Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ι.Ν. ΜΕ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ.

Ειδήσεις όλο το 24ωρο απο ΛευκαδαΜεταφορά μαθητών και μείωση ΚΑΠ θέματα συζήτησης με τον Υπουργό Εσωτερικών
Με τον Υπουργό Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη, είχε συνάντηση χθες ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργού με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επιτακτικά αφενός το θέμα της δραματικής, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Σπύρου, περικοπής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και αφετέρου το επίμαχο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών κατά τη σχολή περίοδο 2012 – 2013.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, επικαλούμενος την αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των Δήμων να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των διαγωνισμών για την μεταφορά των μαθητών, αρμοδιότητα που περιήλθε στους δήμους με το νόμο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ζήτησε την σύμφωνη γνώμη των Περιφερειαρχών, ώστε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου οι Περιφέρειες να αναλάβουν την ευθύνη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Υπό προϋποθέσεις η μεταφορά μαθητών
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αλλά και οι Περιφερειάρχες που συμμετείχαν στην σύσκεψη έθεσαν από κοινού στον Υπουργό τις προϋποθέσεις, ώστε να αναλάβουν εκ νέου την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών για την σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες ημέρες.
Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες έγγραφες δεσμεύσεις και εάν είναι δυνατόν νομοθετικές διασφαλίσεις, πέραν των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει το Κράτος απέναντι στις Περιφέρειες από την περσινή χρονιά, αλλά και τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν για την προσεχή σχολική περίοδο.
Συμφωνήθηκε η τελική απόφαση των Περιφερειαρχών να σταλεί εγγράφως προς το Υπουργείο, αφού αναλάβει εγγράφως και το ίδιο τις δεσμεύσεις που ζητήθηκαν.
Δραματική η μείωση των ΚΑΠ
Παράλληλα, οι Περιφερειάρχες έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση το τεράστιο πρόβλημα των περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τις Περιφέρειες που ξεπερνά σε ορισμένες ακόμη και το 68% σε σχέση με το 2011.
Συγκεκριμένα οι 13 Περιφέρειες το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν λάβει 59.012.692 ευρώ ενώ το 2011 έλαβαν 337.291.859 ευρώ και το 2010 343.589.516 ευρώ.
Επισημάνθηκε προς την ηγεσία του Υπουργείου ότι ενώ είναι αντιληπτό το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, εντούτοις οι μεγάλες περικοπές των ΚΑΠ θα οδηγήσουν τις Περιφέρειες σε ουσιαστική πτώχευση, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις λειτουργικές τους ανάγκες αλλά σε εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων τους προς τους πολίτες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι και να αποφευχθούν τα χειρότερα σε ένα νέο θεσμό που όπως είπε η Κυβέρνηση τον πιστεύει και τον στηρίζει.
Σπ. Σπύρου: «Απαξιώνεται ο θεσμός της Περιφέρειας, «κλαδεύονται» αρμοδιότητες και μειώνονται οι πόροι για επενδύσεις»
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδη, δήλωσε: «Η δραματική μείωση των ΚΑΠ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι καταλυτική, καθώς πλήττει, κυρίως, τον τομέα των επενδύσεων.
Ασφαλώς και επιδεικνύουμε κατανόηση για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, ωστόσο, όπως επεσήμανα και στον Υπουργό, το Αθηνοκεντρικό Κράτος δεν μπορεί να συνεχίζει να «κλαδεύει» αρμοδιότητες από ένα νέο θεσμό, όπως είναι η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, εκμεταλλευόμενο τις εκάστοτε συγκυρίες. Από τα πρώτα της βήματα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, εξαιτίας της απαξίωσης που υπέστη από τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της και την περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων, από ουσιαστικός θεσμός μετατρέπεται σταδιακά σε διαχειριστή των πεπραγμένων της κεντρικής εξουσίας και αδυνατεί να χαράξει τη δική της πολιτική ανάπτυξης, με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
Θεωρώ», κατέληξε ο Περιφερειάρχης, «και το τόνισα αυτό και στον κ. Στυλιανίδη, ότι η νησιωτική μας Περιφέρεια χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης, λόγω των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε όλους τους τομείς».

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger