Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Κάντε πετάλι προς ...την απώλεια βάρους - Νέα μελέτη για την ευεργετική δράση του ποδηλάτου στη ζωή μας!


 
Για πολλούς είναι απλά μία παιδική ανάμνηση. Για πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη, είναι η καθημερινότητα. Για όλους είναι ένας αποδοτικός δρόμος προς την απώλεια κιλών. Ο λόγος για το ποδήλατο, το οποίο, σύμφωνα με νέα μελέτη, από κοινού με το περπάτημα και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αποτελεί ένα μέσο - σύμμαχο για την απώλεια σωματικού βάρους.  
 
Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και η οποία στηρίχθηκε σε δεδομένα προερχόμενα από 7.500 εθελοντές, έδειξε ότι η μετακίνηση από και προς τη δουλειά με ποδήλατο, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με τα πόδια, σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος και ποσοστό λίπους στο σώμα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού British Medical Journal, οι άνδρες και οι γυναίκες, που επιλέγουν το ποδήλατο, το περπάτημα ή τα μέσα μαζικής μετακίνησης για να πάνε στη δουλειά, τείνουν να είναι και να διατηρούνται λεπτότεροι σε σχέση με εκείνους, που μετακινούνται με το αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, οι πιο «δραστήριοι» εργαζόμενοι είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος κατά 1 μονάδα, στην περίπτωση των ανδρών, και κατά 0,8 μονάδες για τις γυναίκες, σε σχέση με όσους μετακινούνταν με το αυτοκίνητό τους.
Από τη μελέτη, πάντως, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του «London School of Hygiene and Tropical Medicine and University College London» προκύπτει και άλλο ένα αρνητικό εύρημα για τον πληθυσμό της Μεγάλης Βρετανίας. Από το σύνολο των εθελοντών το 76% των ανδρών και το 72% των γυναικών δήλωσαν ότι πηγαίνουν στη δουλειά με αυτοκίνητο, ενώ η μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο αντιστοιχούσε μόλις σε 14% και 17%, αντίστοιχα. 
Ήδη, πάντως, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενθαρρύνεται η χρήση ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης, με το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη και τη Βαρκελώνη να έχουν τα ηνία, με ειδικό δίκτυο λωρίδων κυκλοφορίας και θέσεων στάθμευσης για τα ποδήλατα, αλλά και συστήματα αυτόματης μίσθωσης δημόσιας χρήσης ποδηλάτων, το λεγόμενο "bike share system". Στην Ελλάδα, σε πόλεις όπως τα Τρίκαλα και ο Βόλος η χρήση ποδηλάτων είναι περισσότερο διαδεδομένη, ενώ πρόσφατα και σε διάφορους δήμους της Αττικής, όπως το Μαρούσι και τα Βριλήσσια, μπορεί κάποιος να βρει τέτοια συστήματα μίσθωσης δημόσιας χρήσης ποδηλάτων, ή επιχειρείται η βελτίωση του δικτύου ποδηλατόδρομων. 
Πρόκειται για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση της υγιούς μετακίνησης των πολιτών, που συνολικά αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα της χώρας. Και ο λόγος είναι διττός: εκτός από την προφανή μείωση των ρύπων και του κυκλοφοριακού στους δρόμους, ενισχύει το συλλογικό επίπεδο υγείας των πολιτών, εντάσσοντας τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα τους και δημιουργώντας μια εξαιρετικά υγιεινή συνήθεια άθλησης στη μάχη για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στον αστικό πληθυσμό. 

Γιάννης Γεωργίου
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger