Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012




ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: ψηφίζουμε μόνο κόμμα χωρίς σταυρούς, θέμα με την ανακατανομή των εδρών λόγω απογραφής
Η νέα εκλογική διαδικασία θα γίνει με κάποιες αλλαγές σε σχέση με εκείνη της 6ης Μαΐου. Αυτή τη φορά οι πολίτες θα επιλέξουν το κόμμα της προτίμησης τους αλλά χωρίς να βάλουν σταυρό προτίμησης σε κάποιον βουλευτή.

Ο εκλογικός νόμος προβλέπει πως εφόσον οι εκλογές επαναληφθούν μέσα σε 18 μήνες από την πιο πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση τότε οι νέες εκλογές θα γίνουν με δεσμευμένη λίστα υποψηφίων.Η πλέον πιθανή ημέρα των νέων εκλογών φαντάζει η 17 Ιουνίου.

Όπως είπαμε και παραπάνω οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν κόμμα και όχι υποψήφιο (άρα χωρίς σταυρό προτίμησης). Συμμετοχή θα έχουν τα κόμματα που πήραν μέρος και στις εκλογές της 6ης Μάη.Το πρόβλημα για την νέα εκλογική αναμέτρηση είναι η μη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων από την Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ψηφίσουμε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και μετεκλογικά είναι πολύ πιθανό να έχουμε σειρά από προσφυγές από βουλευτές που δεν εκλέχθηκαν.Πάντως σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν βάσει της απογραφής του 2011 έρχονται μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των εδρών:

Μεγάλη κερδισμένη βγαίνει η Β` Αθήνας που από 42 έδρες που είχε μέχρι τώρα, με την νέα απογραφή θα εκλέγει 53 βουλευτές. Κερδισμένες και η Α` και Β` Θεσσαλονίκης που από 16 και 7 έδρες αντίστοιχα θα έχουν 20 και 10. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη θα εκλέγουν 133 βουλευτές, δηλαδή σχεδόν τους μισούς του Κοινοβουλίου.

Τα αποτελέσματα θα κρίνουν και τους βουλευτές που θα εκλέξει κάθε κόμμα στην επόμενη Βουλή. Ο αρχηγός του κάθε κόμματος έχει το δικαίωμα να καταρτίσει τις λίστες των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους που επιθυμεί ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου και να θέσει εκτός ψηφοδελτίων βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.

Το ΠΔ 152/1985 στο οποίο και ρητά παραπέμπει ο εκλογικός νόμος στο άρθρο 72 παρ 11 του ΠΔ 26/2012, προβλέπει ότι Βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά υποψηφία, της λίστας του ψηφοδελτίου όπως θα την καθορίσει το κόμμα ανά εκλογική περιφέρεια, και όχι οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης. 
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger