Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: «Έγινε αναγγελία πίστωσης χρημάτων για την πυροπροστασία στον Δήμο Λευκάδας από τις 17. Απριλίου!»











 Κατερίνα Μεσσήνη 

Συνεδριάζει αύριο κατεπειγόντως το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας για την ανάκληση της αριθμ. 172/2013 απόφασης Δ.Σ. και λήψη νέας σχετικά με: α) την αποδοχή ποσού 113.629,30 ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, β) την κατανομή του ανωτέρω ποσού και γ) τη δημοπράτηση του έργου. Η συνεδρίαση
κρίνεται κατεπείγουσα δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και όπως μας ενημερώνουν η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου είναι χρονοβόρα. Και εμείς με την σειρά μας, λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης, θελήσαμε να μάθουμε τι συνέβη και για άλλη μια φορά μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις, αν υπάρχει  κάτι που παραλείφθηκε ή κάτι που δεν κατανοήθηκε σωστά.....
Το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει απόφαση ένα μήνα μετά την αναγγελία πίστωσης χρημάτων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Να θυμίσουμε ότι στις 22 Μαΐου 2013 σε συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας πήρε απόφαση για την αποδοχή ποσού 113.629,30 ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και κατανομή του ανωτέρω ποσού. Συγκεκριμένα η εισηγήτρια κα Σκιαδά-Πετούση Ζωίτσα, εισηγούμενη τότε το θέμα είπε τα εξής:
«Στο Δήμο Λευκάδας κατατέθηκε το ποσό των 113.629,30 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για κάλυψη αναγκών πυροπροστασίας. Παράλληλα   ενημέρωσε πως πρέπει να εκτελεστούν οι εργασίες όσο το δυνατό γρηγορότερα
γιατί η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Εναντίον της κατάτμησης έργων ο Κώστας Δρακονταειδής.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για την Λευκάδα» κος Δρακονταειδής αντέδρασε τότε λέγοντας ότι η καταψήφιση της πρότασης από πλευράς του αφορά τη διαδικασία κατάτμησης των έργων και όχι τα συγκεκριμένα έργα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία δημοπράτηση ενός συνολικού πακέτου έργων, τόνισε,  και θα είχαμε και οικονομικό όφελος. Θα μπορούσαμε να το επιχειρήσουμε για μια χρονιά ώστε να δούμε αν θα έχουμε αποτέλεσμα. Να γίνουν αυτά τα έργα όπως είναι στην εισήγηση σήμερα με μία συνολική μελέτη και δημοπράτηση, είχε προτείνει τότε.

Η διαδικασία της δημοπράτησης είναι χρονοβόρα και αυτές οι παρεμβάσεις έχουν χαρακτήρα επείγοντος.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος είχε άλλη άποψη πάνω στο θέμα, είχε πει πως «η διαδικασία της δημοπράτησης είναι χρονοβόρα και αυτές οι παρεμβάσεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Μην ξεχνάτε ότι έργα πάνω από 24.600 ευρώ έχουν εργολαβικό όφελος 18% και απρόβλεπτα 10% και οι εκπτώσεις που δίνονται δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Με τις παρεμβάσεις που προτείνουμε θα έχουμε οικονομικότερο αποτέλεσμα και συγχρόνως άμεση εκτέλεση των εργασιών οι οποίες είναι κατεπείγουσες.»
Ακολούθησε ψηφοφορία όπου υπέρ της εισήγησης ψήφισαν 18 Δημοτικοί Σύμβουλοι, κατά 5, οι κ.κ. Δ. Γαβρίλης, Β. Στραγαλινός, Κ. Δρακονταειδής, Σ. Βλάχος, Μ. Νικητάκης. Λευκό 1, ο κ.Γ. Φίλιππας. Ο κ. Μπραντζουκάκης ψήφισε υπέρ, με την παρατήρηση να γίνει το έργο με δημοπράτηση και όχι με απευθείας αναθέσεις.
Να θυμίσουμε επίσης ότι από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζε ο Δήμαρχος Λευκάδας κος Κώστας Αραβανής άρα δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Δήμαρχος για το συγκεκριμένο θέμα. Πληροφορίες μας τον θέλουν να μην συμφωνεί με την απόφαση που πήρε το ΔΣ τις 22. Μαΐου 2013.  Βέβαια το να μην συμφωνεί με την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου μάλλον φαίνεται απίθανο.
Και ενώ για άλλη μια φορά ελήφθη απόφαση προκειμένου να προλάβουμε και ενώ όλοι νόμιζαν ότι έληξε το θέμα αύριο καλείται το ΔΣ εκ νέου σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την ανάκληση της απόφασης. Προκύπτουν βέβαια εύλογα ερωτήματα και υπάρχουν και οι ανάλογες ευθύνες οι οποίες μάλλον θα αποδοθούν άλλη μια φορά στις  υπηρεσίες.  

Τα χρήματα δόθηκαν έγκαιρα στου Δήμους.

Εμείς επικοινωνήσαμε και με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το Υπουργείο Εσωτερικών μας ενημέρωσε πως στις 15. Απριλίου 2013 απέστειλε έγγραφο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εντολή μεταφοράς πιστώσεων της ΣΑΤΑ 2013 για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας ώστε να ενεργήσει προκειμένου να μεταφερθούν στους φορείς τα δικαιούμενα ποσά. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με την σειρά του εξέδωσε αναγγελία πίστωσης προς τους Δήμους δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 17. Απριλίου 2013 που σημαίνει ότι το αργότερο στις 19. Απριλίου τα χρήματα ήταν διαθέσιμα στο Δήμο Λευκάδας.  
Γιατί χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας για να έρθει το θέμα στις 22 Μαΐου προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό είναι ένα ερώτημα. Όπως επίσης γιατί χρειάζεται τώρα να γίνει ανάκληση της απόφασης μετά την εισήγηση της κας αντιδημάρχου η οποία μάλιστα διαβεβαίωνε ότι «Με τις παρεμβάσεις που προτείνουμε θα έχουμε οικονομικότερο αποτέλεσμα και συγχρόνως άμεση εκτέλεση των εργασιών οι οποίες είναι κατεπείγουσες.»
Αύριο θα ζητηθούν εξηγήσεις και θα μάθουμε και τον λόγο της ακύρωσης της  απόφασης. Τελικά έτσι όπως λειτουργεί το σύστημα χάνουμε πολύτιμο χρόνο, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι στο ΔΣ της 22.  Μαΐου υπήρχε και αυτή η πρόταση της δημοπρασίας στο τραπέζι.  Για άλλη μια φορά χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τώρα τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις οι οποίες τελευταία έχουν αποκτήσει «τακτικό χαρακτήρα».......

Να θυμίσουμε ότι για την έγκαιρη κατανομή του ποσού της πυροπροστασίας προς τους ΟΤΑ της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε κινήσει τις διαδικασίες έγκαιρα, όπως είχε ανακοινώσει:
«Προχωρούμε άμεσα στην κατανομή του ποσού των 18.400.000  ευρώ για τις ανάγκες πυροπροστασίας ήδη από τον Απρίλιο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Παρά τις μειώσεις που έχει υποστεί η ΣΑΤΑ το ποσό παραμένει το ίδιο, καθώς στόχος μας είναι οι δήμοι να προετοιμαστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά ενόψει του καλοκαιριού». Όπως τονίστηκε  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στο πλευρό της αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ ορθολογικά, για την πραγματική θωράκιση της Πολιτικής προστασίας της Χώρας.

Είναι προφανές ότι έχουμε θέμα με τον χρόνο. Και δυστυχώς ακόμα οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν τον χρόνο τους στο επείγον και όχι στο σημαντικό.









Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger