Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Σύσκεψη για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων»

Ειδήσεις όλο το 24ωρο απο Λευκαδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Σύσκεψη για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων»
Σπ. Σπύρου: Να δούμε σοβαρά τον Πρωτογενή Τομέα και ως εναλλακτική πρόταση, που θα συνδέεται με τον Τουρισμό

Ηλίας Μαλλιάς: Στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Π.Ι.Ν. η πρόταση «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων»
Η «Μάνα – ΓΗ» φρόντισε γενιές και γενιές ανθρώπων και έλυνε τον τρόπο επιβίωσης στις παραδοσιακές κοινωνίες, είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», που έκανε ο Γενικός Διευθυντή Γεωργικών Εφαρμογών & Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανδρέας Κατζηλάκης.
«Όμως», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, «στα Ιόνια Νησιά, ο Πρωτογενής Τομέας, με την ανάπτυξη του Τουρισμού – σταδιακά – εγκαταλείφθηκε και τα αγροτικά προϊόντα περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με αφορμή την πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πρέπει να δούμε σοβαρά τον Πρωτογενή Τομέα και ως παραγωγή προϊόντων αλλά και ως σύνδεσή του με τον Τουρισμό. Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση, συνδεδεμένη με τα τοπικά μας προϊόντα, την ενίσχυση των παραγωγών, την προβολή και διακίνηση των προϊόντων αυτών εντός και εκτός των νησιών».
Ηλίας Μαλλιάς: Στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Π.Ι.Ν. η πρόταση «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων»
Στη σημασία του «Καλαθιού», ως βάση για την Αγροτο – Τουριστική Ανάπτυξη των νησιών του Ιονίου, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ηλίας Μαλλιάς, και επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία του «Καλαθιού».
«Οι προτάσεις, που σχετίζονται με το «Καλάθι»», τόνισε ο κ. Μαλλιάς, «θα συμπεριληφθούν και στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΠΙΝ για την αγροτική οικονομία, για την οποία γίνονται προσπάθειες επανεκκίνησης, ως εναλλακτική αλλά και ως προστιθέμενη στον Τουρισμό, πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους.
Τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα των νησιών μας», πρόσθεσε ο κ. Μαλλιάς, «χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τόσο για την ποιότητά τους όσο και για τη δυναμική τους, ακόμη και ως εξαγώγιμο προϊόν».
Βελτίωση της συνοχής του συνόλου του αγροτικού κόσμου
Ο Γενικός Διευθυντή Γεωργικών Εφαρμογών & Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανδρέας Κατζηλάκης, εξήγησε στους συμμετέχοντες στην παρουσίαση ότι το λεγόμενο «Καλάθι» αποτελεί ένα σύνολο ενεργειών που έχουν σας στόχο:
  • την αύξηση και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος,
  • την αειφορική παραγωγή και διαχείριση αγροτικών προϊόντων,
  • τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους παραγωγικούς τομείς (π.χ. τουρισμός),
  • τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και τέλος
  • τη βελτίωση της συνοχής του συνόλου του αγροτικού κόσμου.
Το κύριο βάρος της δημιουργίας του «Καλαθιού» το φέρουν οι Περιφέρειες, καθώς είναι οι φορείς που αποφασίζουν για τις ενέργειες που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του «Καλαθιού».
Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συνδράμει ως προς την παροχή συμβουλών, τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών και τη βελτίωση των προτάσεων που θα συνταχθούν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.
Το βασικότερο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Κατζηλάκης, ήταν η συγκρότηση του καλλιεργητικού πλάνου, το οποίο θα περιγράφει αναλυτικά τα προϊόντα που καλλιεργούνται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η μεθοδολογία παραγωγής τους, οι τρόποι συγκέντρωσης, μεταποίησης, διάθεσης και προβολής των προϊόντων.
Ειδικά, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης όλων των παραγόμενων προϊόντων, είναι σκόπιμο να χωρισθούν σε κατηγορίες (εξαγώγιμα, επισιτιστικά και παραδοσιακά), καθώς ο διαχωρισμός αυτός θα διευκολύνει τον ορισμό της μεθοδολογίας υποστήριξης και προβολής τους.
Υποστηρικτικά – στο καλλιεργητικό πλάνο – στέκονται μία σειρά δομών, όπως οι αναδασμοί, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και η αγροτική οδοποιία.
Άλλα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κατζηλάκης, ήταν η ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης των παραγωγών, η προαγωγή ορισμένων προϊόντων ώστε να πιστοποιηθούν και να αυξήσουν με τον τρόπο αυτό τη ζήτησή τους αλλά και οι διαφορετικοί τρόποι που προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα, με στόχο τη βελτίωση της διάθεσής τους.
Η επιτυχία του επιχειρησιακού προγράμματος εξαρτάται από τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Ομάδα Εργασίας της ΠΙΝ, η οποία έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ομάδα αυτή καλείται να επεξεργαστεί όλα τα ζητήματα, να προβεί σε διαβούλευση με τους πολίτες, τα επιμελητήρια και τους τοπικούς παραγωγούς και εν συνεχεία να καταρτίσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Το Καλάθι Τοπικών Προϊόντων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», το οποίο θα περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και θα θέτει συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι θα είναι κοστολογημένοι, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και με προτεινόμενες δράσεις εφαρμογής.
Προτεινόμενα βήματα για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου
«Καλάθι Προϊόντων ΠΙΝ»
  • Σύσταση ομάδας Περιφερειακών Συμβούλων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, που θα ασχοληθούν με το θέμα.
  • Σύνταξη πολιτικού κειμένου, σχετικού με το θέμα, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΙΝ για διαβούλευσης (χρον. Διάρκειας 20-30 ημέρες) και θα απευθύνεται σε όλους τους σχετικούς επτανήσιους φορείς και πολίτες (Δήμοι, Επιμελητήρια, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ομάδες Παραγωγών, κτλ), προκειμένου να έχουμε τις δικές τους προτάσεις. Συγχρόνως να πραγματοποιηθούν ανοικτές συγκεντρώσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα για ενημέρωση όλων.
  • Σύσταση Επιτροπής Υπηρεσιακών Παραγόντων (Δ/ντες Αγροτικής Οικονομίας + Κτηνιατρικής) που θα συλλέξουν όλα τα στοιχεία και θα καταθέσουν προτάσεις, αφού σε συναντήσεις των μελών που θα πραγματοποιηθούν, προφανώς στην έδρα ή σε άλλη Π.Ε., θα επεξεργαστούν τις προτάσεις προκειμένου να συγκεραστούν και να βγει μία τελική πρόταση.
  • Συνεργασία με τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων και που θα ληφθούν υπόψη: οι προτάσεις των Υπηρεσιακών παραγόντων, οι προτάσεις των φορέων μετά τη διαβούλευση και οι απόψεις της ομάδας των Περιφερειακών Συμβούλων.
  • Σύσταση Κοινής Επιτροπής (υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, της Π.Ι.Ν, και Περιφερειακών Συμβούλων).
  • Τελική επιλογή τοπικών προϊόντων από την Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου και σύνθεση ενός κειμένου εργασίας Επιχειρησιακού Σχεδίου.
  • Τελική Εισήγηση της Κοινής Επιτροπής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο προς ψήφιση.
  • Μετά την ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο του τελικού Επιχειρησιακού Σχεδίου, αποστολή – υποβολή προς το Υπουργείου για έγκριση και υλοποίηση.
Κάντε κλικ εδώ για την ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ Π.Ι.Ν
Φώτο: 1. Από αριστερά: Ο Ανδρέας Κατζηλάκης, Γενικός Διευθυντή Γεωργικών Εφαρμογών & Έρευνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σπυρίδων Σπύρου, Περιφερειάρχης Ι.Ν. και ο Ηλίας Μαλλιάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ι.Ν.
2. Από αριστερά: Παναγιωτάκης Νικ. Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Κεφαλονιάς, Σμαραγδάκη Αικ. Γ. Δ/ντρια Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ι.Ν., Βάτος Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ζακύνθου, Καββαδίας Γερ., Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ΠΕ Κέρκυρας και . Παπαλεξάνδρου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας.
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger