Γιατί στον κλάδο "φωνάζουν" για προνομιακή μεταχείριση - Το "παράδειγμα" με τον διαγωνισμό για το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας - Οι 7 από τους 8 συμμετέχοντες ακυρώθηκαν! - Κάνουν λόγο για προσχήματα - Τι γίνεται στην ΕΡΓΟΣΕ με διαγωνισμό 120 εκατ. ευρώ;
Για προνομιακή μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων, ειδικότερα του ομίλου ΑΚΤΩΡ, μιλούν στην κατασκευαστική πιάτσα, με αφορμή διαγωνισμούς φορέων του Δημοσίου στους οποίους παρατηρούνται περίεργα φαινόμενα μεθοδεύσεων. Που ως αποτέλεσμα έχουν τον αποκλεισμό όλων των ομίλων που συμμετέχουν, χρησιμοποιώντας προσχήματα και αβάσιμες αφορμές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές, με σκοπό τα έργα να καταλήξουν στον κατασκευαστικό βραχίονα του γκρουπ της Ελλάκτωρ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων μεθοδεύσεων φαίνεται να αποτελεί πρόσφατος διαγωνισμός της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων), που μπορεί ως μέγεθος να μην είναι τεράστιος, κάπου στα 36 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, πλην όμως, καταδεικνύει τα περίεργα φαινόμενα που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα και μάλιστα σε δημόσια έργα.
Οι… "7 μικροί νέγροι" και η ΑΚΤΩΡ!
Η επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού της ΔΕΠΑΝΟΜ για τη "μελέτη, κατασκευή οικοδομικών - Η/Μ εργασιών και προμήθεια - εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας" προ ολίγου χρονικού διαστήματος παρέλαβε και εξέτασε τις προσφορές 8 εταιρειών ή κοινοπραξιών. Ειδικότερα των ΕΚΤΕΡ, Τοξότης, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΕΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ-ΙΜΕΚ ΕΛΛΑΣ, ΕΡΕΤΒΟ, J&P ΑΒΑΞ, ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ. Σταδιακά, η επιτροπή άρχισε να πετάει εκτός διαγωνισμού τη μία εταιρεία μετά την άλλη! Και για να είμαστε ακριβείς, δεν έκανε παραδεκτές τις προσφορές 7 εκ των 8 εταιρειών, πλην της κοινοπραξίας του ομίλου ΑΚΤΩΡ, που έτσι έμεινε "μόνος στο παιχνίδι"!
Προσχήματα και καταγγελίες
Όπως αναφέρουν όμιλοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, οι αιτίες για τις οποίες η επιτροπή έκρινε ως μη έγκυρες τις 7 συμμετοχές ήταν τουλάχιστον… περίεργες, ενώ κάποιοι κάνουν ευθέως λόγο για προσχήματα, για παράνομες διεργασίες από πλευράς της Επιτροπής Διεξαγωγής του Διαγωνισμού και για αβάσιμες και καταχρηστικές αποφάσεις που ως στόχο είχαν τον αποκλεισμό των εταιρειών προς όφελος του ομίλου ΑΚΤΩΡ.
Και λένε για δήθεν προβλήματα που ανακάλυψε η επιτροπή σχετικά με όρους που σχετίζονται με την οικονομική προσφορά, τεχνικά χαρακτηριστικά, εμπειρία των εταιρειών, συνεργασίες με εξειδικευμένους ομίλους, εργοληπτική κατάταξη κ.λπ. Αναρωτιούνται δε οι κατασκευαστές πώς είναι δυνατόν ξαφνικά 7 εταιρείες, πολλές εξ αυτών μεγάλου μεγέθους, με εμπειρία και σε τέτοια έργα, να μην πληρούν τις προϋποθέσεις και μόνο το γκρουπ ΑΚΤΩΡ να τις έχει!
Και επόμενο ήταν οι "αποκλεισμένοι" όμιλοι να προβούν σε ενστάσεις και καταγγελίες, να ζητήσουν την ακύρωση του αποκλεισμού τους, καθώς και την ακύρωση της απόφασης να μείνει η προσφορά της ΑΚΤΩΡ ως η μόνη παραδεκτή.
Άλλα μέτρα και σταθμά…
Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι η Επιτροπή όσον αφορά στην ΑΚΤΩΡ χρησιμοποίησε "άλλα μέτρα και σταθμά" σε σχέση με τον τρόπο που έκρινε άλλες συμμετοχές. Για παράδειγμα, ακύρωσε ομίλους με την αιτιολογία ότι σε άλλους διαγωνισμούς για νοσοκομεία είχαν κατέβει σε συγκεκριμένη κοινοπραξία και, για να γίνει αποδεκτός ο διαγωνιζόμενος, εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε υπεργολάβος, θα έπρεπε να συμμετέχει στον διαγωνισμό για το νοσοκομείο της Λευκάδας με την ίδια νομική μορφή που συμμετείχε σε άλλο ανάλογο project.
Ωστόσο, το θέμα είναι ότι και η ΑΚΤΩΡ σε άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς είχε κατέβει σε κοινοπραξίες, διαφορετική σε σύνθεση σε κάθε έργο. Οπότε, αναρωτιούνται στην αγορά, γιατί μια εταιρεία ακυρώνεται επειδή δεν κατέβηκε στον εν λόγω διαγωνισμό με τους ομίλους με τους οποίους συμμετείχε σε άλλο τέτοιο έργο, ενώ για την ΑΚΤΩΡ δεν ισχύει αυτό; Και πώς μπορεί η ΑΚΤΩΡ να επικαλείται ως "εμπειρία" σε τέτοια έργα τη συμμετοχή της σε άλλες κοινοπραξίες, με άλλη νομική μορφή και σύνθεση, αλλά αυτό δεν ισχύει για άλλους υποψήφιους;
Περί προσφοράς…
Αλλά και γιατί μια συμμετοχή κρίνεται μη παραδεκτή επειδή δίνει χαμηλό ποσοστό έκπτωσης όσον αφορά σε "κομμάτι" του διαγωνισμού; Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνολική οικονομική προσφορά της ΑΚΤΩΡ (προσφορά σε οικοδομικά-Η/Μ και εξοπλισμό) δεν ήταν η χαμηλότερη, άρα και η πιο συμφέρουσα για το Δημόσιο, καθώς υπήρχαν τουλάχιστον 2 προσφορές χαμηλότερες, ενώ 1-2 ακόμα ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτή της ΑΚΤΩΡ. Αρα, από οικονομικής άποψης το Δημόσιο είναι χαμένο, η δε προσφορά του ομίλου περιείχε έκπτωση 14,49%.
Ανάλογα φαινόμενα στην ΕΡΓΟΣΕ;
Πάντως, στην κατασκευαστική αγορά λέγεται ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και εις βάρος του ανταγωνισμού, κυοφορούνται και σε άλλους φορείς. Κάποιοι μάλιστα "δείχνουν" και προς την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ, κάνοντας λόγο για τον διαγωνισμό για το σιδηροδρομικό έργο "Κατασκευή Β' λειτουργικής φάσης Θριάσιου Πεδίου και κατασκευή σταθμού Ζεφυρίου", ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ.
Στο οποίο συμμετείχαν οι ΑΕΓΕΚ, J&P ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΘΕΜΕΛΗ, με την τελευταία να φέρεται, σύμφωνα με φήμες, να έχει κάνει τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά. Αλλά τελικά το θέμα έχει "παγώσει", ενώ πηγές της κατασκευαστικής αγοράς μιλούν πάλι για επανάληψη του φαινομένου να ακυρώνονται σταδιακά οι συμμετέχοντες και να μείνει μόνο… η ΑΚΤΩΡ. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα, εφόσον ισχύουν οι "ψίθυροι", που θα το δούμε προσεχώς…
http://www.exipno.gr/index.php/news/paraskinio/17338-2011-10-03-16-31-03