Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Μόνο με την Υποστήριξη των Στρατηγικών Προτεραιοτήτων Της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έρθει η Ανάπτυξη στην Ελλάδα.



 Όταν πριν από 32 χρόνια εντάχτηκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή ένωση,
ο ελληνικός λαός είδε εκείνη την καθοριστική ημέρα με αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον. Όμως και
η  Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη, τότε το 1978, να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ένωση, αλλά και η  τότε ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα (ε.ο.κ.), είχε  αντιρρήσεις για την ένταξη της χώρας μας βασιζόμενη στην οικονομική ανάπτυξη της. 

Η τότε Ε.Ο.Κ ήταν μια «κοινότητα» στην οποία άνηκαν δύο διαφορετικές ομάδες χωρών. Η μία των οικονομικά ισχυρών, με τις χώρες που  συμμετέχουν σήμερα στους g8, και η άλλη  των οικονομικά ασθενέστερων. Την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων , όπως πολλές φορές τότε αναφέρονταν από την κάθε πολιτική ηγεσία , οι έλληνες δεν μπόρεσα να την καταλάβουν , οι δεν τους έδωσαν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό. 
Υπήρχαν χώρες  που αποφάσιζαν και είχαν ωφέλει από την οικονομική πρόοδο και χώρες που απλά  υπηρετούσαν  και ήταν θεατές  στην  πρόοδο αυτή.
Η πορεία της Ελλάδας ήταν πορεία  που προσπαθούσε να αναπτυχθεί ανάμεσα σε αυτές τις δύο ταχύτητες, από την μία η υψηλή ταχύτητα της Ενιαίας Ευρώπης και από την άλλη η χαμηλή ταχύτητα των μη αναπτυγμένων χωρών .
Η Ελλάδα προσπαθούσε να μην έχει μεγάλες αποκλίσεις από καμία μεριά. Αυτή η  οικονομική στρατηγική με την εξωτερική πολιτική προσπάθεια  βοήθησε την χώρα σε μια αναδιάρθρωση της οικονομίας  αλλά δεν έφερε την ανάπτυξη που περίμενε ο κόσμος και φάνταζε με την ενιαία Ευρώπη.
Η Προοπτική πολιτικής και οικονομικής ισορροπίας για την φτωχή Ελλάδα που είχε και έχει ανάγκες από επενδυτικά κεφάλαια μόνο με την ένταξη θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Όμως ήταν λίγοι εκείνοι που από τότε έως σήμερα γνώριζαν και γνωρίζουν τα μέτρα τα οποία από τότε έπρεπε να παρθούν για τους έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους ώστε να έρθει η οικονομική σύγκλιση.
Κανείς τότε δεν αναρωτήθηκε εάν έπρεπε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και να εξεταστούν οι στόχοι  της ένταξης ώστε να ενταχτούμε στους οικονομικά ισχυρούς η  να συνεργαστούμε με τους οικονομικά αδύνατους σε μία αμφίδρομη πορεία.
Η  ανάπτυξη μιας χώρας  σχεδιάζεται για την κοινωνία ,για να δώσει τους πόρους της εξέλιξης της κοινωνίας προς μια ήδη στοχευόμενη κατεύθυνση. Αν δεν υπάρχουν στοχευόμενες κατευθύνσεις η οποιαδήποτε  ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Στην Ελλάδα ανέκαθεν θέλαμε την ανάπτυξη αλλά επιχειρούσαμε μια ανάπτυξη χωρίς στοχευόμενες κατευθύνσεις χωρίς στρατηγική συνεργασίας.
Ότι προσπάθεια κάναμε βασίζονταν πάνω σε τακτικές και όχι σε στόχους  Η ανάπτυξη των δομών της κοινωνίας και η στρατηγική προτεραιότητας κάθε δομής φέρνει την επιθυμητή ανάπτυξη.
Μια τέτοια δομή που μπορεί να φέρει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι ο Πολιτισμός.
Σε πολλές χώρες ο πολιτισμός είναι πολυτέλεια, στην Ελλάδα δεν επιτρέπετε να μιλάμε για πολυτέλεια. Μόνο μέσω του πολιτισμού θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και να δούμε την ανάπτυξη που περιμένουμε.
Οι  γεωπολιτικές συντεταγμένες της χώρας, ο γεωγραφικός  χώρος  της Ελλάδας, και η στρατηγικής της σημασία, η ιστορία της και ο πολιτισμός της, καθώς και η  εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, είναι  αυτά που θα φέρουν  την ανάπτυξη.
Αν δε δώσουμε σημασία στον πολιτισμό τότε θα βγούμε από τον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας και θα κατευθυνθούμε στην αλλοτρίωση.
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πολιτισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητας για την ανάπτυξη μιας χώρας.
Την Υποστήριξη  αυτής της δομής της κοινωνίας μέσα από τις τάσεις που ζητά και οροθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , πρέπει  να κάνουμε ανάγκη για καθορισμό μιας πολιτικής πορείας οποία θα δημιουργήσει μια κοινωνία αλληλεγγύης και σεβασμού , μιας κοινωνίας στην οποία η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση θα φέρει την αποδοχή και το σεβασμό.
Η Δημιουργία ,η αναφορά με κάθε τρόπο αλλά και η προβολή πολιτιστικών δρώμενων και εκδηλώσεων σε τομείς της δομής του Πολιτισμού όπως είναι ο Αθλητισμός αλλά και η σύνδεση της δομής του Τουρισμού με τον Πολιτισμό , με τρόπο που να διασφαλίζει και να αξιοποιεί την προσέγγιση όχι μόνο του κέντρου της  χώρας αλλά και ξεχωριστών Νομών είναι αυτό που πρέπει να γίνει  αρχικός στόχος και  κατεύθυνση της ανάπτυξης με μία πολιτική συνεργασίας όλων μας.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την ΛΕΥΚΑΔΑ.
Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή ένωση όχι μόνο άνοιξε τον δρόμο για ανάπτυξη αλλά ανέβασε και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και στο παρελθόν τα κοινοτικά πακέτα άνοιξε ο δρόμος  της χρηματοδότησης.
Οι Επιχορηγήσεις που προσφέρονταν λειτουργούσαν και λειτουργούν ως κινητήριος μηχανισμός οικονομικής , κοινωνικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξέλιξης, όχι μόνο γιατί ενίσχυσαν τις αδύνατες Ελληνικές περιφέρειες αλλά και γιατί βοήθησαν τις ευπαθείς ομάδες και αύξησαν τις θέσεις εργασίας.
Γιατί όμως οι χρηματοδοτήσεις  αυτές μειώθηκαν οι δεν γίνονται πια;
Οι απαντήσεις είναι πολλές . Η έλλειψη τεχνογνωσίας σε αρκετούς δήμους και περιφέρειες  είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα για να χαθούν πολλά κοινοτικά κονδύλια , επειδή δεν ξέρουν που και πώς να τα ζητήσουν. Σε αυτή την έλλειψη γνώσης έρχεται να προστεθεί η κακοδιαχείριση από φορείς που έχουν είδη πάρει χρηματοδότηση αλλά και η σπατάλη χωρίς έργο με αποτέλεσμα όχι μόνο την μείωση αλλά και την κατάργηση της χρηματοδότησης με την επιβολή προστίμων από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να διατυπώνει λάθος σκέψεις για την σημασία της ένταξης και ότι αυτό ακολουθεί .
Και ενώ οι Ευρωπαϊκές μετρήσεις  δείχνουν  ότι, οι Έλληνες επιθυμούν και αποδέχονται από κοινού πολλά σημεία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλούς τομείς , στο περιβάλλον ,τον πολιτισμό , την παιδεία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την καταπολέμηση της εγκληματικότητας , της ανεργίας , σε θέματα οικονομίας κα . αλλά και ότι  η δημιουργία ενός  Ευρωπαϊκού Συντάγματος θα αποδώσει στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα , ώστε να γίνει ισχυρή η Ελλάδα , ταυτόχρονα όχι μόνο δεν γνωρίζει τον τρόπο οι τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτό αλλά και παράλληλα δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Δεν παρακολουθεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλα θεσμοθετημένα όργανα στης Ευρωπαϊκής Ένωσης .Η χαλαρή ψήφος στις Ευρωεκλογές , για τους Έλληνες , αποτελεί μια ψήφο  κομματική , είτε διαμαρτυρίας προς την εκάστοτε κυβέρνηση , γεγονός που δημιουργεί αρκετά  προβλήματα  ενώ  άρχισε να  αποδίδεται στην Ε.Ε η  ανεργία και η ακρίβεια, και κανείς δεν είδε τον διεθνή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ειρήνης, παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, πολιτισμικότητας  , προστασίας του περιβάλλοντος , και πολιτισμού αλλά και κανείς δεν έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη μπορεί και θέλει να μας δώσει χρήματα μέσα από πολλά επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.Με αυτόν τον τρόπο φτάσαμε να παρουσιάζονται νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού οι οποίες αυτή την φορά αφορούν εργαζόμενους  και εργοδότες.
Η έλλειψη ρευστότητας έχει σταματήσει κάθε ανάπτυξη. Αυτό όμως δεν είναι κατευθυντήριος στόχος. Ας αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες μας και οι  διαφορετικές εμπειρίες μας , ας γίνουν πηγή γνώσης και ανάπτυξης. Ας διασφαλίσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, και ας είμαστε οι πρώτοι που θα μπούμε στην τροχιά ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με στρατηγικές προτεραιοτήτων που θα δείξουν την ικανότητα μας στην ανάπτυξη.
Η Λευκάδα  μπορεί  να κάνει πρώτη την διαφορά.


                                                   Θεμιστοκλής. Σ.  Καββαδάς
                                     Δρ.    Πολιτιστικών και Αθλητικών  Επιστημών
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger