάλουμε με ουσιαστικές προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του νησιού μας οι οποίες θα συμβάλουνε στην αύξηση του τουρισμού. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε συνεργασίες με εταιρείες οι οποίες στην ουσία θα επενδύσουνε με χορηγίες στο νησί και θα αποκομίσουνε φυσικά πολλά κέρδη και στην διάρκεια της συνεργασίας μας αυτό νομίζω είναι και το νέο τουριστικό μάρκετινγκ. Πιστεύω στην νέα γένια ξενοδόχων που είναι τα παιδιά μας αλλά και άλλα μέλη της κοινωνίας μας τα οποία πλέον είναι καταρτισμένα τεχνολογικά και μπορούνε να πάνε ψηλά το τουριστικό κομμάτι στην Ελλάδα. Επίσης παρόλο που δεν έχω γνώσεις τεχνολογικές θα ήθελα να τονίσω είμαι ο πρώτος που τους προέτρεψα να ασχοληθούνε εντατικά με αυτό τον τομέα που θα αποφέρει πολλά κέρδη για τα ξενοδοχεία μας από εδώ και πέρα διότι το internet marketing φέρνει το στοχευμένο αποτέλεσμα δηλ. στοχεύουμε σε μία αγορά και δημιουργούμε με δυναμική προβολή τις κατάλληλες συνθήκες για να προσεγγίσουμε τουρισμό και να τον κατευθύνουμε στο νησί μας κατά επέκταση.

Η κρίση πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα για τον τουρισμό στην χώρα μας διότι είναι βασικό κομμάτι της οικονομίας μας η θα την προσπεράσουμε πιο δυνατοί και οργανωμένοι?
Πιστεύω ότι με βήματα σταθερά την νέα χρονιά και με την ουσιαστική και συστηματική δουλειά που κάνουμε στην προβολή του νησιού μας αλλά από ότι ενημερώνομαι και από εκπροσώπους και άλλων νησιών θα ξεπεράσουμε αλώβητοι την οικονομική αυτήν κατάσταση και μάλιστα με θετικά στατιστικά από τους tour operator του εξωτερικού ότι η αύξηση θεωρείτε δεδομένη την νέα χρονιά.
Κλείνοντας την συζήτηση μας με τον κύριο Λιβιτσάνο τον πρόεδρο ξενοδόχων Λευκάδας θα θέλαμε μια τελευταία σας κουβέντα για τον ρόλο που θα παίξουν οι νέες τεχνολογίες στο τουριστικό κομμάτι της χώρας μας αλλά και εάν είναι ώριμη η αγορά να το δεχθεί?
Ευχαριστώ καταρχάς για την τιμή που μού κάνατε και μιλήσαμε για τον τουρισμό και κατά επέκταση για την πορεία του και στο νησί της Λευκάδας το οποίο εκπροσωπώ. Σίγουρα οι συνθήκες ωριμάσανε κατά πολύ πλέον και στην χώρα μας στον τομέα αυτόν και θα παίξει μεγάλο ρόλο στην τουριστική μας βιομηχανία και θέλω να κλείσω με μια κουβέντα πολύ σοβαρή ,να κοιτάξουμε όλοι μας το τουριστικό κομμάτι σαν κόρη οφθαλμού διότι από την μια φέρνει πολλά χρήματα στην χώρα μας και είναι ένα από τα βασικά σημεία της οικονομίας μας αλλά από την άλλη δημιουργεί μέσα από συνθήκες ώριμες ,θέσεις εργασίας σε όλη την τουριστική Ελλάδα που τόσο έχουμε ανάγκη.


Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger