Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Μάρκος Νικητάκης:ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ(;) ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ!



Η συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία, σχετικά με τη διάνοιξη ή όχι της υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει τη Λευκάδα με την Αιτωλοακαρνανία, μόνο αθώα δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Η κατάσταση της χώρας, η εξαθλίωση των πολιτών της, η τρόικα με τα μνημόνιά της, και φυσικά οι τριπλές εκλογές του Μαΐου και ο κίνδυνος αποσύνθεσης των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο υφαίνεται, μεταξύ άλλων και τούτο το έργο!
Πίσω του, είναι κοινό μυστικό ότι,  κρύβονται άτομα και «εθνικοί εργολάβοι» με ονοματεπώνυμο και συμφέροντα, έννομα ή άνομα ποιος ξέρει.
Όπως είναι αναμενόμενο, δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε, κρύβονται και εθελοντές (με το
αζημίωτο φαντάζομαι) που, μέσα από την εξουσία που επιδιώκουν να ασκήσουν στον τόπο, θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να προχωρήσει το έργο, έτσι όπως το σχεδιάζουν, αδιαφορώντας για την κοινωνία.
Θέλω εξ αρχής να τονίσω την αναγκαιότητα μιας νέας ζεύξης. Διαφωνώ με αυτή της υποθαλάσσιας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι νομίζω για τη ζεύξη, με πολύ μικρότερο κόστος, γιατί δεν τίθενται στο τραπέζι;
Όσοι ισχυρίζονται ότι το έργο είναι αίτημα δεκαετιών και έχουν γίνει πολλές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουν άδικο. Αν και κάνουν «γαργάρα» ότι το βασικό σχέδιο ήταν η παράκαμψη της πόλης μέσω Γύρας, γι αυτό και η κατασκευή της οδού Φιλοσόφων, είναι γεγονός ότι, στον νέο αιώνα, και αδειοδοτήσεις προχώρησαν και κάποιες μελέτες έχουν γίνει σε ότι αφορά στην υποθαλάσσια. Μέχρις εδώ όμως.
Γιατί ενώ οι ίδιοι, κατηγορούν, ως «αντιαναπτυξιακούς», όσους τώρα εκφράζουν την αντίθεσή τους, ξεχνούν (επιλεκτικά;) ότι το έργο ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ και όλες οι ενέργειες αυτή την κατεύθυνση είχαν. Σήμερα το έργο προωθείται με τη μορφή των ΣΔΙΤ, πάει να πει εκχώρηση της σήραγγας για πολλά χρόνια σε ιδιώτη, διόδια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, που σίγουρα θα είναι τσουχτερά, προίκα η διάνοιξη του διαύλου και η μαρίνα των μεγάλων σκαφών, άρα…
ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ και είναι υποχρέωση όλων να επανατοποθετηθούν για την αναγκαιότητα κατασκευής του σήμερα!
Όσοι παπαγαλίζουν τη λέξη ανάπτυξη, ας αναρωτηθούν αν η υποθαλάσσια σήραγγα είναι ένα τέτοιο έργο και αν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας των αναγκαίων αναπτυξιακών έργων, αν θεωρούν πως είναι.
Έχουμε άραγε λύσει όλα τα προβλήματα των βασικών μας υποδομών; Έχουμε σωστό και επαρκές δίκτυο ύδρευσης, αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς, έχουμε σωστούς δρόμους, έχουμε λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων;
Οι ακτές μας, ιδιαιτέρως οι δυτικές, εδώ και χρόνια καταστρέφονται από τη διάβρωση. Κοντεύουμε να χάσουμε τις καταπληκτικές μας παραλίες, το μεγάλο μας ατού σε ότι αφορά στον τουρισμό. Ο Αη Γιάννης είναι τρανό παράδειγμα.  Αν δεν κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιώσουμε αυτές τις βασικές υποδομές (και πολλές άλλες,), αν δεν προστατεύσουμε όλα όσα μας καθιστούν τουριστικό πόλο έλξης, σε τί θα μας βοηθήσει η υποθαλάσσια ζεύξη;
Δεν θέλω να αναφερθώ στις πολιτικές που μας θέλουν σερβιτόρους των ξένων, με την καταστροφή κάθε δυνατότητας πρωτογενούς παραγωγής, δεν είναι του παρόντος. Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα ιχθυοτροφεία που κάποιοι παραβλέπουν ότι είναι προστατευόμενη περιοχή και την τεράστια δυνατότητα που έχουν για ανάπτυξη. Ηθελημένα, έχω την αίσθηση, δεν έγινε από κάποιους, στα χρόνια της εξουσίας, καμία παρέμβαση, μέσω συγκεκριμένων έργων που απαιτούνται, προκειμένου να καταστούν μια παραγωγική επένδυση. Στόχος;  Η απαξίωσή τους! Ο λόγος; Γιατί  τα έβλεπαν και τα βλέπουν μόνο σαν οικόπεδα προς παραχώρηση στους ιδιώτες και μάλιστα με τη μορφή προίκας!
Ας επανέλθω όμως στην υποθαλάσσια.
Με την κατασκευή της το πλεονέκτημα της Λευκάδας σε σχέση με τα άλλα νησιά, αυτό της εύκολης και ελεύθερης πρόσβασης, χάνεται.
Ένα νησί 25000 κατοίκων και ο τουρισμός του ενός, άντε δύο, μηνών πόση δυνατότητα απόσβεσης ενός τεράστιου κόστους κατασκευής, θα δώσουν στον εργολάβο του έργου;
Οι εποχούμενοι επισκέπτες των καλοκαιρινών μηνών, λόγω της παρατεταμένης κρίσης βαίνουν μειούμενοι. Οι τεράστιες ουρές των αυτοκινήτων είναι μια ανάμνηση και ελπίζω να μην παραμείνει σαν τέτοια.
ΔΙΟΔΙΑ ΛΟΙΠΟΝ και μάλιστα ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ!   Αν στο ΄Ακτιο των 2.000.000 αυτοκινήτων ανά έτος, είναι 3 €, εδώ πόσο θα είναι;
Αποτέλεσμα.
● Οι επισκέπτες της μιας ημέρας, και είναι πάρα πολλοί, θα ψάξουν άλλη διέξοδο και άλλες παραλίες.
● Οι εργαζόμενοι στη Λευκάδα από την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία ή αντίστροφα, εργαζόμενοι των 500 ευρώ οι περισσότεροι, θα χρειάζονται τον μισό και παραπάνω μισθό τους για διόδια και βενζίνη!
● Οι αγρότες που έχουν κτήματα ένθεν κακείθεν, θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν ως ασύμφορα.
● Τα εμπορεύματα θα ακριβύνουν λόγω αυξημένου κόστους μεταφοράς.
●  Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι σημαντική, κ,α

Αυτή την ανάπτυξη ονειρεύονται οι θιασώτες της υποθαλάσσιας; Να μας κάνουν να αισθανόμαστε αποκλεισμένοι και πολιορκημένοι από τα «συμφέροντα», στο νησί μας;
► Ας μη μας παραμυθιάσουν ότι τα διόδια θα είναι συμβολικά για τους ντόπιους και ακριβά για τους ξένους, είναι παράνομο και δεν μπορεί να ισχύσει.
► Ας μη μας κοροϊδέψουν λέγοντάς μας για μικρό τίμημα για όλους, γιατί οι αυξήσεις θα έρθουν πολύ γρήγορα!
► Ας πούμε όχι στα ΣΔΙΤ και στα μεγάλα συμφέροντα, στην υποθαλάσσια και στα διόδια!
► Ας ζητήσουμε τα 15 - 20.000.000 € που είναι η συμμετοχή του κράτους στο έργο να διατεθούν για πραγματικά έργα υποδομών!
Ένα απλό παράδειγμα είναι η προστασία των δυτικών ακτών από τη διάβρωση! Το κόστος π.χ. για την προστασία του Αη Γιάννη είναι, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, 10.000.000 €!  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ! Γιατί μένει στα χαρτιά;
Ένα άλλο παράδειγμα πραγματικής ανάπτυξης, είναι η κατασκευή του εγκάρσιου άξονα  που θα συνδέει το Νυδρί με τον Άγιο Νικήτα. Πόσων χρόνων αίτημα είναι και γιατί δεν έχει προχωρήσει;
► Ας προστατέψουμε τη δημόσια περιουσία, που ξεπουλιέται για ένα κομμάτι ψωμί!
► Μετά την καταστροφή των Αλυκών και το μπάζωμά τους με τα σκουπίδια, ας μην επιτρέψουμε να καταστραφεί ο Αβλέμονας η γέφυρα και, ίσως, ο δρόμος του Κάστρου. (Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω από πού θα περνούν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια για να μπουν στο λιμάνι, όπως ονειρεύονται κάποιοι…)

10/03/2014                      

                          Μάρκος Νικητάκης
                                Δημοτικός Σύμβουλος, «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»



Υ.Γ.  Ο Καλλικράτης επιτρέπει τοπικά δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα. Αν έχουν τα κότσια, ιδού η Ρόδος…
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger