Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας «οι Σκάροι»,

Ειδήσεις όλο το 24ωρο απο Λευκαδα

1

… του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας «οι Σκάροι»

Πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας «οι Σκάροι»,
παρουσία πολλών συχωριανών μας, επισκεπτών και καλεσμένων, οι καθιερωμένες πια «Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής», που είναι αφιερωμένες στη μάζωξη των κλεφταρματολών το 1807 στη θέση «Μαγεμένου» στη Νικιάνα Λευκάδας.
Ένα ιστορικό γεγονός που ίσως και να μην έχει εκτιμηθεί ως όφειλε από τους ιστορικούς, για το οποίο όμως ο εθνικός μας ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά του στον μετέπειτα αγώνα για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική κυριαρχία, έγραψε ότι στη μάζωξη αυτή «οι Κλέφτες μετεμορφώθησαν εις Κλεφτουριάν». Ότι δηλαδή «απέβαλον την ιδέαν της ατομικής και κεχωρισμένης κατά των εχθρών αντιδράσεως και συνησπίσθησαν και συνετάχθησαν υπό την αρχηγία του Κατσαντώνη εις στρατόν εθνικόν, εν και μόνον έχοντα σύνθημα, άσπονδον κατά των τυράννων της πατρίδας πόλεμον, ένα και μόνον σκοπόν επιδιώκοντα, την απελευθέρωσιν της βασανιζομένης μητρός των».
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου στη θέση «Μαγεμένου». Ακολούθησαν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο λιμανάκι του χωριού, χαιρετισμοί από τους προσκεκλημένους, αναφορά στο ιστορικό της επετείου από τον κ. Αναστάσιο Στάμο, Διευθυντή του ΕΠΑΛ Λευκάδας, με θέμα «Η συγκέντρωση των οπλαρχηγών στη Λευκάδα το 1807 και ο Ιωάννης Καποδίστριας» και ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα, των Πολιτιστικών Συλλόγων Νυδριού «Αλέξανδρος» και Νικιάνας «οι Σκάροι».
Στο σύντομο χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου των Αλεξανδριτών Αθήνας «οι Σκάροι», ο Ευγένιος Μανωλίτσης συγχάρηκε τον τοπικό σύλλογο για την προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και την ιστορία του τόπου και όπως είπε στη συνέχεια: «προσβλέπουμε σε μια καλύτερη συνεργασία των τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων για την επίλυση, στο μέτρο του δυνατού, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, των όποιων προβλημάτων του Αλεξάνδρου, κρατώντας την αξιοπρέπειά μας σε όσα προσπαθούν να μας επιβάλουν ξένα κέντρα, γιατί όπως είπε κάποιος, αν θέλεις να υποτάξεις ένα λαό, αφαίρεσέ του την αξιοπρέπεια, τη γλώσσα…». Κάλεσε επίσης τον κόσμο να παραβρεθεί στις προσεχείς εκδηλώσεις του εξ Αθηνών συλλόγου στην πλατεία του Αλεξάνδρου.
Για την πληρότητα του θέματος να αναφέρουμε ότι μεταξύ των προσκεκλημένων διακρίναμε, απ΄ όσους πήρε το μάτι μας, το βουλευτή Λευκάδας κ. Θοδωρή Σολδάτο και τον αντιδήμαρχο Λευκάδας κ. Ελευθέριο Αραβανή και …ακόμη ότι η έλλειψη συνοδευτικών της ανάρτησης φωτογραφιών έγκειται, ως συνήθως, στο γεγονός ότι ξεμείναμε από μπαταρία της φωτογραφικής μηχανής. Αν πέσει καμιά στα χέρια μας θα επανέλθουμε, ανανεώνοντας την ανάρτηση…

Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger