Ειδήσεις όλο το 24ωρο απο Λευκαδα
Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζονται σειρά προβλημάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είχαν προκύψει από την εφαρμογή του “Καλλικράτη”. Το νομοσχέδιο έχει ήδη παραδοθεί για διαβούλευση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Ένωση Περιφερειών και στους εκπροσώπους των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων (αναλόγως του αριθμού κατοίκων των δήμων), αλλά και περιορισμός των αποζημιώσεων των αιρετών. Στο άρθρο 1, Αντιδήμαρχοι προβλέπεται:
«Το άρθρο 59 του ν.3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
1. Ο αριθμός των αντιδημάρχων ορίζεται ως εξής:
[...] Στους δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις (3) αντιδήμαρχοι…
[...] Ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν (1), εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε (5) έως και οκτώ (8).»
Ο Δήμος Λευκάδας έχει σήμερα επτά (7) Αντιδημάρχους – αυτός τουλάχιστον ο αριθμός αναφέρεται στην επίσημη διαδικτυακή παρουσίαση του Δήμου Λευκάδας. Ίσως να μην έχει γίνει ανανέωση της σελίδας και ο αριθμός να είναι οκτώ (8).
Εφόσον, ο εν λόγω Νόμος ισχύσει άμεσα, ο αριθμός των αντιδημάρχων θα μειωθεί στους τέσσερις. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο επίσημος πληθυσμός του Δήμου Λευκάδας είναι 21.414, ενώ με την απογραφή του 2011 -που όμως δεν έχει επίσημα αναγγελθεί- φθάνει στον αριθμό των 22.710, οπότε οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, τέσσερις. Ο χρόνος θητείας των αντιδημάρχων θα είναι εφεξής 2,50 έτη.
Παραθέτουμε αναλυτικότερα κάποια επιλεγμένα άρθρα, όπως έχουν δημοσιευτεί στον ιστότοποΝΕΟΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Άρθρο 1, Αντιδήμαρχοι
Το άρθρο 59 του ν.3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
1. Ο αριθμός των αντιδημάρχων ορίζεται ως εξής:
Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους ορίζεται ένας (1) αντιδήμαρχος.
Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο (2) αντιδήμαρχοι.
Στους δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις (3) αντιδήμαρχοι.
Από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4) αντιδήμαρχοι.
Στους δήμους με πληθυσμό εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι.
Στους δήμους με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων ορίζονται έως έξι (6).
Ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν (1), εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε (5) έως και οκτώ (8), κατά δύο (2) εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι από εννέα (9) έως και δώδεκα (12) και κατά τρεις (3) εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι δώδεκα (12) και ανώτερος.
Στους δήμους της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν. 3852/2010 ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι ίσος με τον αριθμό των δημοτικών κοινοτήτων και μπορεί να αυξηθεί κατά δύο (2).
4. Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών.
Άρθρο 3
Περιφερειακές Επιτροπές
1. Συγκροτείται γνωμοδοτικό όργανο σε κάθε περιφερειακή ενότητα στο οποίο μετέχουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέγονται στην περιφερειακή ενότητα, το οποίο ονομάζεται «Περιφερειακή Επιτροπή» και ακολουθεί το όνομα της περιφερειακής ενότητας.
Την περιφερειακή επιτροπή συγκαλεί και προεδρεύει σε αυτήν ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας.
Άρθρο 6
Καταστατική θέση των αιρετών
1. Οι περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, οι οποίοι λαμβάνουν αντιμισθία, δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των περιφερειακών ή δημοτικών συμβουλίων και των οικονομικών επιτροπών, καθώς και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων ή των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν. 3852/2010 των Περιφερειών
2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 93 του ν.3852/10 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής; «7. Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και αντιπρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτηση τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν.»
4. Προστίθεται παράγραφος 8 στο άρθρο 93 του ν.3852/10 η οποία έχει ως εξής: «8. Οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους την ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ή των επιτροπών του δήμου στις οποίες είναι μέλη, εφόσον διεξάγονται σε εργάσιμες ώρες και ημέρες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή της αντίστοιχης επιτροπής χορηγεί στους δημοτικούς συμβούλους, που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, βεβαίωση συμμετοχής στη συνεδρίαση, για την υπηρεσία ή τον εργοδότη.»
Άρθρο 7
Αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών.
9. Οι Περιφέρειες είναι αρμόδιες για τη σύναψη νέων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 μέχρι 28.2.2012, στις περιπτώσεις που προέκυψαν κενά δρομολόγια λόγω αδυναμίας των μεταφορέων που είχαν συμβληθεί με αυτές ως προς την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς.
Οι νέες συμβάσεις συνάπτονται με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.
Συμβάσεις μεταφοράς μαθητών που συνάφθηκαν μετά από την 1.9.2011, χωρίς να αποτελούν παρατάσεις των συμβάσεων που είχαν συναφθεί κατά το σχολικό έτος 2010-2011 από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, παρατείνονται μέχρι την 28.2.2012.
Άρθρο 13
Θέματα προσωπικού ΟΤΑ
5. Γενικοί γραμματείς δήμων, ιδιαίτεροι γραμματείς δημάρχων, ειδικοί σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες δημάρχων, οι οποίοι διορίστηκαν στις θέσεις αυτές κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο θεωρείται ότι έχουν διοριστεί για κάθε συνέπεια από την ημερομηνία της έκδοσης της απόφασης διορισμού τους από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο και όχι από την ημερομηνία της δημοσίευσής της στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Άρθρο 15
Δημοτικά Κοινωνικά Παντοπωλεία.
1.Τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία είναι υπηρεσία παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για την σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες. Στο πλαίσιο των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων ο δήμος μπορεί να διοργανώνει και συσσίτια για την διανομή φαγητού σε άπορους κατοίκους.
2.Τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία ιδρύονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται ισομερώς όλες οι δημοτικές παρατάξεις και στην οποία συμμετέχει επιπλέον και προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν αντιδήμαρχος.
3.Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφασή της τον διαχειριστικό απολογισμό. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου.
4.Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων.
|