Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Παγκόσμια ημέρα κατά της Βίας των γυναικών

Ο Ο.Η.Ε. έχει κηρύξει την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική,
σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113).
Η  βία κατά των γυναικών όπως  υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο (*). Είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.
 Είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους (παρ.118).
Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει:
·        Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).
·        Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).
Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, έως και 70% των γυναικών βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία από άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους και στις περισσότερες περιπτώσεις η βία ασκείται από τον σύζυγο ή τον σύντροφό τους. Στη χώρα μας το πρόβλημα επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί με το Ν. 3500/2006 "Για την αντιμετώπιση τη ενδοοικογενειακής βίας"
Όσον αφορά την κοινωνική φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών επείγουσας κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να απευθύνονται στο νούμερο 197, την τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας, το οποίο λειτουργεί σε καθημερινή και 24ωρη βάση και παρέχει πληροφόρηση, συμβουλευτική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, ενώ κινητοποιεί και τους μηχανισμούς άμεσης κοινωνικής παρέμβασης και παραπέμπει όποιον έχει ανάγκη στις υπόλοιπες υπηρεσίες του δικτύου Ε.Κ.Κ.Α. και τον συνδέει με τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και τους λοιπούς φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης ή κοινωνικής προστασίας ώστε να του παρασχεθεί η κατάλληλη βοήθεια.


Δυστυχώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας φαίνεται ότι ευδοκιμεί  την βία κατά των γυναικών σε όλες της τις μορφές. Αυξημένα κατά 47%, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, με μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού. 
Αυτό ανάφερε η γενική γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια. Η κ. Κόλλια σημείωσε ότι τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται στα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που έγινε το καλοκαίρι. 
Η γενική γραμματέας Ισότητας έκανε λόγο για αύξηση των περιστατικών με ανατριχιαστικό ρυθμό στα κρούσματα βίας κατά των γυναικών, όπου δράστης, τις περισσότερες φορές, είναι ο σύντροφός τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην χώρα μας και  αφορούν την Ελλάδα  του 2013.

Η  πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών είναι υποχρέωση όλων μας. Ας ελπίσουμε ότι  η σημερινή μέρα δεν θα  φύγει  απλώς σαν μια επέτειος αλλά θα μας βάλει όλους σε σκέψεις έτσι ώστε να μην  σιωπούμε για ότι ακούμε,  βλέπουμε και ακόμη περισσότερο ζούμε.



Γραμμές βοήθειας

Γραμμή SOS κατά της οικογενειακής βίας (210-7786800) στελεχωμένο από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης και δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα χωρίς χρέωση καθημερινά
9:00 -21:00.

Η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό (11/3/2011 έως 11/3/2013) η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, δέχθηκε 10176 κλήσεις και 74 ηλεκτρονικά μηνύματα. 
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger