Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2012 Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς

Ειδήσεις όλο το 24ωρο απο ΛευκαδαΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – 310 80 ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΡΥΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2012
Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς
Χτισμένη στην άκρη του οροπεδίου «Λιβάδι» της Καρυάς, ιδρύθηκε κατά τους ιστορικούς το 1605 από τον ιερομόναχο Ιερεμία Αραβανή, όμως πρέπει να αναζητηθεί η αρχή της αρκετούς αιώνες πιο πριν. Για αιώνες έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή του νησιού. Στις αρχές του 19ου αι. ήταν το πλουσιότερο και πολυπληθέστερο μοναστήρι της Λευκάδας. Ήδη από τον 18ο αιώνα η Μονή της Οδηγήτριας και πολλοί ναοί σε όλο το νησί ήταν μετόχια του, ενώ τον 19ο αι. συντηρούσε Λύκειο στην πόλη της Λευκάδας, με διευθυντή τον Διδάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλλίδα. Από την αδελφότητα της Ι. Μονής αναδείχθηκαν σπουδαίες μορφές της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως οι Μητροπολίτες Άνθιμος και Ευγένιος Μαρίνος, Γρηγόριος Αραβανής κ.ά.
Στο κέντρο του καθολικού είναι θαμμένος ο Σίμος Μπούας ή Γρίβας (+1622), πρώην ληστής, ανακαινιστής της Μονής. Ο σημερινός ναός, μονόχωρος, με ξύλινη στέγη και γυναικωνίτη, κοσμείται από εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αι. σε τρεις ζώνες. Ερειπωμένες σώζονται οι πτέρυγες των κελλιών της Μονής, μάρτυρες της παλιάς της δόξας, αλλά και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Η μονή διαλύθηκε το 1930 και η περιουσία της μοιράσθηκε σε «ακτήμονες». Ακολούθησαν χρόνια παρακμής, φθοράς και ολοκληρωτικής κατάρρευσης.
Το 1996 ο ναός ευπρεπίσθηκε και λειτούργησε ξανά ύστερα από πολλές δεκαετίες. Ακολούθησε η αναστήλωση του Καθολικού, με ενέργειες της τότε Κοινότητος και, εν συνεχεία, του Δήμου Καρυάς. Το 2010 εκπονήθηκε η μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης και των κελλιών της Ι. Μονής, με δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας.
Το 2011, η Ιερά Μονή ανασυστήθηκε ως αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ., με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου. Διοικείται από ηγουμενοσυμβούλιο – διοικούσα επιτροπή. Στις 23-06-2011 τελέσθηκε η πρώτη κουρά μοναχού μετά από εννέα δεκαετίες.
Πανηγυρίζει στις 24 Ιουνίου, στο Γενέσιο του Προδρόμου. Τελούνται τακτικά ι. ακολουθίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Υπεύθυνοι: π. Πανογιώργος Κτενάς (τηλ.: 26450 41155, 41698 – 6936422172) – π. Χριστοφόρος Αραβανής (τηλ.: 6981892413)
Ματαιώνεται η προγραμματισμένη για την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2012 πέμπτη συνάντηση των Διαλόγων Γονέων
Γίνεται γνωστό ότι η προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2012 στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι Πέμπτη συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων», με ομιλητή τον θεολόγο, αρχηγό κατασκηνώσεων και συγγραφέα κ. Άγγελο Γκούνη δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.
Στην Ιερά Μονή θα τελεσθεί όμως κανονικά η ακολουθία του Εσπερινού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου, ώρα 6.00 μ.μ.

www.kolivas.d
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger