Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Το τελευταίο "ταξίδι" του συντοπίτη μας Ναύαρχoυ Θωμά Κατωπόδη…

  Έφυγε από τη ζωή ο Αντιναύαρχος και Επίτιμος Αρχηγός Στόλου  Θωμάς Κατωπόδης, στις 10 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 65 ετών από καρδιακό επεισόδιο που συνέβη ενώ κοιμόταν.Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέσθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης, συνοδευόμενη από τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής, που συμμετείχε τιμής ένεκεν ενώ η ταφή έγινε στο κοιμητήριο του Φρυνίου. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν μεταξύ άλλων οι δηλώσεις του γιου του, Παναγιώτη, αναφέροντας  ότι η προτροπή του πατέρα του προς αυτόν ήταν «ό,τι και να κάνεις να το κάνεις με το κεφάλι ψηλά», διαπιστώνοντας ότι αυτό το ακολούθησε μέχρι το τέλος ο πατέρας του που έφυγε, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτεί, με το κεφάλι ψηλά, και της κόρης του, Αμαλίας, που είπε «βρίσκεται εδώ γιατί δεν άντεξε τον πόνο της πατρίδας. Σήμερα θρηνώ όχι για το χαμό του πατέρα μου αλλά για μια Ελλάδα που σιγοπεθαίνει».


 Ο Θωμάς Κατωπόδης υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, καθώς ήταν Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Πολιτιστικών Συλλόγων της Λευκάδας.

 Γεννήθηκε στις 12/1/1948 και εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1966,από την οποία αποφοίτησε ως μάχιμος σημαιοφόρος  το 1970. Στη συνέχεια προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο, σε Υποπλοίαρχο, σε Πλωτάρχη, σε Αντιπλοίαρχο, σε Πλοίαρχο, σε Αρχιπλοίαρχο, σε Υποναύαρχο και τέλος σε Αντιναύαρχο, που ήταν και ο βαθμός με τον οποίο αποστρατεύθηκε στις 26/3/2004 οπότε του απονεμήθηκε και ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού Στόλου.

 Εκπαιδεύθηκε σε μονάδες του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (1970) και φοίτησε στη Σχολή Υποβρυχίων (1971, 1976 και 1980), στη Ναυτική Σχολή Πολέμου (1984) και στη Διακλαδική Σχολή Πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετεκπαιδεύθηκε στη διεύθυνση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στο Ναυτικό Πανεπιστήμιο του Μοντερέυ των ΗΠΑ (1984-1986) λαμβάνοντας σχετικό μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master of Science in Telecommunications Systems Management) και αντίστοιχο πτυχίο εξειδίκευσης και φοίτησε στη Νατοϊκή Σχολή Ηλεκτρονικού Πολέμου στο Ομπεραμεργκάου της Γερμανίας (1988 και 1995). Έλαβε Πτυχίο Εξειδίκευσης Κυβερνήτη Υποβρυχίων, Συνεννόησης και Διεύθυνσης Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών.

 Υπηρέτησε σε πλοία επιφανείας και υποβρύχια και σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις, χρημάτισε,επίσης, καθηγητής στη Σ.Ν.Δ. (1986-1988 ναυτιλίας, 1987-1988 επιχειρήσεων, πολεμικών πλοίων και ναυτικών κανονισμών, 1987-1989 ναυτικών όπλων και 1988-1989 ναυτικής τακτικής).

 Διετέλεσε Κυβερνήτης της τορπιλακάτου ΛΑΙΛΑΨ (1979-1980, Υποπλοίαρχος), των υποβρυχίων ΤΡΙΤΩΝ (1981-1982, Υποπλοίαρχος/Πλωτάρχης) και ΩΚΕΑΝΟΣ (1982-1983, Πλωτάρχης), καθώς και του αντιτορπιλικού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (1991-1992, Αντιπλοίαρχος), ενώ ταυτόχρονα, για ένα διάστημα, και Διοικητής της 2ης Μοίρας Αντιτορπιλικών (1991).

 Έπειτα, υπηρέτησε ως Διευθυντής ΓΕΝ/Α3 (1992-1994, Πλοίαρχος) και ΓΕΝ/Α4 (1994-1996, Πλοίαρχος), Διοικητής Υποβρυχίων (1996-1997, Πλοίαρχος /Αρχιπλοίαρχος), Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνας (1997-1998, Αρχιπλοίαρχος) και Διευθυντής Ασκήσεων και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ (1998-2001, Αρχιπλοίαρχος).
 Τέλος, ανέλαβε καθήκοντα Αρχιεπιστολέα του Αρχηγού Στόλου (2001-2002, Υποναύαρχος) και Αρχηγού Στόλου (2002-2004, Αντιναύαρχος).

 Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εκτός από άλλες μονάδες του Στόλου, υπηρέτησε στο Επιτελείο της Διοίκησης Υποβρυχίων και του Αρχηγείου Στόλου, του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, τη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και σε επιτελείο του ΝΑΤΟ (NAVSOUTH, 1989-1991).

Έχει τιμηθεί με τα ακόλουθα Μετάλλια, Παράσημα και Διαμνημονεύσεις:
--Μετάλλιο της Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως (1983)
--Παράσημο Ιππότη του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής (1983)
--Σταυρό Ταξιαρχών του Τάγματος του Φοίνικα (1989)
--Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Γ΄ Τάξεως (1991)
--Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Β΄ Τάξεως (1993)
--Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής (1994)
--Διαμνημόνευση Ηγεσίας Μεγάλης Μονάδος Γ΄ Τάξεως (1998)
--Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως (1998)
--Μετάλλιο της Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως (2001)
--Διαμνημόνευση ΑΞΙΑΣ και ΤΙΜΗΣ (2002)



 Επιπρόσθετα, είχε συγγράψει το ιστορικό δίτομο, δίγλωσσο (ελληνικά/αγγλικά) βιβλίο Τα Ελληνικά Υποβρύχια, μαζί με τον Αντιναύαρχο ΠΝ (εα) Τιμόθεο Γ. Μασούρα (ΑΜ 1046), για το οποίο τιμήθηκε, το 2011, από την Ακαδημία Αθηνών με Έπαινο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών. Επίσης, έχει γράψει πλήθος άρθρων, σε περιοδικά και εφημερίδες, ιστορικού και ναυτικού περιεχομένου.
  
 Ο Αντιναύαρχος  ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη (Καίτη) Παρασκευοπούλου και είχε δύο παιδιά, τον Παναγιώτη, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και είναι Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Πανεπιστήμιο του Monterey των ΗΠΑ όπου απέκτησε δύο πτυχία Master (Μηχανολόγος Όπλων και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) και Διδακτορικό (Ph.D.), και την Αμαλία, που είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτη από το Πανεπιστήμιο East London της Αγγλίας και με μεταπτυχιακό Master από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης έχει δύο εγγόνια, τον Θωμά και την Όλγα .














































































































































Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger