Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ναι στις αποκρατικοποιήσεις. Όχι στην τροπολογία.




Έπειτα από τρεις ολόκληρες ώρες, το Σώμα ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ καταψήφισε την τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ.


Η κυβερνητική συνοχή -ως φαίνεται- κατάφερε να μείνει όρθια στο πρώτο κρίσιμο crash test, ωστόσο η συγκυβέρνηση εδέχθη απώλειες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Παρών» στην επίμαχη τροπολογία -με εξαίρεση τον κ. Οικονόμου- δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ από την αίθουσα απουσίαζε ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που σχολιάστηκε μέσω Twitter από τον Γιάννη Μανώλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Επίσης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στην ενημέρωση της Ολομέλειας για τις αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της Βουλής, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές:

Άρθρο 1: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 2: 148 ΝΑΙ / 139 ΟΧΙ / 6 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 3: 156 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ / 2 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 4: 146 ΝΑΙ / 121 ΟΧΙ / 26 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 5: 158 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ
Άρθρο 6: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 7:Τροπολογία: 136 ΝΑΙ / 143 ΟΧΙ / 14 ΠΑΡΟΝΤΕΣ




Οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τα άρθρα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ.

Από το ΠΑΣΟΚ «παρών» στο άρθρο 4 δήλωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και «ΟΧΙ» στην τροπολογία που εντάσσει ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.  Εκτός αυτής της γραμμής βγήκαν οι βουλευτές: Δ. Κρεμαστινός, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Μωραϊτης, Απ. Κακλαμάνης, Λ. Γρηγοράκος, Μ. Κασσής Θ. Παραστατίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Τριαντάφυλλος, Π. Δήμας, Μ. Χρυσοχοϊδης, Αν. Λοβέρδος, Αν. Γκερέκου.

Επίσης 11 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν και δεν ψήφισαν το 2ο άρθρο. Συγκεκριμένα 
οι κ.κ. Κακλαμάνης, Μπόλαρης, Κασσής, Δριβελέγκας και η κα Τζάκρη. «Παρών» ψήφισαν οι Μωραϊτης, Ντόλιος, Παραστατίδης, Σκανδαλίδης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν τα άρθρα 2,3,5 ενώ στην τροπολογία δήλωσαν «παρών». Ο κ. Βουδούρης είπε ΟΧΙ στα άρθρα 2-3-5 και ΝΑΙ στα 1-4-6, «Παρών» στο άρθρο 7. Διαφοροποιήθηκε ο κ. Βασίλης Οικονόμου ο οποίος καταψήφισε τα άρθρα 2,3,5, ψηφίζοντας όμως την τροπολογία.

Aναλυτικά:

Άρθρο 1 

Περιλαμβάνει τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015

Άρθρο 2

Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών, Ραφήνας

Άρθρο 3

Ρυθμίζονται θέματα αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών συναφή με τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται με τον παρόντα νόμο

Άρθρο 4

Ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, Παιδείας. Mείωση αποδοχών υπαλλήλων του Δημοσίου

Άρθρο 5

Καταργείται η υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς υπέρ του ΤΕΕ για τις πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες


Άρθρο 7: Εμπεριέχει την τροπολογία για την ένταξη του ασφαλιστικό ταμείου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα των δικηγόρων, γιατρών, συμβολαιογράφων.

Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

Ο Προϋπολογισμός φέρνει το 2013 νέα μέτρα ύψους 10,98 δισ. ευρώ, τα οποία (λόγω ύφεσης) θα αποδώσουν στην πράξη 9,4 δισ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα το έλλειμμα. Από αυτά, τα 7,6 δισ. ευρώ είναι περικοπή δαπανών και το υπόλοιπο ποσό αυξήσεις φόρων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 748 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (μαζί με τόκους) διαμορφώνεται στα 9,4 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 5,6% και οι πρωτογενείς δαπάνες να περισταλούν κατά 6,2%. Το σύνολο των δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού, πλην χρεολυσίων, αναμένεται να μειωθεί κατά 9,8%.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων φέτος και το 2013 διαμορφώνεται στα 6,85 δισ. ευρώ. Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες κατανέμεται σε 3,5 δισ. φέτος και 3,5 δισ. ευρώ το 2013.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού:

Για το έτος 2013, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να περιορισθεί στα 9,4 δισ. ευρώ ή στο 5,2% του ΑΕΠ και το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 748 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ. 

Η βελτίωση του ελλείμματος κατά 1,4 εκατοστιαίες μονάδες θα προέλθει κυρίως από τη βελτίωση του αποτελέσματος του ισοζυγίου του κρατικού προϋπολογισμού και ιδιαίτερα από το σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι μειωμένες κατά 6,05 δισ. ευρώ.

Στο 189,1% το χρέος του 2013

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 340.600 εκατ. ευρώ ή 175,6% του ΑΕΠ, έναντι 355.657 εκατ. ευρώ ή 170,6% του ΑΕΠ το 2011, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,0% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι σε απόλυτους αριθμούς το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 15.057 εκατ. ευρώ. 

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης του έτους 2013 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 346.200 εκατ. ευρώ ή 189,1% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,5% του ΑΕΠ έναντι του 2012.

Παραδοχή για «φαύλο κύκλο» δημοσιονομικής προσαρμογής

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση: Βασικό χαρακτηριστικό των οικονομικών εξελίξεων για το 2012 ήταν η παραμονή της οικονομίας σε βαθιά ύφεση, η οποία άρχισε το 2008 και συνεχίζεται αμείωτη για πέμπτο συνεχόμενο έτος, με τη συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ να ξεπερνά το 20% την τελευταία πενταετία. Φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία έχει περιπέσει σε έναν φαύλο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής - ύφεσης - μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με κεντρικό σημείο αναφοράς την εντεινόμενη αβεβαιότητα, ο οποίος μπορεί να διακοπεί, αν ενισχυθούν οι θετικές προσδοκίες για την οικονομία. Οι θετικές προσδοκίες είναι συνάρτηση, κυρίως, ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού πλαισίου και πρωτοβουλιών για την ανάταξη της οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει η εισηγητική, η δημοσιονομική στρατηγική της Κυβέρνησης για το 2013 βασίζεται στους παρακάτω πυλώνες:

- στην εφαρμογή ενός νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013-2016

- στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών

- στη δημιουργία ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος

- στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και

- στην περαιτέρω αναδιάρθρωση και συγχώνευση των φορέων του δημόσιου τομέα.

http://www.zougla.gr
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger