Πατήστε στην εικόνα να μεταφερθείτε στο καινούριο site

Ενημέρωση από την Μητρόπολη Λευκάδας: Διάλογοι Γονέων – Πρώτη Συνάντηση

Ειδήσεις όλο το 24ωρο απο Λευκαδα

«Τι ζητούν από εμάς, τους γονείς, τα παιδιά μας»
Πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα η πρώτη σύναξη των γονέων,
με ομιλητή τον παιδοψυχίατρο και θεολόγο π. Βασίλειο Θερμό
Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 29 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της «Χριστιανικής Εστίας» (δίπλα στον Ι. Ναό του Παντοκράτορα, στη Λευκάδα) η πρώτη σύναξη των γονέων, που ανταποκρίθηκαν με αξιοσημείωτη συμμετοχή στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας για διάλογο σχετικά με την αγωγή των παιδιών.

Την εκδήλωση ευλόγησε με τη συμμετοχή και το λόγο του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο οποίος υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία του την σημασία της επικοινωνίας των νέων γονιών με τον Θεό και την Αγία Του Εκκλησία για το δύσκολο έργο τους.
Ομιλητής στην πρώτη αυτή συνάντηση ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Θερμός, Λευκαδίτης στην καταγωγή, Δρ. Θεολογίας και Παιδοψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και συγγραφέας πολλών βιβλίων.
Ο λόγος του, ζωντανός και γεμάτος παραδείγματα από την πλούσια ποιμαντική και ιατρική του πείρα, έθεσε σημαντικούς προβληματισμούς στο ακροατήριο. Επεσήμανε ότι τα παιδιά σπάνια μιλούν με τα λόγια τους στους γονείς. Επιχειρούν να στείλουν το μήνυμά τους με τις πράξεις και την συμπεριφορά τους, που μπορεί να φτάσει να γίνει ακόμη και παραβατική, με σκοπό να ελκύσουν την προσοχή της οικογένειας.
Τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά μηνύματα των παιδιών είναι:
1. «Προτιμάμε το χαμόγελο από το πορτοφόλι σας!»
Περισσότερο από τις άφθονες υλικές παροχές (δώρα, δραστηριότητες, χαρτζιλίκι κτλ.) τα παιδιά ζητούν την αγάπη και την ουσιαστική ψυχική επαφή και με τους δύο γονείς.
2. «Μην παραμελείτε τη δική σας χαρά! Φροντίζετε να βελτιώνετε συνεχώς τη δική σας σχέση, το γάμο σας, γιατί αυτό μας δίνει ασφάλεια».
Ασφαλώς είναι ακατόρθωτο οι γονείς να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα και να είναι πάντοτε γελαστοί. Μπορούν όμως να ασκούνται στο άθλημα της συγγνώμης και της συνεργασίας.
3. «Μην παίρνετε στα σοβαρά αυτά που λέω και κάνω, αλλά αυτά που πραγματικά εννοώ!»
Σε γονείς που προβληματίζονται σοβαρά για την απορριπτική απέναντί τους ή παραβατική συμπεριφορά των παιδιών, ιδίως στην εφηβική ηλικία, μπορούν να δοθούν πολλές ερμηνείες: α. Το παιδί προσπαθεί να πάρει απόσταση απ’ τους γονείς, προσπαθώντας να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα. β. Το παιδί μιλούσε για πολύν καιρό με ήπιο τρόπο, αλλά δεν το άκουγε κανείς. γ. Το παιδί βιώνει το θυμό και την ένταση που μπορεί να υπάρχουν συσσωρευμένα στην οικογένεια, ανάμεσα στους γονείς ή απ’ τους γονείς για τα παιδιά και εκφράζουν με τη συμπεριφορά τους την «αρρώστια» όλης της οικογένειας με έναν ιδιόμορφο και «ενοχλητικό» τρόπο. Το παιδί όμως θυμώνει με τους γονείς γιατί ακόμη έχει ζωντανή την ελπίδα του και στραμμένη σε αυτούς.
4. «Μη φοβάστε να ζητάτε συγγνώμη όταν αντιλαμβάνεστε το λάθος σας! Μη ζητάτε όμως συγγνώμη από το φόβο σας ότι θα με χάσετε!»
Το παιδί επικοινωνεί υποσυνείδητα με τους γονείς και είναι σε θέση να οσμιστεί τα κίνητρα της κάθε τους κίνησης.
Υπενθύμισε, τέλος, ότι όσοι είναι γονείς για τα παιδιά τους, παραμένουν ταυτόχρονα παιδιά για τον Θεό. Άρα τα δικά τους παιδιά κρίνουν συνεχώς αν δείχνουν την υπακοή που απαιτούν απ’ αυτά απέναντι το θέλημα του Θεού Πατέρα, όπως εκφράζεται άμεσα στο ιερό Ευαγγέλιο και έμμεσα, με τα μηνύματα που μας στέλνει καθημερινά στη ζωή.
Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρων διάλογος με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.
Στη διάρκεια της ομιλίας, στον πάνω όροφο του ίδιου κτιρίου, απασχολήθηκαν τα παιδιά από ομάδα νέων, ώστε μπόρεσαν οι γονείς να συμμετάσχουν απερίσπαστοι στο διάλογο.
Η επόμενη συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 6.00 μ.μ. στην ίδια αίθουσα της «Χριστιανικής Εστίας» Λευκάδος, με ομιλητή τον ιατρό νεφρολόγο κ. Χρήστο Κορώνη, διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδος, με θέμα: «Μεγαλώνοντας υγιή παιδιά. Η παχυσαρκία και οι επιπτώσεις της».

Πληροφορίες:

Κέντρο Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης – οδ. Αναπαύσεως 4 – 311 00 Λευκάδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26450 22415 (εσωτ.: 22,23) – 6974795265 (π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης) – 6982550575 (κ. Γεώργιος Φατούρος)
Ε-mail:
neotita_lefkas@yahoo.gr
Share this article :


Η ατομική, εποικοδομητική κριτική και οι εναλλακτικές προτάσεις - απόψεις είναι απαραίτητες και ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η επικοινωνία ιδεών (κοινωνία). Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Αντιθέτως, τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών και όσα περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.


.

.

.

.

.

.

.

.

>> ΑΓΑΠΗΤΟΙ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Σας καλωσορίζουμε στο μικρόκοσμο της τοπικής ενημέρωσης με μια εφημερίδα που φιλοδοξεί να γίνει η εβδομαδιαία σας συνήθεια. Η Lefkas News δημιουργήθηκε από μια ομάδα ντόπιων νέων ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα και νοιάζονται γι’ αυτήν. Ο προβληματισμός αυτός αποτελεί το γνώμονα των προσπαθειών μας και με αυτόν θα κινηθούμε. Στις σελίδες της εφημερίδας θα βρείτε θέματα της τοπικής πολιτικής ατζέντας, θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. Η ομάδα της Lefkas News

Αναγνώστες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Recent Post

Hmerologio
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. LefkadaNews .gr - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger